Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Test na trojúhelník (trojúhelníková nerovnost) Maximum ze tří čísel s použitím pomocné proměnné Pravoúhlý.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Test na trojúhelník (trojúhelníková nerovnost) Maximum ze tří čísel s použitím pomocné proměnné Pravoúhlý."— Transkript prezentace:

1 Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Test na trojúhelník (trojúhelníková nerovnost) Maximum ze tří čísel s použitím pomocné proměnné Pravoúhlý trojúhelník (Pythagorova věta) JK, 2015

2 Test na trojúhelník (trojúhelníková nerovnost)
Načtěte tři čísla: A, B, C – to jsou délky stran trojúhelníka Otestujte, zda jsou čísla kladná Zjistěte, zda platí trojúhelníková nerovnost (součet délek každých dvou stran musí být větší než délka strany třetí) Jestliže ano: trojúhelník existuje (zobrazte) Jestliže ne: trojúhelník neexistuje (zobrazte)

3 Maximum ze tří čísel s použitím pomocné buňky
Zadejte tři čísla: A, B, C. Po proběhnutí algoritmu chceme, aby v proměnné C bylo maximum (bez ohledu na to, jaký byl stav na začátku). POM je pomocná proměnná, kterou využijeme při výměně obsahu buněk. Princip řešení: Test A > B: Pokud toto platí, vyměníme pomocí proměnné POM obsahy buněk. Do A dáme menší číslo (tedy to, co bylo původně v B), do B dáme větší číslo (tedy to, co bylo původně v A). Tzn., že po provedení tohoto testu bude platit, že A < B. Test B > C: Pokud toto platí, vyměníme pomocí proměnné POM obsahy buněk. Do B dáme menší číslo (tedy to, co bylo původně v C), do C dáme větší číslo (tedy to, co bylo původně v B). Tzn., že po provedení tohoto testu bude platit, že B < C. V C je nyní největší číslo.

4 Pravoúhlý trojúhelník (Pythagorova věta)
Vytvořte algoritmus, který ze zadaných délek stran zjistí, zda se jedná o pravoúhlý trojúhelník Načtěte délky stran A, B, C Zjistěte, zda takový trojúhelník existuje – to je předchozí úloha, kterou jsme řešili – stačí vložit diagram Zjistěte, která strana je nejdelší – to je potenciální přepona Zjistěte, zda platí Pythagorova věta Zjisti, zda se jedná o trojúhelník

5 Pravoúhlý trojúhelník (pokr.)
Princip řešení: Test, zda se jedná o trojúhelník – známý algoritmus Pro strany pravoúhlého trojúhelníka platí Pythagorova věta. Nejprve je třeba zjistit, která strana je nejdelší (přepona) – algoritmus hledání maxima s pomocnou proměnnou – známý algoritmus. Nejdelší strana bude v proměnné C. Když známe nejdelší stranu, zjistíme, zda platí Pythagorova větu.


Stáhnout ppt "Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Test na trojúhelník (trojúhelníková nerovnost) Maximum ze tří čísel s použitím pomocné proměnné Pravoúhlý."

Podobné prezentace


Reklamy Google