Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MONETÁRNÍ POLITIKA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MONETÁRNÍ POLITIKA."— Transkript prezentace:

1 MONETÁRNÍ POLITIKA

2 PENÍZE = základní kámen moderní ekonomiky
měřítko hodnoty, prostředek směny, uchovatel bohatství finanční trhy: S ( =úspory), D (= investice, spotřeba)

3 PENÍZE = oběživo + bankovní depozita depozitní tvorba peněz
PENĚŽNÍ AGREGÁTY: M1 (úzké peníze)= oběživo + depozita na požádání M2 (široké peníze)= M1 + spořící účty + depozita termínovaná M3

4 PENĚŽNÍ AGREGÁTY EUROZÓNY

5 POPTÁVKA PO PENĚZÍCH peníze poptávány jako každé jiné zboží
1) transakční poptávka: peníze jako prostředek směny 2) majetková poptávka: peníze jako uchovatel hodnoty, vliv faktorů výnos – splatnost - riziko atd.

6 NABÍDKA PENĚZ = oběživo + vklady (depozita)
ovlivňována centrální bankou ovlivňuje komerční banky (regulace, pravidla) ovlivňuje cenu peněz cena peněz = úroková míra

7 NABÍDKA PENĚZ (roční průměrná změna, %)

8 CÍLE MP množství peněz v ekonomice (M) úroková míra (i)
CB nemůže sledovat oba cíle současně pomocí monetárních cílů jsou dosahovány hospodářské cíle (cenová stabilita, zaměstnanost)

9 CÍLE ČNB cenová stabilita : hlavní cíl ČNB : cílování inflace (r. 1998: 5,5 % : 1-3 %) současně: podpora obecné hospodářské politiky vlády vedoucí k udržitelnému hospodářskému růstu (pokud to není v rozporu s hlavním cílem) měnově-politické režimy: s implicitní nominální kotvou, cílování měnové zásoby, cílování devizového kurzu a cílování inflace.

10 NÁSTROJE MONETÁRNÍ POLITIKY
přímé: adresné pravidla likvidity úvěrové kontingenty povinné vklady doporučení, výzvy, dohody, odejmutí licence nepřímé: diskontní sazba PMR operace na volném trhu atd.

11 SAZBY CB = úrokové sazby, za které CB půjčují bankovnímu systému
význam: indikátor monetární politiky CB, ovl. bankovní rezervy, M a tržní úrokové míry sleduje se: míra, trend mezibankovní sazby: LIBOR, EURIBOR

12 REPO SAZBA = hlavní měnový nástroj ČNB
repo sazba = úroková sazba, za kterou odkupuje CB od KB jimi eskontované směnky (uváděná sazba = maximální) CB uspokojuje od nabídky s nejnižší sazbou (americká aukční procedura) minimální objem: 300 mil. Kč a dále +100 mil.

13 DISKONTNÍ SAZBA = úrok z diskontního úvěru
banky mohou přes noc u ČNB bez zajištění uložit volné prostředky minimální objem: 300 mil. Kč (dále celé násobky 100 mil. Kč) = dolní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu sazbou ČNB ovlivňuje zprostředkovaně množství peněz úrok z diskontního úvěru. Banky totiž mají možnost uložit přes noc u ČNB bez zajištění svoji přebytečnou likviditu, když o to požádají 15 minut před uzávěrkou účetního dne v Zúčtovacím centru ČNB. Minimální objem je 300 mil. Kč a dále celé násobky 100 mil. Kč. Takto uložená depozita jsou úročena diskontní sazbou, která proto obvykle představuje dolní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu. Touto sazbou tedy ČNB ovlivňuje zprostředkovaně měnovou bázi.

14 LOMBARDNÍ SAZBA = úrok z lombardního úvěru
lombardní úvěr = úvěr poskytován CB komerčním bankám proti zajištění zástavou cenných papírů minimální objem: 10 mil. Kč = horní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu Je úrok z lombardního úvěru. Tento typ úvěru je poskytován centrální bankou komerčním bankám proti zajištění zástavou cenných papírů. Banky si můžou přes noc od ČNB vypůjčit formou repo operace likviditu. Musí však o to požádat nejpozději 25 minut před uzávěrkou účetního dne v Zúčtovacím centru ČNB. Minimální objem není stanoven. Finanční prostředky v rámci tohoto úvěru jsou úročeny lombardní sazbou. Lombardní sazba představuje horní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu.

15 PMR = objem prostředků, které každá banka povinna držet na účtu v Zúčtovacím centru ČNB (tzv. clearingový účet) = 2 % z objemu primárních závazků (tj. vkladů od nebankovních subjektů) 1999: ukončila ČNB proces snižování sazby PMR na úroveň 2 % = v souladu s EMU (v r – 11.5%) Každá banka (ale i stavební spořitelna) a pobočka zahraniční banky, která má v ČR bankovní licenci, je povinna držet na svém účtu v Zúčtovacím centru ČNB (tzv. clearingový účet) předem stanovený objem peněžních prostředků. To se nazývá Povinná minimální rezerva (PMR). PMR je stanovena na 2 % z objemu primárních závazků dané banky nebo stavební spořitelny (hlavně vkladů od nebankovních subjektů) v předchozím období. Banky a stavební spořitelny tedy musí na svém clearingovém účtu udržovat takový denní zůstatek, který v průměru za 14 dní dá minimálně stanovené PMR pro daný cyklus. Délka cyklu je právě 14 dní. V roce 1999 ukončila ČNB proces snižování sazby PMR na úroveň 2 %, která se rovná výši sazby PMR stanovenou Evropskou centrální bankou pro banky v Hospodářské a měnové unii ((EMU).

16 VÝVOJ SAZEB ČNB (%)

17 ÚČINKY MP expanzivní MP = růst M, pokles i =>
růst výkonu a snižování nezaměstnanosti možný růst cenové hladiny (celý efekt cca měsíců) restriktivní MP = pokles M, růst i => pokles ochoty investovat, pokles výkonu a zaměstnanosti možný pokles P

18 EXPANZIVNÍ MONETÁRNÍ POLITIKA

19 RESTRIKTIVNÍ MONETÁRNÍ POLITIKA


Stáhnout ppt "MONETÁRNÍ POLITIKA."

Podobné prezentace


Reklamy Google