Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)"— Transkript prezentace:

1 Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)

2 Vývojový diagram Grafické vyjádření algoritmu Grafické vyjádření algoritmu Uvědomění si všech návazností jednotlivých kroků Uvědomění si všech návazností jednotlivých kroků Slouží k upřesnění postupu (vývoji) řešení Slouží k upřesnění postupu (vývoji) řešení

3 Základní grafické značky

4 Strukturované konstrukce Posloupnost příkazů (sekvence) Posloupnost příkazů (sekvence) Krok za krokem Krok za krokem Podmíněný výběr (větvení) Podmíněný výběr (větvení) Výsledek na základě podmínky Výsledek na základě podmínky Cykly Cykly Opakování činnosti Opakování činnosti Přepínač Přepínač Činnost na základě vybrané hodnoty (menu) Činnost na základě vybrané hodnoty (menu)

5 Vytvoření vývojového diagramu 1) Začátek 2) Co chci po uživateli (text, zpráva, info) 3) Načtení dat od uživatele 4) Zpracování dat (proměnná, databáze, …) 5) Operace s daty (matematické, textové, …) 6) Výpis výsledku 7) Konec

6 Posloupnost příkazů (sekvence) Zapište algoritmus, který načte číslo z klávesnice a vypíše jej na obrazovku. Zapište algoritmus, který načte číslo z klávesnice a vypíše jej na obrazovku. Navrhněte algoritmus, který načte z klávesnice dvě čísla a vypíše na monitor jejich součet. Navrhněte algoritmus, který načte z klávesnice dvě čísla a vypíše na monitor jejich součet. Spočítejte obvod a obsah kruhu. Spočítejte obvod a obsah kruhu.

7 Posloupnost příkazů (sekvence) Uživatel zadá čas v hodinách a rychlost v km/h. Vypočítejte dráhu a výsledek a jednotku zobrazte na monitor. Uživatel zadá čas v hodinách a rychlost v km/h. Vypočítejte dráhu a výsledek a jednotku zobrazte na monitor. Navrhněte algoritmus, který načte z klávesnice dvě čísla, provede jejich součin a tento součin vypište na monitor. Zároveň tento součin zdvojnásobte a vypište na monitor výsledek. Navrhněte algoritmus, který načte z klávesnice dvě čísla, provede jejich součin a tento součin vypište na monitor. Zároveň tento součin zdvojnásobte a vypište na monitor výsledek.

8 Požadované znalosti Pojem vývojový diagram (slide 2) Pojem vývojový diagram (slide 2) Základní grafické značky (slide 3) Základní grafické značky (slide 3) Princip sekvence (slide 4) Princip sekvence (slide 4) Nakreslit vývojový diagram sekvence (libovolný příklad) Nakreslit vývojový diagram sekvence (libovolný příklad)

9 Pěkný zbytek dne Pěkný zbytek dne


Stáhnout ppt "Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)"

Podobné prezentace


Reklamy Google