Nabývání majetku obcemi a kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Právní vztahy k nemovitostem
Hospodaření s majetkem státu
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Nabývání majetku státem
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
XI. Celostátní finanční konference „Majetek jako základ fungování měst a obcí“ Oceňování majetku – vybrané aspekty ve vztahu k obcím a městům Ing. Vlasta.
Řízení o přestupcích.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Vládní neziskové organizace
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Státní organizace.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Zpracovala: Ivana Průchová, podzim Vyvlastňování pozemků a staveb teze.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Daň darovací Darování majetku =
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Předmět občanskoprávních vztahů
Územní samospráva Obce
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Vymezení majetku státu
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček duben 2014.
Zákonné opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí Ing. Michal Obrusník.
Vyvlastnění.  představuje nejzávažnější veřejnoprávní zásah do majetkových práv  jednou ze základních hodnot v demokratickém právním státě je ochrana.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Veřejnoprávní smlouvy
Název vzdělávacího materiálu
Novela zákona o obcích.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Obsah veřejných rozpočtů III
Veřejný majetek Majetek státu II
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Hospodaření s majetkem státu
Stavební pozemky (teze)
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Nabývání majetku obcemi a kraji

Úvodem obce a kraje potřebují pro výkon své působnosti majetek nabývat o nabývání majetku v pravém slova smyslu se jedná pouze tehdy, když obec/kraj majetek získává od svébytného vlastnického subjektu Velmi málo veřejnoprávních omezení lze rozlišit smluvní nabývání bezúplatné úplatné mimosmluvní nabývání

Bezúplatné smluvní nabývání nejčastěji na základě darovací smlouvy, dále např. na základě smlouvy o převodu majetkové účasti v obchodní společnosti, o převodu cenných papírů darovací smlouva musí být písemná, jestliže předmětem daru je nemovitost, která se eviduje v katastru nemovitostí (podpisy stran musí být na jedné listině nebo nedochází k předání a převzetí movité věci při darování (§ 2057 NObčZ)

Bezúplatné smluvní nabývání - pokračování o darovací smlouvě, kterou obec/kraj nabývá nemovité věci (s výjimkou bytů a nebytových prostor u obce), rozhoduje zastupitelstvo obce/kraje (§ 85 písm. a) OZř, § 36 odst. 1 písm. a) KZř), toto rozhodnutí je podmínkou platnosti smlouvy (§ 41 odst. 2 OZř, § 23 odst. 2 KZř) o darovací smlouvě, kterou kraj nabývá movité věci, včetně peněz, rozhoduje rada kraje (§ 59 odst. 2 písm. e) KZř), rozhodnutí je podmínkou platnosti smlouvy (§ 23 odst. 2 KZř), OZř obdobné ustanovení nemá v obou případech smlouvu činí hejtman nebo jím pověřená osoba (23 odst. 2 KZř), OZř mlčí

Úplatné smluvní nabývání lze doporučit, aby obce a kraje úplatně nabývaly pouze majetek, který skutečně potřebují, platná právní úprava to ale nepožaduje pro obce a kraje neplatí žádné cenové omezení schvalovací režim je stejný jako u bezúplatného nabývání

Úplatné smluvní nabývání - pokračování několik omezení pro příspěvkové organizace obcí/krajů zákaz úplatného nabývání akcií a jiných cenných papírů, se souhlasem zřizovatele je mohou přijímat jako protihodnotu za své pohledávky vůči jiným subjektům (§ 36 RPÚR) jen se souhlasem zřizovatele mohou pořizovat věci nákupem na splátky nebo smlouvou o nájmu s právem koupě (§ 35 RPÚR)

Mimosmluvní nabývání – nabývání zákonem výjimečné, 2 klíčové historické kontexty – obnova obecního zřízení v roce 1990 obnova krajského zřízení v roce 2000 zákon č. 367/1990 Sb., o obcích (dnes už zrušený) – na obce přešel určitý nehmotný majetek a závazky ke dni účinnosti (24.11.1990), na hlavní město Prahu přešly zákonem č. 418/1990 Sb., o hlavním městě Praze zákon č. 172/1991 Sb. – obce určitý věci nabyly ke dni účinnosti (24.5.1991)

Nabývání zákonem - pokračování zákon č. 290/2002 Sb. kraje – k 1. lednu 2013 přešly na kraje majetková aktiva a pasiva organizačních složek státu a státních příspěvkových organizací, u kterých funkci zřizovatele vykonávaly okresní úřady obce - k 1. lednu 2013 přešly na obce majetková aktiva a pasiva organizačních složek státu a státních příspěvkových organizací vyjmenovaných v Příloze č. 1

Mimosmluvní nabývání – nabývání na základě zákona zákon č. 172/1990 Sb. – na obce přecházely určité věci rozhodnutím vydaným na žádost obce okresními úřady, pokud žádaly Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, rozhodovalo Ministerstvo financí byl nutný předchozí souhlas Ministerstva pro správu národního majetku a jeho privatizaci rozhodnutí nebylo rozhodnutím ve správním řízení, otázka soudního přezkumu nebyla upravena

Nabývání na základě zákona - pokračování několik dalších příkladů zákon č. 174/2003 Sb. – bezúplatný převod nepotřebného majetku, se kterým hospodařily Ministerstvo obrany a Ministerstvo vnitra, na kraje a obce zákon č. 166/2004 Sb. – převod majetku České správy letišť na kraje

Nabývání na základě zákona - pokračování z obecné občanskoprávní úpravy lze dovodit tyto nabývací tituly (takto může majetek nabývat kdokoliv) – vydržení (§ 134 ObčZ, § 992, 1089 – 1098 NObčZ) zpracování věci na věc novou (§ 135b ObčZ, § 1074 – 1077 NObčZ) věci ztracené, skryté a opuštěné (§ 135 ObčZ)

Mimosmluvní nabývání – dědění ze závěti obce a kraje mají stejné postavení jako ostatní dědicové, mohou dědictví odmítnout

Nabývání rozhodnutím příslušného orgánu rozmanitá skupina případů vyvlastnění=nucený přechod vlastnického práva od 1. 7. 1992 nemusí vlastnické právo výlučně stát, nýbrž i obce a kraje, které předmět vyvlastnění využijí k stanovenému účelu ústavní základ – čl. 11 odst. 4 LZPS, 3 podmínky ve veřejném zájmu na základě zákona za náhradu navazující úprava - § 128 ObčZ, § 1037 – 1039 NObčZ), dodávají podmínku nezbytnosti

Nabývání rozhodnutím příslušného orgánu – pokrač. specifická úprava – zákon č. 184/2006 Sb., vázáno na následující podmínky práva k pozemku nebo stavbě nelze nabýt dohodou nebo jinak vyvlastnit je možné pouze za specifickým účelem stanoveným zvláštním zákonem, pokud převažuje veřejný zájem na tomto účelu nad zachováním dosavadního stavu pouze v nezbytném rozsahu poskytnutí náhrady – peníze/jiný pozemek či stavba musí být v souladu v cíli a úkoly územního plánování rozhoduje obecní úřad obce s rozšířenou působností důkazní břemeno nese navrhovatel

Nabývání rozhodnutím příslušného orgánu – pokrač. v obecné občanskoprávní úpravě lze nalézt tyto případy zpracování cizí věci (§ 135b odst. 2 ObčZ) Zřízení stavby na cizím pozemku (§ 135c odst. 1 a 2 ObčZ)