Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná."— Transkript prezentace:

1 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. 2. února 2013VY_32_INOVACE_160306_Cyklus_s_pevnym_poctem_opakovani_DUM

2 CYKLUS Jedním z nejsilnějších nástrojů algoritmů jsou cykly. Jejich podstatou je opakování určité části algoritmu buď se stejnými, nebo pokaždé s jinými daty. Protože algoritmus musí být konečný, je třeba, aby bylo definováno, kdy (jak dlouho) nebo za jakých podmínek se bude cyklus opakovat a kdy už musí skončit.

3 CYKLY - TYPY Existují tři typy cyklů: cykly s pevným počtem opakování (cyklus s řídící proměnnou)cykly s pevným počtem opakování cykly řízené podmínkou: –cyklus s podmínkou na začátku –cyklus s podmínkou na konci

4 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Používáme v případě, kdy známe údaj, kolikrát se má tělo cyklu opakovat. Tento údaj musíme znát ještě před začátkem cyklu. Při každém průchodu cyklu se hodnota proměnné zvýší (nebo naopak sníží) o jedničku.

5 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Vzpomeňte si na písničku „Pes jitrničku sežral“, která se opakuje stále dokola. Víme, že každý algoritmus musí mít konec a i tato písnička musí skončit. Jednou z možností je předem domluvený počet opakování nebo ukončení za určité podmínky (např. zpíváme, pokud máme posluchače).

6 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Příklad: Nyní zkuste vytvořit algoritmus pro případ, že písničku budeme třikrát opakovat.

7 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ ŘEŠENÍ Z K Cyklus i = 1, 3 Pes jitrničku sežral docela maličkou chytil ho při tom kuchař a klepl ho paličkou. Plakali všichni psové, kopali jemu hrob na desce mramorové byl nápis těchto slov ŘEŠENÍ

8 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Příklad: Druhým dnešním příkladem bude součet (suma) číselné řady. Zadání je následující: Vytvořte algoritmus pro součet číselné řady do zadaného čísla. Číselná řada začíná 1 a končí zadanou hodnotou. Například pro konečné číslo 8 se jedná o řadu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, jejímž součtem je číslo 36 (= 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8).

9 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Z Cyklus i = 1, N soucet = 0 čti N soucet = soucet + i tisk soucet K ŘEŠENÍ

10 PŘÍKLADY Nyní se pokuste vyřešit následující příklady v souboru: PříkladyPříklady

11 CITACE ZDROJŮ SOFTWARE: Pro vytvoření vývojových diagramů byl použit Microsoft PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google