12.4.2010 závěr + zkouška. Cíl předmětu využít znalostí z PRM1 a tyto aplikovat na řízení výstavbových projektů Prvotním cílem tedy není řešení samotné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Advertisements

Metoda QFD metoda plánování jakosti založená na principu maticového diagramu umožňuje transformaci požadavků zákazníků do navrhovaného produktu a procesu.
Projektové řízení Modul č.1.
Ing. Miroslav Pivovarčík, MBA
Zlepšování jakosti.
Hodnotový management Teorie rozhodování
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
Projektový management
Projektový management- úvod do problematiky
Efektivnost řídící práce
Tereza Podaná Lucie Řeřábková
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Evropský sociální fond
Facility management ČSN EN
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Management kontinuity činností organizace
Proces řízení projektu
X13PMT 2. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
3. Životní cyklus a procesy projektu
6. Koncepce řízení projektů
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Běžné chyby při řízení procesů PPP Maarten Groothuis.
Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Projektové řízení – Project Management
Řízení realizace Pro IT, a.s. Ing. Jarmila Šarmanová … průzračnost, která je vidět.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY Semestrální projekt 2013/2014 Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
Pojmové vymezení. Proč pojmové vymezení? Spousta firem deklaruje svou projektovou orientaci Ve skutečnosti pouze používají několik metodik pro podporu.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
1 OD PROJEKTOVÉHO ZÁMĚRU KE KVALITNĚ PŘIPRAVENÉ AKCI 3 témata a) Přehled požadavků financující instituce b) Fáze přípravy akce c) Kritéria úspěšnosti akce.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
1. Projektový management I. ÚVOD II. PROJEKT III. PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ IV. PROJEKTOVÝ TÝM Přednáška č. 1: Projektový management.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Projektový management Přednáška č. 1 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Projektový cyklus, analýza SWOT
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
6. Koncepce řízení projektů
2. Životní cyklus a procesy projektu
ZÁKLADY SYSTÉMŮ MANAGEMENTU 1. ČÁST
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Metodika řízení projektů
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Seminář MD ČR, Alena Heinišová Ekonomické hodnocení investičních akcí na SŽDC, s.o.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – I.část.
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
KVALITNÍ OBCHODNÍK... není prodavač
ÚVOD DO MANAGEMENTU Zpracoval Ing. Jan Weiser. Osnova výkladu  1. Proč a jak studovat management?  2. Základní pojmy a definice Definice organizace.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
V Českých Budějovicích, únor 2017
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Rozhodování jako manažerská funkce
Systém managementu jakosti 3
Presentation Title 1st September 2002
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
Transkript prezentace:

závěr + zkouška

Cíl předmětu využít znalostí z PRM1 a tyto aplikovat na řízení výstavbových projektů Prvotním cílem tedy není řešení samotné oborové problematiky přípravy a řízení staveb, ale prokázání schopnosti používat jednotlivé elementy kompetencí projektového managementu při řízení výstavbových projektů

Řízení projektu a lidé Projektové řízení se opírá o kvalitní práci projektového týmu, který je veden zkušeným projektovým manažerem. Projektový manažer i další členové projektového týmu prokazují svoji kvalifikaci certifikátem projektového manažera.

Na co je potřeba si dát u každého projektu pozor Nenápadné přibývání práce Špatná komunikace Nedostačená definice rolí jednotlivých členů týmu Závislost na jedné osobě Nejasné cíle Neúplný plán Financování projektu

Komunikace Dělejte všechno s nadšením Najděte si pádný důvod, proč by jste na sebe mohli být hrdí Vždy popisujte co jste viděli, ne jaké jste měli pocity. Každé tvrzení podpořte důkazy. Všichni přispívají, všichni poslouchají, všichni jsou zdvořilí, všichni mluví pravdu.

Vliv projektu na vás Projektové řízení přináší změny i pro ty, kteří ho realizují Na každého má jiný vliv Neexistuje žádné nejlepší projektové řízení, ale dá se říci, čemu se vyhnout Představy jsou důležitější než skutečnost Každý ví, co je potřeba udělat, ale měl by to udělat někdo jiný a někdy jindy!!!

Závěr Role šéfa projektu – „táhnout za jeden provaz“ Vědět co chci – na začátku je nezbytné co nejpřesněji určit cíle. Úkolem řízení je pak tyto cíle realizovat. Obrazně řečeno představuje vedoucí projektu sněhový pluh - proráží cestu k cíli – odsouvá na stranu vše očekávané i neočekávané (překážky) Musí v každém okamžiku znát stav projektu – rychlost postupu, směr Pokud něco neodpovídá předem zvoleným parametrům, musí rychle zjistit důvod, zvážit a zhodnotit dopad na cíl projektu. Vyhodnotit možná řešení a rozhodnout – vždy – jen šéf!

