Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší."— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor:Ing. Kamila Pecková Tematická sada: Finanční matematika Téma:Inflace Číslo materiálu:VY_42_INOVACE_05_30_PEKA

2 Anotace: Prezentace je určena k doplněný výkladu tematického celku Národní a světové hospodářství. Obsahuje základní údaje o inflaci. Popisuje princip výpočtu inflace pomocí cenových indexů – CPI a Deflátoru HDP. Postup výpočtu je uveden na příkladech.

3 Inflace je definována jako růst cenové hladiny. Některé ceny mohou stagnovat nebo dokonce klesat, ale v průměru ceny rostou. Při inflaci klesá kupní síla peněz, za stejný obnos si koupíme méně zboží. Opakem inflace je deflace.

4 Míra inflace - výpočet Míra inflace se dá vyjádřit ukazatelem: cenová hladina (t) - cenová hladina (t -1) míra inflace = ----------------------------------------------------------. 100  %  cenová hladina (t -1) kde t je určité období (např. měsíc, rok)

5 Cenové indexy Ve skutečnosti se inflace měří pomocí cenových indexů. Nejpoužívanější je Index spotřebitelských cen (CPI) a deflátor HDP.

6 CPI CPI se měří pomocí cen určitého koše vybraných statků a služeb. Cena statku ve sledovaném období se vydělím cenou v základním období a vynásobí váhou statku v celém spotřebním koši. Pak se tato hodnota pro všechny položky ve spotřebním koši sčítá. Tím získáme průměrnou cenovou hladinu ve sledovaném období.

7 Vzorec

8 Příklad 1 V celé ekonomice spotřebitelé spotřebovávají tři druhy statků (X, Y, Z). Na základě údajů v tabulce spočítejte roční míru inflace (výchozím rokem je rok 2010) v roce 2011 a 2012.

9 Řešení Nejdřív vypočítáme CPI v jednotlivých letech:

10 Z předchozí tabulky vypočítáme meziroční míru inflace v roce 2011 a 2012:

11 Deflátor HDP Cenový index, který měří inflaci na základě porovnání nominálního a reálného HDP. Úkol: Vysvětlete rozdíl mezi nominálním a reálným HDP. nominální HDP Deflátor HDP = -------------------- * 100 reálný HDP

12 Příklad 2 Ekonomika vyrábí tři druhy statků (X, Y, Z). V tabulce je uvedené množství a ceny v jednotlivých letech:

13 Úkol: Pomocí deflátoru HDP spočítejte meziroční míru inflace v roce 2011 a 2012. Řešení: 1.krok: nominální produkt v jednotlivých letech

14 2. krok: výpočet reálného HDP v jednotlivých letech (množství v jednotlivých letech násobíme cenami výchozího roku 2010):

15 3. krok: výpočet deflátorů v jednotlivých letech (podíl mezi nominálním a reálným HDP v daném roce):

16 4. krok: pomocí deflátorů spočítáme meziroční míru inflace:

17 Zdroje: Kolektiv autorů. Slabikář finanční gramotnosti: učebnice základních 7 modulů finanční gramotnosti. 1. vydání. Praha: Cofet, a. s., 2009. 448 s. ISBN 80-254-4207-4.


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší."

Podobné prezentace


Reklamy Google