Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Advertisements

MUDr. Martin Kučera Mgr. Kateřina Fritzlová
Řeč, jazyk, mluva.
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Podpůrný metodický seminář zaměřený na předškolní věk I.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Speciální péče na naší škole
Narušená komunikační schopnost PaedDr
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
Komunikace s dětským pacientem
Mladší školní období.
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
MOŽNOSTI DOMÁCÍ PŘÍPRAVY
Metodické pokyny pro předmět Tlumočnický proseminář
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Komunikace sluchově postižených
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Alternativní a augmentativní komunikace
Logopedická třída MOTÝLCI
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
INTEGRACE DĚTÍ S LOGOPEDICKÝMI OBTÍŽEMI
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
osob s mentálním postižením
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Riziko dyslexie a školního selhávání
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Pedagogická komunikace
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
Možnosti využití informačních a digitálních technologií pro diagnostiku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová.
Vývojová dysfázie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
centrální porucha zpracování řečového signálu
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
Kognitivní procesy Jejich vliv na chování a jednání člověka.
HVM – RVP PV a hudební činnosti v MŠ Osnova pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
ŠKOLNÍ ZRALOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2013.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Logopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s narušenou komunikační schopností.
,,BROUSÍME SI JAZÝČEK S EMILKOU A EMILEM“
Motorické schopnosti.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Výuka čtení a psaní analyticko-syntetickou metodou
Metodické materiály a pomůcky
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Psychické procesy - vnímání
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Sociální psychologie.
Sociální čtení.
KOMPETENCE TERMÍN : Oprávněnost, způsobilost, pravomoc
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Pozornost a paměť.
Transkript prezentace:

Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ Možnosti využití informačních a digitálních technologií pro podporu rozvoje komunikačních kompetencí Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ

Přístupy k rozvoji komunikačních kompetencí Rozvíjení komunikačních kompetencí je dlouhodobý proces. Začíná již v raném dětství a pokračuje v podstatě po celý život. Aby nedocházelo v průběhu rozvoje komunikačních schopností jedince k obtížím, je vhodné podporovat celkový vývoj. Na rozvoj komunikace má velký vliv neporušené smyslové vnímání (hlavně sluch a zrak), dostatečně přesné motorické dovednosti, rozvinuté rozumové dovednosti a myšlení, zdravý a správný tělesný rozvoj i prostředí, v němž osoba žije.

Rozvoj sluchového vnímání Sluchová diferenciace jednotlivých elementů řeči Rytmizační cvičení Zpěv a práce s melodií Analýza a syntéza slabik a hlásek ve slově Diferenciace sluchového pozadí a figury…

Rozvoj zrakového vnímání Vnímat jednotlivé měnící se pohyby mluvidel, jejich postavení při jednotlivých hláskách nebo slabikách, ale také vnímat emoce vyjadřované mimickými svaly a neverbální formy komunikace. Poznávat barvy, velikosti, tvary, rozdíly, analýzy částí v celku, složení celku z částí

Rozvoj motoriky, grafomotoriky a oromotoriky Hrubá motorika umožňuje pohyby velkých kloubních skupin, koordinaci pohybů a tím podporuje celkovou obratnost organismu. Jemná motorika je aktivita drobného svalstva. Jde o přesnost a koordinaci jemných, menších pohybů horní končetiny při manipulaci s předměty a vykonávání nejrůznějších úkonů jako je kreslení či psaní. Grafomotorika je soubor psychomotorických aktivit konaných při psaní či kreslení. Oromorotika je motorika mluvidel

Rozvoj myšlení a paměti Schopnost myšlení umožňuje poznávat svět kolem nás a orientovat se v něm. Paměť nám pomáhá ukládat, podržet a znovu vybavit pojmy, vztahy, vzorce, vědomosti, dovednosti, hodnoty a postoje. Myšlení a paměť spolu úzce souvisí a podporují ve vzájemné interakci i rozvoj komunikačních dovedností jedince. Vztah myšlení a řeči je také manifestován na fenoménu zvaném vnitřní řeč. Tento termín označuje v psychologii kognitivní útvar chápaný obvykle jako verbální forma myšlení.

Rozvoj jednotlivých složek řeči Dostatek přiměřených komunikačních podnětů Rozvoj aktivní a pasivní slovní zásoby Získat správný řečový vzor Předčítání a poslech čteného slova Rozvíjet obsahovou stránku řeči – umění vyprávět Rozvíjet gramaticky správnou tvorbu vět a souvětí Rozvíjet správnou výslovnost hlásek

Příklady pomůcek Rotavibrátor (pomůcka logopeda a foniatra k navození hlásky "R„) Vibrační pomůcky na rozvoj citlivosti a motoriky mluvidel

Elektronické slovníky (FRAUS Ilustrovaný školní slovník AČ-ČA) Příklady pomůcek Kniha a CD-ROM (FRAUS Můj první slovník českého jazyka) Elektronické slovníky (FRAUS Ilustrovaný školní slovník AČ-ČA) Dětský telefon

Příklady pomůcek Využití počítače (logické a výukové hry, psaná komunikace, záznam a reprodukce zvuku…)

Příklady pomůcek Pomůcky s hlasovým výstupem Alternativní myši Trackbally Spínače CD pro rozvoj poslechových dovedností

Příklady pomůcek Diktafon pro záznam zvuku a řeči Zvukové hračky

Příklady pomůcek Komunikační tabulky Piktogramy Obrázky pro slovník pro afatiky

Příklady pomůcek Sluchadla Zesilovače Mikrofony

Příklady pomůcek Logohelp(akustická zpětná vazba) Bzučák

POUŽITÁ LITERATURA JANOUŠEK, J. Verbální komunikace a lidská psychika. Praha: Grada, 2007. 172 s. ISBN:978-80-247-1594-0 LECHTA, V. a kol. Terapie narušené komunikační schopnosti. Praha: Portál, 2011. 392 s. ISBN:978-80-7367-901-9 MIKULÁŠTÍK, M. Komunikační dovednosti v praxi. Praha: Grada, 2010. 328 s. ISBN 978-80-247-2339-6 SLOWÍK, J. Komunikace s lidmi s postižením. Praha: Portál, 2010. 160 s. ISBN 978-80-7367-691-9 ZOUNEK, J. ICT v životě základních škol. Triton, 2006. 151 s. ISBN 80-7254-858-1 ROUBAL, P. Počítač pro učitele. Computer Press, 2009. 312 s.