Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_M_1E_HRU_010_CISLA SOUDELNA A NESOUDELNA Autor Mgr. Radka Hrubešová Tematický okruh Dělitelnost přirozených čísel Ročník Prima Datum tvorby Anotace Prezentace obsahuje materiál k výkladu a příklady na procvičení s řešením Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k následnému procvičení . Možnosti využití: promítání, práce studentů na PC Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Čísla soudělná a nesoudělná
Jakého největšího společného dělitele mají čísla 13 a 16? D (13, 16) = 1 Čísla, která mají největšího společného dělitele 1, se nazývají čísla nesoudělná.

3 Jakého největšího společného dělitele mají čísla 25 a 30 ?
Čísla , která mají největšího společného dělitele větší než 1 se nazývají čísla soudělná

4 Jak si zapamovatovat pravidla o soudělných a nesoudělných číslech?
Napoví nám náš mateřský jazyk Soudělná = současně dělitelná číslem větším než 1 Nesoudělná = nejsou současně dělitelná číslem větším než 1

5 Přiřaďte skupiny čísel k pojmu - soudělná ,nesoudělná čísla
8 , 24 7, 41 3, 57 21, 22 22 , 33 25, 45, 120 18, 23 33, 66, 99 9, 17 45, 63 Čísla soudělná Čísla nesoudělná

6 Příklady na procvičení: Je možné, aby dvě sudá čísla byla nesoudělná?
Je možné, aby každá dvě sudá čísla byla soudělná? Může ve dvojici soudělných čísel jedno dělit druhé? Vysvětli , uveď příklad. Může ve dvojici nesoudělných čísel jedno dělit druhé? Ne, obě jsou dělitelná – npř.2 Ano, každá dvě sudá čísla jsou soudělná – jejich společný dělitel je 2 Ano, npř. 3, 12 Pouze tehdy,je-li jedním z nich číslo 1.

7 Zdroje: Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora Toto dílo je k dispozici pod licencí CC BY-SA.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google