Opatření českého státu v oblasti integrace cizinců do společnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Program Pracovní poradenství „Podpora sociální integrace v Bílině a Chomutově“
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Podpora trvalého řešení situace nezletilých žadatelů o azyl v ČR TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ.
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Finanční možností svépomocných skupin
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Zajištění bezpečnostní situace České republiky v souvislosti s propouštěním zahraničních pracovníků v důsledku hospodářské krize Ivan Langer ministr vnitra.
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Projekt „Provoz Center na podporu integrace cizinců VI.“ je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Nový systém ekonomické migrace
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Problematika integrace cizinců do společnosti
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Interkulturní práce a slovník roku Mladý Jeroným, Jana Vlastníková.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
11 ADAPTAČNĚ INTEGRAČNÍ KURZY „VÍTEJTE V ČESKÉ REPUBLICE“
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
„Pomáháme imigrantům stát se našimi spoluobčany.“ Příprava učitelů na výuku češtiny jako cizího jazyka Mgr. Lenka Pavelková, MSc. 1.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010 červen 2010.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
PROJEKTY ZAMĚSTNANOSTI V REGIONU HRANICKO Ing. Marcela Tomášová 25. listopadu 2014 Nástroje podpory zaměstnanosti ve venkovských oblastech Olomouckého.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Lenka Herčíková,
Centrum na podporu integrace cizinců
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
Výzva k předkládání žádostí
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
JIHOMORAVSKÉ REGIONÁLNÍ CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Mabistrát hlavního města Prahy
Centrum na podporu integrace cizinců Liberecký kraj
Sociálně aktivizační služby
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Opatření českého státu v oblasti integrace cizinců do společnosti Helena Barrera Kristýna Flanderová Zuzana Kofroňová 4-1-2013

Koncepce integrace cizinců Cílová skupina – občané 3. zemí legálně na území ČR Integrace azylantů – Státní integrační program http://www.mvcr.cz/clanek/terminologicky-slovnik.aspx?q=Y2hudW09MQ%3d%3d Koordinace politiky integrace Ministerstvo vnitra ČR Zapojení řady resortů (MV, MPSV, MŠMT, MPO, MZD, MMR a MK) 3 stupně – ministerstva, obce a kraje, nestátní neziskové organizace Koncepce integrace cizinců byla přijata usnesením vlády ČR ze dne 11. prosince 2000 č. 1266. Vycházela ze Zásad koncepce integrace cizinců na území ČR přijatých usnesením vlády ČR ze dne 7. července 1999 č. 689, z vnitrostátní právní úpravy postavení cizinců v jednotlivých oblastech integrace cizinců a z mezinárodních dokumentů v dané oblasti. Aktualizovaná Koncepce integrace cizinců byla přijata usnesením vlády ČR ze dne 8. února 2006 č. 126. Usnesením vlády ČR ze dne 23. července 2008 č. 979 byla koordinační role při realizaci Koncepce integrace cizinců na území ČR převedena z Ministerstva práce a sociálních věcí na Ministerstvo vnitra. Cílová skupina -  ve výjimečných případech také občané EU

Ministerstvo vnitra znalost českého jazyka cizinci Podpora začlenění legálně pobývajících cizinců do společnosti Prevence problémů v oblasti imigračních komunit a jejich vztahu s majoritou Zabránit vytváření uzavřených komunit imigrantů, společenské izolaci a sociálnímu vyloučení cizinců Priority MV ČR pro integraci cizinců znalost českého jazyka cizinci ekonomická soběstačnost cizince orientace cizince ve společnosti vzájemné vztahy cizinců a majoritní společnosti http://www.mvcr.cz/clanek/integrace.aspx Cíle a priority MV, které převzalo řízení politiku integrace cizinců po Ministerstvu práce a sociálních věcí

Ministerstvo vnitra Kompletní informace: Zdroje informací pro cizince: zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území ČR Zdroje informací pro cizince: www.cizinci.cz Aktuality a upozornění MV (ČJ, EN, RU) http://www.mvcr.cz/clanek/sluzby-pro-verejnost-informace-pro-cizince-informace-pro-cizince.aspx

Obce a kraje MV podporuje zřizování regionálních Center na podporu integrace cizinců (částečně financováno EIF) Funkce: informační středisko a nástroj pro nastavení a realizaci integrační politiky v krajích http://www.integracnicentra.cz/ Emergentní projekty Řešení kritické situace po skokovém nárůstu počtu cizinců regionální a lokální úroveň zpětná vazba ústředním orgánům státní správy o fungování integrační politiky, o situaci a postavení cizinců na daném území a o problémech, která v procesu integrace cizinců vyžadují řešení. EIF – Evropský fond pro integraci státních příslušníků třetích zemí Emergentní projekty - realizované samosprávami měst,  reagují na nezvládnuté problémy v důsledku skokového nárůstu počtu cizinců, propouštění zahraničních pracovníků, vzniku uzavřených komunit a narůstajícího napětí mezi cizinci a místními obyvateli. Během roku 2009 se emergentní projekty realizovaly v Plzni, Havlíčkově Brodě, v Pardubicích a v městských částech Praha 14, Praha 12 a Praha – Libuš, v roce 2010 také v městské části Praha 13.

