Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Procházka po knihovnách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Procházka po knihovnách"— Transkript prezentace:

1 Procházka po knihovnách
Pro naši procházku jsme si vybrali následující knihovny: Obchodní akademie Kubelíkova, Národní lékařská knihovna v Praze a Městská knihovna na Praze 2

2 Školní knihovna Adresa: Kubelíkova 37, Praha 3
Knihovna má jednu místnost přepaženou příčkou, knihovna není vybavena počítači a nemá ani internet.Čili nemá dostupné informace na internetu. Fond knihovny obsahuje 1800 knih, většina je z pozůstalosti. Tento fond je umístěn ve starožitných knihovnách, které pamatují i Seiferta a byly zhotovené již za Rakouska-Uherska. Knihy jsou řazeny abecedně. Obsahují knihy pro první až čtvrtý ročník a odborné knihy týkající se českého jazyka a dějepisu. Výpůjční protokol probíhá na výpůjční lístky, které jsou uloženy v knihách.

3

4 Rozhovor se čtenářem Za jakým účelem navštěvujete tuto knihovnu?:
Za účelem vypůjčení knih. Jaké služby zde využíváte?: Pouze vypůjčení knih. Jste s těmito službami spokojen?: Ano, jsem. Jste informován s veškerými službami této knihovny?: Spíše ne. Jak často sem chodíte?: Približně dvakrát měsíčně. Je něco co byste zde změnil? Ne, zde mi to vyhovuje.

5 Odborná knihovna Adresa: Sokolská 54, Praha 2
Knihovna má přibližně 100 místností vybavené počítači s internetem a tiskárnami. Webové stránky jsou Na webových stránkách nalezneme veškeré informace o knihovně. Lékařská knihovna je rozdělena do více budov. Každá budova se specializuje na jiný fond. Hlavním fondem je lékařská literatura. Výpůjční protokol probíhá přes systém Medvik. Systém Medvik umožňuje poskytování výpůjčních služeb na vyšší úrovni – mimo jiné odstraňuje některé požadavky kladené na čtenáře ze strany knihovny. Návštěvníci této knihovny jsou většinou z lékařského prostředí, ale knihovna je dostupná ale i pro širokou veřejnost. Služby a akce knihovna poskytuje prostřednictvím lékařského muzea. Knihovna sama o sobě žádné akce neprovádí. Celkový dojem: Knihovna se nám velice líbila. Zaměstnanci knihovny na nás působili velice mile. A rádi nám se vším pomohli a poskytli informace.

6

7 Rozhovor se čtenářkou Za jakým účelem navštěvujete tuto knihovnu?
Za použitím internetu a vypůjčením knih ke studiu. Jaké služby zde využíváte? Internet,výpůjčku knih a tisk. Jste s těmito službami spokojena? Ano. Jste informována o veškerých službách této knihovny? Ano, díky propagačním letákům. Jak často sem chodíte? Jedenkrát týdně. Je něco co byste zde změnila? Levnější tisk.

8 Městská knihovna Adresa: Záhřebská 20, Praha 2
V knihovně se nacházejí čtyři místnosti, které jsou rozděleny podle literatury. Je zde i čítárna. Webové stránky jsou Veškeré informace o vypůjčení a chodu knihovny jsou k nalezení na internetu. Fond knihovny činí knihovních jednotek. Z toho naučná literatura, beletrie a 2000 CD a magnetofonové kazety. Naučná literatura je zastoupena ve fondu univerzální skladbě s určitým důrazem na literaturu společensko-vědní. Roční přírůstek činí asi 1500 knihovních jednotek. Knihovna odebírá asi 30 titulů novin a časopisů. Celkový fonf knihovny je zachycen v elektronické bázi MKP. Výpůjční protokol probíhá jako v kterékoliv jiné městské knihovně, to znamená na průkazku. Počet návštěvníků této knihovny se nedá odhadnout,ale převážně tuto knihovnu navštěvují lidé staršího věku. Knihovna poskytuje tyto služby: půjčování knih,map, časopisů,CD a magnetofonových kazet. Informace a bibliografické služby včetně přístupu do báze MKP. Kulturní a vzdělávací akce, mj. lekce knihovnicko-bibliografické přípravy pro děti a mládež. Celkový dojem: Knihovna se nám zdála útulná a dostatečně vybavená.

9

10 Závěr a celkové hodnocení
Díky této vycházce jsme se dozvěděli mnoho nového o knihovnách a jejich službách. Nejvíce nás zaujala Národní lékařská knihovna, která by od nás dostala známku 1. Městská knihovna je pro nás na druhém místě,čili známka 2. Nejhůře pro nás dopadla školní knihovna Kubelíkova, která by dostala za 4, z důvodu špatné vybavenosti. Zpracovaly: Veronika Vedralová a Lucie Šimralová


Stáhnout ppt "Procházka po knihovnách"

Podobné prezentace


Reklamy Google