Možnosti domácí léčby některých forem strabismu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Advertisements

INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Péče o pacienta před a po implantaci kardiostimulátoru
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Základní registry - 2 měsíce provozu IS ORG Eva Vrbová ředitelka Odboru základních identifikátorů.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Diagnostika SPU.
LIONS CLUB Plzeň Bohemia
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Hodnocení škol a školských zařízení
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
v Plzni a v Plzeňském kraji
Diagnostika a rehabilitace strabismu (šilhavosti)
Oční vady Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal, zelený zákal, vetchozrakost, šilhání, astigmatismus, barvoslepost, šeroslepost.
Aktivní a věcná komunikace je základem kvality každodenně poskytovaných služeb. V Sodexo ji rozdělujeme na několik stupňů, které umožní věnovat se různé.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Ošetřovatelský proces
Project BOS Low-cost InDoor Localization System Nature Inspired Technologies Group Dept. of Cybernetics FEE CTU in Prague.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
Novák P. 1, Kozelková L., Zobanová A. 2
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Alternativní ovládání PC a okolí Nature Inspired Technologies Group (NIT) - Katedra kybernetiky Fakulta elektrotechnická ČVUT.
Případová studie Seminář 2014.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Úvodní informace Informatika pro ekonomy I LS 2012/2013.
Alternativní ovládání PC a okolí
Department of Cybernetics, Czech Technical University Domácí léčba a teletestování Nature Inspired Technologies Group Počítačová podpora domácí léčby a.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Podpora pro vzdálenou léčbu a testování (domácí rehabilitace)
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Pedagogická diagnostika
Úvodní informace Informatika v agrobyznysu LS 2011/2012.
Alternativní ovládání PC a okolí Nature Inspired Technologies Group Dept. of Cybernetics FEE CTU in Prague.
Možnosti domácí léčby některých forem strabismu
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Inkluze Inkluze je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy, ideálně v lokalitě jejich bydliště.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Procházka po knihovnách
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
11. Portfolio dítěte Portfolio je uspořádaný soubor prací dítěte shromážděný za určité období, které poskytuje informaci o výsledcích dítěte, průběhu učení.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Informatika pro ekonomy I LS 2009/2010
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Možnosti domácí léčby některých forem strabismu Novák P. 1, Kozelková L., Zobanová A. 2 1 ČVUT v Praze, Fakulta elektrotechnická, Katedra kybernetiky (novakpe@labe.felk.cvut.cz) 2 Soukromá oční ordinace, Praha (libusekozelkova@email.cz, zobanova.anna@volny.cz)

Léčebný proces začíná: V současné době se v populaci odhaduje okolo 16% lidí trpících některou z forem strabismu. Léčebný proces začíná: Odborným očním vyšetřením a stanovením diagnózy Předpisem optimální brýlové korekce pro danou dg. Následuje: Série ortopticko-pleoptického cvičení Cvičení probíhá na pracovišti ortoptisty, převážně jednou týdně (zhruba 30 min), k tomu dostává pacient „domácí úkoly“. Lékař nemá žádnou průběžnou kontrolu ani zpětnou vazbu o skutečném přístupu pacienta k aktivní léčbě v “domácím prostředí“.

Hlavní přínos vytvořených úloh: Navržen soubor speciálních úloh dostupných jako webové aplikace pro domácí léčbu / cvičení. Hlavní přínos vytvořených úloh: Úlohy často formou her (zejména malé děti) ►stimulace pacienta v léčebném procesu Automatická adaptace na aktuální stav pacienta ► stále efektivní léčebný proces Odesílání všech výsledků (pod kódem pacienta) ► podrobné hodnocení (i pro vědecké účely) Grafické podání průběhu domácí léčby lékaři ►přehled průběhu / aktivnosti domácí léčby

Cíle projektu Vytvoření aktivní formy léčebného procesu i v domácím prostředí (nenahrazovat však práci lékaře – kontroly u lékaře jsou nezbytné) Vhodné vtažení pacienta do aktivního domácího léčebného procesu Vytvořit soubor úloh přizpůsobujících se aktuálnímu stavu pacienta (léčebný proces cílený a pro pacienta adekvátní / vhodný) Uchovávat výsledky úloh a tím umožnit kontrolu / hodnocení domácí léčby Vytvořit domácí léčbu v podstatě pod vzdáleným dohledem lékaře (kontrola a případná úprava úloh nebo jejich změna) Získaná data využít pro vědecké účely (tzv. algoritmy umělé inteligence) → další zkvalitňování vytvářených úloh → schopnost detekovat (dosud) neodhalené poruchy (dlouhodobý proces). Poskytnutí výsledků pro odborníky i z jiných oborů (psychologie, speciální pedagogika atd.) → další zkvalitnění léčby (dlouhodobý proces).

Činnost projektu Soubor webových aplikací (zatím pro MS Windows). Rozlišení pacientů podle kódu (nejsou použity osobní údaje). Úlohy rozděleny do skupin Zraková ostrost Koordinace oko-ruka Pleoptická cvičení Podpora binokulárních funkcí Procvičování motility

Možnosti hodnocení Hodnocení na dvou úrovních (okamžité, průběžné) 1) Úloha – okamžité hodnocení Určitého skóre pro pacienta Nastavení úrovně obtížnosti úlohy Pod 30% hodnocení - nižší úroveň úlohy Nad 70% hodnocení - vyšší úroveň úlohy 2) Průběžné– stav léčby Hodnocení úspěšnosti úloh Hodnocení stavu poruchy Krátké intervaly (týdny) – aktuální stav Dlouhé intervaly (měsíce) – směr vývoje

Současné využití Příklady využití přímo v ordinaci lékaře

Úlohy 1/5 – Zraková ostrost

Úlohy 2/5 – Koordinace oko-ruka

Úlohy 3/5 – CAM

Úlohy 4/5 – Okohybné svaly

Úlohy 5/5 – Cvičení šířky fuze

Závěr V současné době jsou zde popisované úlohy aktivně využívány na 5 lékařských pracovištích. Přístupové kódy již byly rozdány zhruba 200 pacientům. Z toho přibližně 50 pacientů úlohy využívá pravidelně téměř každý den. Ostatní pacienti je zatím využívají nepravidelně (asi stále nedostatečná stimulace). U pacientů, aktivně využívajících úlohy pro domácí léčbu, byly pozorovány znatelné pokroky a lékaři přínos tohoto projektu hodnotí velmi kladně. Rovněž sami pacienti hodnotí velmi kladně schopnosti poskytovaných úloh a celkový význam tohoto projektu. Přenesení aktivní léčby do domácího protředí vnáší zcela nový rozměr do tohoto oboru.

Možnosti využití tohoto projektu V současné době jde o výzkumný projekt (bezplatný). Projekt se rozšiřuje (počet úloh, grafické podání, poznatky z jiných oborů) – uvažuje se o jistém zpoplatnění. Úspěšnost projektu založena na hodnocení výsledků úloh od pacientů – nutnost odesílání výsledků pacientem. Výstup projektu lze poskytnout na libovolné pracoviště (pro jeho pacienty) za odesílání výsledků z úloh. Pracoviště / pacienti podepíší „informovaný souhlas“ (výzkumný projekt) a obdrží přístupové kódy. Kontakt: Petr Novák (novakpe@labe.felk.cvut.cz)