Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová
Vhodná výživa v prvních dvou letech života– základem pro optimální růst, zdraví a psychosociální vývoj Mezi základní složky výživy patří cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerální látky, stopové prvky a voda. Výživová doporučení se často mění podle nejnovějších vědeckých poznatků, což může vyvolávat značnou nedůvěru u laické a někdy i odborné veřejnosti.
Faktory ovlivňující výživu faktory biologické věk funkce zažívacího ústrojí reakce na základní chutě účinnost a aktivita metabolických procesů vrozená i získaná onemocnění užívání léků… faktory sociálně kulturní reklama ekonomická situace rodiny kulturní zvyky a obyčeje etnická příslušnost…
faktory životního prostředí znečištění životního prostředí podnební pásmo… faktory psychické nálada při jídle zkušenosti s jídlem…
Hodnocení výživy Růstové grafy BMI NE!
Problémy ve výživě dětí do 2 let Výrazná nejednotnost v edukaci rodičů Plyne např. z: Různých znalostí a názorů lékařů a dalších zdravotníků Nejednotnosti v doporučeních Reklamy Přístupu rodičů i ke značně neodborným informacím
Etické problémy Např. reklama umělé kojenecké mléčné výživy Nedostatečná a nejednotná legislativa Např. v oblasti přípravy náhradní KMV Sociální problémy Např. nedostatečné sociální zajištění některých rodin, nemožnost zajistit dětem kvalitní stravu
Projekt Práce ve skupinách Libovolné problematické téma ve výživě dětí E-learning – reference o postupu, konzultace problémů Poslední blok –prezentace výsledků, článek do časopisu – max. 2 str.
Osnova plánu projektu Téma, Název Cíl projektu Hypotézy (1-2) Metody práce (např. studium literatury, rozhovory, dotazníky…) Organizace práce (kdo co bude dělat, časový plán, kde bude probíhat, jak bude probíhat)
Osnova výstupu projektu Průběh projektu Charakteristika souboru (pokud nějaký bude) Interpretace výsledků Shrnutí, diskuze Výstup – doporučení pro praxi, příprava edukačního materiálu apod. Prezentace a článek do časopisu