Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inf Cykly ve vývojových diagramech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inf Cykly ve vývojových diagramech"— Transkript prezentace:

1 Inf Cykly ve vývojových diagramech

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 07_03_32_INOVACE_10

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cykly Předmět: INF Ročník: 4. Jméno autora: Jan Mlčůch Škola: SPŠ Hranice Anotace: Žák se seznámí příklady použití podmíněných příkazů a cyklů WHILE…DO a REPEAT…UNTIL. Klíčová slova: podmíněný příkaz, IF, ELSE, THEN, cyklus WHILE…DO, cyklus REPEAT…UNTIL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Podmíněný příkaz podmíněný příkaz umožňuje větvení programu podle podmínek velmi často potřebujete, aby se při splnění nějaké podmínky vykonal příkaz A, a při jejím nesplnění příkaz B(nebo se nevykonal příkaz žádný a program pokračoval dál) to umožňuje podmíněný příkaz, často realizovaný příkazem IF (jestliže platí), THEN (potom udělej) a ELSE (pokud neplatí, udělej)

5 Podmíněný příkaz Příkaz A Příkaz B Podmínka Např. X>0
Podmínka je splněna, proměnná X má hodnotu například 5. Podmínka Např. X>0 Ano Ne Příkaz A Příkaz B Podmínka není splněna, proměnná X má hodnotu například 0. Příkaz B není povinný. Pokud podmínka neplatí, nemusí se provést nic. THEN ELSE Příkazem A může být posloupnost příkazů, může tedy obsahovat stovky příkazů včetně větvení

6 Podmíněný příkaz v programovacím jazyku by potom program zjišťující, zda je zadané číslo menší než 0 vypadal takto: cislo=input("Zadejte číslo: ") if cislo<0: print "Číslo ", cislo, "je záporné" else print "Číslo ", cislo "je kladné"

7 Cykly cyklus představuje opakování příkazu do té doby, než se splní nějaké podmínky nebo po dosažení určitého počtu opakování např.: chci zapsat do třídního výkazu všem žákům jedničku z informatiky buď ručně vložím z klávesnice každému jedničku, nebo použiju cyklus – zapiš jedničku a jdi na další záznam, zapiš jedničku, dokud není konec

8 Cyklus WHILE…DO označuje se také jako cyklus s podmínkou Příkaz A
WHILE (Pokud) Podmínka Ano Do (Dělej) Příkaz A Podmínka může v tomto případě třeba znít: Toto není poslední záznam? Ne Dokud je podmínka splněna, tedy záznam není poslední, provádí se příkaz A. Jakmile bude záznam poslední, podmínka nebude splněna a cyklus se ukončí.

9 Cyklus REPEAT…UNTIL cyklus opakuj … dokud není splněna podmínka
Příkazem A může být posloupnost příkazů Podmínka Ano Příkaz A REPEAT (Opakuj) Podmínka může třeba znít: Je toto poslední záznam? UNTIL (Dokud ne)

10 Cyklus FOR nepotřebuje žádnou podmínku, je však nutné zadat počet opakování Tento příkaz nastaví hodnoty proměnných I a N, třeba I=0, N=30 Příkaz A Podmínka I=<N Ano Do (Dělej) Příkaz 1 Dokud je podmínka splněna, tedy I je menší nebo rovno N, provádí se příkaz A. FOR Ne Jakmile je I větší než N, podmínka není splněna a cyklus se ukončí. Příkaz 2

11 Cvičení vyzkoušejte si algoritmizaci několika jednoduchých úloh z oblasti výuky

12 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy : Praktická učebnice. 1. vyd. Brno : CP Books, a. s., c s. ISBN Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí z obsahu webu a Wikipedie Common. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Inf Cykly ve vývojových diagramech"

Podobné prezentace


Reklamy Google