Závěr Role šéfa projektu – „Nemá smysl běžet, když nevím kam“ Z pohledu manažera projektu není možné pouze sledovat. Je potřeba řídit a kontrolovat. Základem správného rozhodnutí je mít co nejvíce potřebných, správných, prověřených informací, podkladů a skutečností. Manažer se musí informacemi a radami obklopit, ale nesmí se jimi nechat zahltit – odvést do neznáma.

Zkouška

Přehled přednášek a cvičení + další informace ke zkoušce

Písemka má 3 části: A.Test (10 otázek) B.Volné otázky (5 charakteristik pojmu vč. uvedení na příkladu z PM ve výstavbě a stavebnictví) - odpovědi volným textem, příp. znázorněním C.Příklad, na němž student demonstruje znalost aplikace PM na řízení VP

A: vyznačte správné odpovědi, případně doplňte Co není PM a)improvizace se spoléháním na šťastnou náhodu a postupy založenými na pokusech a omylech. b)Technický inženýring c)způsob rozplánování a realizace složitých staveb d)účinné a efektivní dosahování významných změn. Mezinárodní kvalifikační standardy pro certifikaci proj. manažerů vytvářejí: a)PMI b)IPMA c)ISO d)IFMA Provozuschopná stavba je: a)Finálním cílem VP b)Produktem VP c)Dílčím cílem VP d)Prostředkem k dosažení přínosů projektu Průběh řízení VP pod PM se člení do: a)Fází…………………………. b)procesu….. c)…..procesů d)technologických etap

B: Volné otázky 5 charakteristik pojmu vč. uvedení na příkladu z PM ve výstavbě a stavebnictví : –5 charakteristik projektového řízení investice do výstavby –5 charakteristik studie proveditelnosti investičního záměru –5 charakteristik nákupů ve výstavbě

Co je projektové řízení ve výstavbě a stavebnictví? Projektové řízení (angl. termín Project Management) představuje způsob rozplánování a realizaci složitých staveb (pojatých jako projekt), které je potřeba uskutečnit v požadovaném termínu s plánovanými náklady tak, aby se dosáhlo stanovených cílů. Cílem projektového řízení je zajistit naplánování a realizaci úspěšného výstavbového projektu, kterým se rozumí případ, kdy v požadované jakosti, plánovaném čase a s plánovanými náklady bylo dosaženo cílů projektu a realizace stavby dění ve stavbě jako produktu projektu nevyvolává negativní reakce. Stručně můžeme projektové řízení také charakterizovat jako účinné a efektivní dosahování významných změn. Změna je způsobena realizací produktu projektu - stavby. Předmětem projektového řízení staveb je výstavbový projekt, chápaný jako jedinečný proces koordinovaných činností s daty zahájení a ukončení, prováděný pro dosažení cíle, vyhovující specifikovaným omezením v nákladech a zdrojích (ČSN / ISO ). VP je investiční projekt a jeřízen jako komplexní projekt

Projektové řízení vychází z poznání, že jakmile rozsah, neobvyklost, složitost, obtížnost a rizikovost projektu přesáhnou určitou míru, je nutno použít adekvátních metod pro zvýšení pravděpodobnosti úspěchu projektu Metody pro řízení investic do výstavby představují ověřené a popsané postupy, řešící problémy návrhu a implementace projektu.

Co není projektové řízení? Projektové řízení není improvizace se spoléháním na šťastnou náhodu a postupy založenými na pokusech a omylech. Projekt není skutečnost, že nějaké akci říkáme projekt, i když nemá příslušné atributy projektu a při jejím řízení není postupováno podle zásad projektového řízení. Projektové řízení se obtížně prosazuje v prostředí, ve kterém převažuje chaos, vládne nevzdělanost a uplatňují se převážně individualistické přístupy vyplývající z osobních zájmů.

C: Příklad, na němž uchazeč demonstruje znalost aplikace PM na řízení VP Pro úlohu řízenou jako projekt si vyberte: Projekt Soukromá škola, Projekt Restaurace, Projekt Advokátní kancelář Projekt Rodinný dům s provozovnou a zahradou, případně jiný projekt s názvem…….. nebo použijte Váš projekt ze cvičení PRM2 popište vybranou situaci při řízení procesů: a) zahajování projektu b) plánování projektu c) operativním řízení (projektovém controllingu) d) ukončování projektu Nezapomeňte na specifikaci fáze, příp. etapy