Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Zdravý životní styl základní principy.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Chování domácností. Úvod n Jak a čím jsou domácnosti ovlivněny.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Didaktické prostředky
Sociologický výzkum.
Základní pojmy ve výživě
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Rozdíly mezi osobnostmi
Aplikovaná psychologie
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Případová studie Seminář 2014.
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Struktura bakalářské práce
Pedagogická diagnostika
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Zpráva ze setkání hlavních sester států EU Lucembursko, Mgr. Veronika Di Cara.
Definice, základní pojmy
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Potrava
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Didaktické prostředky
Číslo v digitálním archivu školy
Potraviny rostlinného původu
Autor bakalářské práce : Karel Ibehej Vedoucí bakalářské práce: Ing
NutričnĚ - EPIDEMIOLOGICKÁ problematika dětského stravování specifika STRAVOVÁNÍ DĚTÍ Z HLEDISKA vlivu na JEJICH zdraví, MOŽNOSTI HODNOCENÍ Pro obor Nutriční.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Sociální práce s rodinou 4
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Pedagogika jako vědecká disciplína
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Úvod do psychologie II. přednáška
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Co je to zdravá výživa ?
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová

 Vhodná výživa v prvních dvou letech života– základem pro optimální růst, zdraví a psychosociální vývoj  Mezi základní složky výživy patří cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerální látky, stopové prvky a voda.  Výživová doporučení se často mění podle nejnovějších vědeckých poznatků, což může vyvolávat značnou nedůvěru u laické a někdy i odborné veřejnosti.

Faktory ovlivňující výživu  faktory biologické  věk  funkce zažívacího ústrojí  reakce na základní chutě  účinnost a aktivita metabolických procesů  vrozená i získaná onemocnění  užívání léků…  faktory sociálně kulturní  reklama  ekonomická situace rodiny  kulturní zvyky a obyčeje  etnická příslušnost…

 faktory životního prostředí  znečištění životního prostředí  podnební pásmo…  faktory psychické  nálada při jídle  zkušenosti s jídlem…

Hodnocení výživy  Růstové grafy  BMI NE!

Problémy ve výživě dětí do 2 let  Výrazná nejednotnost v edukaci rodičů Plyne např. z:  Různých znalostí a názorů lékařů a dalších zdravotníků  Nejednotnosti v doporučeních  Reklamy  Přístupu rodičů i ke značně neodborným informacím

 Etické problémy  Např. reklama umělé kojenecké mléčné výživy  Nedostatečná a nejednotná legislativa  Např. v oblasti přípravy náhradní KMV  Sociální problémy  Např. nedostatečné sociální zajištění některých rodin, nemožnost zajistit dětem kvalitní stravu

Projekt  Práce ve skupinách  Libovolné problematické téma ve výživě dětí  E-learning – reference o postupu, konzultace problémů  Poslední blok –prezentace výsledků, článek do časopisu – max. 2 str.

Osnova plánu projektu  Téma, Název  Cíl projektu  Hypotézy (1-2)  Metody práce (např. studium literatury, rozhovory, dotazníky…)  Organizace práce (kdo co bude dělat, časový plán, kde bude probíhat, jak bude probíhat)

Osnova výstupu projektu  Průběh projektu  Charakteristika souboru (pokud nějaký bude)  Interpretace výsledků  Shrnutí, diskuze  Výstup – doporučení pro praxi, příprava edukačního materiálu apod.  Prezentace a článek do časopisu