SKLADBA PC 5 OP VK VYT 2.5 Chladiče a ventilátory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
SKLADBA PC 7 OP VK VYT 2.7 Grafická karta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
CHLAZENÍ POČÍTAČE.
SKLADBA PC 4 OP VK VYT 2.4 Procesor − CPU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
LOGOPEDICKÉ KVARTETO Kvarteto obsahuje sadu karet s orofaciálním cvičením. Soubor karet představuje 32 cvičení rozdělených na cvičení jazyka a úst.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Bitmapová (rastrová) grafika
Porovnáváme povrch a objem válce a kuželu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zbyněk Tůma. Dostupné z Metodického portálu.
TROJÚHELNÍKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
SKLADBA PC 12 OP VK VYT 2.12 Televizní karty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
SKLADBA PC 10 OP VK VYT 2.10 Řadiče Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu
SKLADBA PC 8 OP VK VYT 2.8 Pevné disky a SSD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
SKLADBA PC 6 OP VK VYT 2.6 Operační paměť RAM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického.
SKLADBA PC 13 OP VK VYT 2.13 Čtečky paměťových karet Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického.
Výběr pomocí nástrojů v Adobe Photoshop Základní práce s výběrem dané oblasti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka.
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hustota
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: USB zařízení Číslo DUM: III/2/VT/2/1/17 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zdroj napájení Číslo DUM: III/2/VT/2/1/09 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měřidla délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Tělesa –testy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Procesor Číslo DUM: III/2/VT/2/1/03 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Tabulkový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Řazení rezistorů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Kříž. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_10_CHLAZENI.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
SKLADBA PC 18 OP VK VYT 2.18 Tablety
SKLADBA PC 2 OP VK VYT 2.2 Zdroj PC
OP VK VYT 2.9 Mechaniky (DVD, Blue-ray, FDD)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Tělesa – krychle Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
OP VK VYT 2.5 Chladiče a ventilátory
Tělesa – kvádr Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Problematika chlazení počítačových komponent
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Obrazový materiál pro pracovní list – Transformace
SKLADBA PC 13 OP VK VYT 2.13 Čtečky paměťových karet
Písmo v Adobe Photoshop
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
SKLADBA PC 1 OP VK VYT 2.1 Skříň PC
SKLADBA PC 16 OP VK VYT 2.16 Netbooky
Výběr pomocí nástrojů v Adobe Photoshop
Centrální procesorová jednotka
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Adresace paměti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Interaktivní test z fyziky – 6. ročník
Export fotografií v Adobe Lightroom
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zaokrouhlování na desítky a stovky
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

SKLADBA PC 5 OP VK VYT 2.5 Chladiče a ventilátory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Chladiče a ventilátory

Chladiče a ventilátory odvádějí ztrátové teplo z vnitřní části počítače, které vzniká činností aktivních elektrotechnických součástek.

Chladiče jsou obecně vyráběny z materiálu, který velmi dobře odvádí teplo (měď, kombinace hliníku).

Existuje také chlazení pomocí kapaliny (vodní).

Základní dělení chladičů je na pasivní a aktivní. Ventilátory členíme pouze na aktivní a dělí se dle rozměrů. Pasivní chladič je kovová nepohyblivá součástka, která obsahuje tzv. žebra, jejichž cílem je zajištění co největší plochy, kvůli lepšímu předávání tepla okolnímu vzduchu.

Aktivní chlazení je doprovázeno proudícím vzduchem, kde proud vzduchu obvykle vytváří ventilátor.

Chladiče se vyrábějí pro různé komponenty počítače. Rozeznáváme tedy chladiče procesorové, grafické, chladiče pro paměti a chipsety, pevné disky nebo chladicí podložky pro notebooky. Ventilátory se dělí dle rozměrů na menší než 80 mm, 80 mm, 92 mm, 120 mm a větší než 120 mm.

Důležitými parametry u ventilátorů je hlučnost, počet otáček (RPM), průtok vzduchu a také tzv. funkce PWM. Každý uživatel jistě ocení co nejmenší hlučnost, ovšem požadujete-li více otáček, tím tedy i vyšší průtok vzduchu, pak bude nutné zvolit nějaký kompromis. Obecně hlučnost s počtem otáček roste. Průtok vzduchu v jednotkách CFM je objem vzduchu, který dokáže ventilátor vyměnit za určitý čas. Dle vzorce se dá přepočítat na metry krychlové za hodinu (m³/hod).

Funkce PWM (PowerManagement) je technologie, která dokáže řídit otáčky ventilátoru dle teploty komponenty, kterou chladí. Nejčastější napájení ventilátorů je pomocí tzv. molex konektoru. Standardní napájení ventilátorů je 12 V.

Otázky Co to je PWM? Jaké problémy mohou nastat při pasivním chlazení? Jaké problémy mohou nastat při aktivním chlazení? Proč se v PC používá chlazení? Jaké typy chlazení (chladičů) známe? Co je podstatné při výběru chlazení či chladicího systému?

Použité zdroje V prezentaci jsou použity obrazové a textové zdroje f. T.S. BOHEMIA s jejím souhlasem.T.S. BOHEMIA souhlasem