K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky, 17.4.2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Měnová politika 11.
Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Mikroekonomie I Domácí produkt
Platební bilance, zahraniční zadluženost
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Člen bankovní rady Česká národní banka XIII. Exportní fórum (Asociace exportérů) 7. listopadu 2014 Stav a výhled české ekonomiky.
Agregátní poptávka a nabídka
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Inflace.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomické ukazatele
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Určení rovnovážné produkce
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
HDP= hrubý domácí produkt
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Makroekonomie I ( Cvičení 9 – Měnový kurz)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Inflace Ing.Vojtěch Jindra
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Základy ekonomie Seminář 12..
Trh práce a politika zaměstnanosti
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Inflace.
Měnový kurz.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
Reálná úroková míra Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Vývoj české ekonomiky, její srovnání se zeměmi Visegradu, prognóza ČNB a budoucí exit z kurzového závazku Mafra – Budoucnost V4 Praha, 26. září 2016 Jiří.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Devizové intervence Měnové právo.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Tisková konference ČMKOS
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Základy ekonomie Seminář 12..
Tisková konference ČMKOS
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Základy Ekonomie pro adiktology část 10 Prof. Martin Dlouhý
Transkript prezentace:

K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,

2 Co říkali „sýčkové“ při vyhlášení kurzového závazku „ Intervence proti koruně (...) pravděpodobně poškodí oživování spotřebitelské poptávky, (...) ČNB svým zásahem tedy současné opatrné oživení může ohrozit.“ (D. Navrátil, Česká spořitelna) „(...) jelikož se zdražení velmi rychle projeví v ceně pohonných hmot a ceně energií, dostanou domácnosti jasný signál – šetřete, bude hůř. “ (T. Prouza, Úřad vlády) „ U nás chybí poptávka – po investicích, po spotřebním zboží, po exportu. Tu znehodnocení kursu nezvýší.“ (V. Klaus a J. Weigl, Institut Václava Klause) „ Lidé budou více šetřit, obracet každou korunu. Poklesne reálná poptávka a poklesne i ekonomika.“ (P. Kohout, Partners)

Skutečný kurz CZK/EUR versus kurzový práh 27 CZK/EUR 3

4 Srovnání posledních tehdy a nyní dostupných čísel meziročně v % Dostupné k Dostupné k Hrubý domácí produkt (s.o.)II/13-1,3IV/14 1,4 Výdaje domácností na konečnou spotřebu (s.o.)II/130,0IV/14 2,0 Tvorba hrubého fixního kapitálu (s.o.)II/13-5,2IV/14 4,3 Index spotřebitelských cen9/131,03/15 0,2 Obecná míra nezaměstnanosti - věk let (s.o.)9/137,12/15 5,6 Průměrná nominální mzdaII/131,2IV/14 2,3 Průměrná nominální mzda v podnikatelské sféřeII/131,1IV/14 1,9 Počet volných pracovních míst (s.o.)9/ / Hrubý provozní přebytek nefinančních podnikůII/131,3IV/14 5,7 Souhrnný indikátor důvěry (index)10/1388,93/15 95,1 Tržby v maloobchodě bez motoristického segmentu (s.o.)9/13-0,62/15 6,3

5 Co se teoreticky mohlo stát...

6 Vedl kurzový závazek k prudkému zdražení? Potraviny, nealko nápojePřístroje a spotřebiče pro domácnost Dovolené Celý spotřební koš

7 Odraz ve vývoji exportu z ČR Podíl vývozu z ČR na celkovém vývozu ze zemí EU

8 Hodnota úspor a mezd Základním relevantním měřítkem vývoje reálné hodnoty domácích úspor a mezd je růst domácí cenové hladiny, tj. hodnota domácí inflace (nikoli hodnota kurzu k zahraniční měně) – průměrná inflace nejnižší za 10 let (0,4%).

9 Dnešní debata o kurzu a deflaci? Nic nového pod sluncem Velmi podobná debata se v této zemi odehrála už před 80 lety. V. Pospíšil (zastánce zlatého krytí, tj. poklesu cen, ve stopách A. Rašína) versus K. Engliš (zastánce stability cen, blíže modernímu pohledu) Rašín Pospíšil Engliš Únor 1934: Pospíšil odstupuje z pozice guvernéra NBČS, nastupuje Engliš a je rozhodnuto o snížení hodnoty koruny o 1/6. Díky tomu téhož roku končí v ČSR recese i deflace, které předtím trápily ČSR téměř 5 let. Podobnost s 2013: Jiné země už měly tou dobou uvolnění měnové politiky za sebou.

10 Dnešní debata o kurzu a deflaci? Nic nového pod sluncem Vývoj indexu průmyslové výroby, měsíční data (1929 – 1937) Pramen: Zprávy Národní banky Československé za léta 1929 – 1938

11 Aktuální prognóza ČNB Inflace bude až do 1. poloviny 2016 nízko zejm. díky nedávnému propadu cen ropy = předchozí slabá poptávka je teď vystřídána dezinflačním nabídkovým šokem.

Děkuji za pozornost ! …. a nyní diskuse 12