Nestátní neziskové organizace NNO poskytují právní a sociální poradenství, vzdělávací kurzy, asistenci při kontaktu s úřady nebo pomoc v nouzi zdarma (finančně podporovány státem, místní samosprávou, fondy EU či z dalších zdrojů) Např: Poradna pro integraci (PPI), Charita Česká republika, Diakonie Českobratrské církve evangelické (DČCE), Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU), Centrum pro integraci cizinců (CIC), Sdružení pro integraci a migraci (SIMI), InBáze Berkat, o. s. Adresář NNO: http://www.mvcr.cz/clanek/potrebujete-pomoci-nebo-poradit-jste-v-nouzi-nevite-jak-vyresit-vasi-situaci.aspx

Centra na podporu integrace cizinců 11 krajů (provozovatel – Správa uprchlických zařízení MV, Magistrát hl.m. Prahy, NNO) Spolufinancováno z EIF Dlouhodobá a koncepční podpora integrace cizinců Sociální a právní poradenství, kurzy čj, tlumočnické služby, sociokulturní kurzy, internet + knihovna Zatím ne – Středočeský, Královéhradecký, Vysočina EIF – E Fond pro integraci státních příslušníků třetích zemí

Sociální poradenství náležitosti pro pobyt sociální pomoc a dávky zdravotní péče a zdravotní pojištění bydlení pracovní trh vzdělávání a školství řešení životních událostí - narození dítěte, svatba, úmrtí blízké osoby vyplnění formulářů, doprovod na úřad

Právní poradenství pobytová a vízová problematika pracovně–právní vztahy (zákoník práce, pracovní smlouva, podnikání) rodinná problematika problémy dluhů a exekucí V každém centru přítomen právník

Kurzy čj Základní – pro cizince s minimální znalostí čj (základní situace – lékař, úřad, obchod…), možno docházet i jednorázově Intenzivní – pokročilejší znalost čj (složitější situace – pracovní pohovor, příprava na jazykové zkoušky), nutno docházet pravidelně, počet míst omezen Zdarma (popř. motivační záloha) – zkouška A1 – podmínka pro získání trvalého pobytu

Sociokulturní kurzy Základní informace o České republice (specializace dle krajů); zejména o sociálním, zdravotním a vzdělávacím systému Komunikace s úřady a zaměstnavateli Modelové situace – nakupování, restaurace, cestování po ČR Česká historie, tradice, svátky

Zapojení veřejnosti Finanční příspěvky Dobrovolnictví Studentské praxe

CIC = Centrum pro integraci cizinců Občanské sdružení založené v roce 2003 Motto: „Pomáháme imigrantům stát se našimi spoluobčany.“ AdA založili jej dlouholetí pracovnící v oblasti poradenství uprchlíkům a migrantům

Cíle: Seznámit cizince se zdejším právním a sociálním prostředím Napomáhat imigrantům v procesu integrace do české společnosti Ovlivňovat celkové společenské a legislativní prostředí tak, aby bylo pro imigranty přístupnější, spravedlivější a více podporovalo jejich společenskou participaci a integraci Ad Seznámit cizince se zdejším právním a sociálním prostředím = aby získali dostatečný přehled a dovednosti k tomu, že potom budou moci svá práva a povinnosti hájit a plnit sami Ad Napomáhat imigrantům v procesu integrace do české společnosti = činí tak prostřednictvím sociálních služeb, vzdělávacích i dalších aktivit, navíc rozvíjí své služby v souladu s potřebami imigrantů

Sociální poradenství v CIC individuální spolupráce mezi sociálním pracovníkem a imigrantem při řešení jeho osobní nebo rodinné situace Četné projekty: Sociální poradenství pro migranty žijící v ČR AAD - asistence azylantům a osobám s doplňkovou ochranou Nejprve se dohodne téma, cíle i postup asistence. S každým klientem (rodinou klienta) pracuje jeden sociální pracovník, možnost anonymity, sdělené informace jsou považovány za důvěrné Sociální poradenství je poskytováno zdarma Ad 2 Sociální poradenství pro migranty žijící v ČR = spolupráce s Ministerstvem práce a sociálních věcí, Magistrátem hl.m.Prahy = cíl eliminovat rizika sociálního vyloučení cizinců, chudoby, diskriminace a zneužívání ze strany různých nelegálních či pololegálních struktur Ad 3 AAD Podpořeno Ministerstvem vnitra - Evropským uprchlickým fondem (EUF) = asistence při jednání na úřadech

Pracovní poradenství Poradenství především v oblastech: Zaměstnání, situace na pracovním trhu, příprava na pohovory, sepsání pracovní smlouvy V rámci projektů pak i: pohovor s personalistou, rekvalifikační kurzy, mzdové příspěvky pro zaměstnavatele Poradenství šité na míru = podle aktuální situace a potřeby klienta a možností centra

Pracovní poradenství - projekty Projekt Push-up Program pro cizince, kteří dlouhodobě nemohou najít zaměstnání Projekt Nová perspektiva Projekt s cílem usnadnit nezaměstnaným cizincům návrat či vstup na trh práce Ad Push- up – pro cizince z Prahy s trvalým pobytem, občany EU či rodinné příslušníky občanů ČR = asistence při hledání práce, podpora, konzultace s personalistou, motivační kurzy (komunikační dovednosti), kurzy češtiny do práce a češtiny podle konkrétní profese Ad nová perspektiva = stejné služby jako Push up

Kurzy češtiny pro cizince Výuka na Praze 1, 13, 20, v Berouně, Kladně, Kolíně Otevřené kurzy Tzv. nízkoprahový kurz ČJ Další kurzy: Příprava na zkoušku z češtiny pro trvalý pobyt A1, komunikace v práci, výslovnost (ale i vietnamština, japonština, české básničky a písničky pro děti a rodiče, aj.) Od ledna 2013 i v Karlíně Ad otevřené kurzy = pro každého, bez registrace, lze přijít kdykoli a jakkoli často

Konkrétní ukázka materiálů použitých na nízkoprahových kurzech českého jazyka