Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Centrum na podporu integrace cizinců Liberecký kraj

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Centrum na podporu integrace cizinců Liberecký kraj"— Transkript prezentace:

1 Centrum na podporu integrace cizinců Liberecký kraj
Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra ČR Projekt Provoz Centra na podporu integrace cizinců Liberecký kraj, reg. č. AMIF/4/05, je financován v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu

2 Správa uprchlických zařízení MV ČR
Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra ( v rámci projektů financovaných z Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí (EIF) otevřela 1. července 2009 pro veřejnost Centra na podporu integrace cizinců (CPIC) v Moravskoslezském, Pardubickém, Plzeňském a ve Zlínském kraji, 30. dubna 2010 pak v Karlovarském, Libereckém, Jihočeském a Olomouckém kraji. V roce 2013 rozšířila stávající Centra svou působnost do kraje Vysočina provozováním pracoviště se sídlem v Jihlavě. Pojďme se zaměřit na náš Liberecký kraj, zde v období od do běží projekt provoz Centra na integraci cizinců, který je financován z Azylového, migračního a integračního fondu (AMIF).

3 Cíl projektu Cíle Centra
V návaznosti na vládní materiál „Koncepce integrace cizinců“, vytvořit prostor pro dlouhodobou a koncepční podporu integrace cizinců. Cíle Centra Poskytovat služby klientům Mapovat aktuální trendy v oblasti integrace cizinců Zpracovat podněty, které vycházejí z aktuální situace CPIC je iniciátorem, organizátorem i realizátorem aktivit podporujících sociální, právní a jazykovou emancipaci cizinců v regionu. CPIC spolupracuje zejména s krajskými a obecními úřady, odborem azylové a migrační politiky, cizineckou policií, státní a městskou policií, úřadem práce, finančními úřady, živnostenskými úřady a dalšími subjekty. Cílem je vytvořit prostor pro lepší výměnu informací a podávání podnětů na přijímání opatření, reagujících na aktuální podněty v oblasti integrace cizinců.

4 Cílová skupina Centra - klienti
Státní příslušníci třetích zemí (tj. zemí mimo země EU) oprávněně pobývající na území České republiky: Mající povolení k dlouhodobému pobytu Mající povelení k trvalému pobytu Mající dlouhodobé vízum Mající povolení k přechodnému pobytu rodinného příslušníka občana EU Jsou v řízení o udělení víza za účelem strpění pobytu na území Jsou v řízení o udělení povolení k dlouhodobému pobytu Jsou v řízení o udělení povolení k trvalém pobytu Jsou v řízení o vydání povolení k přechodnému pobytu rodinné příslušníka občana EU Osoby, kterým byla udělena mezinárodní ochrana (azylanti a osoby požívající doplňkové ochrany)

5 Odborné sociální poradenství
Poskytované služby Odborné sociální poradenství Právní poradenství Kurzy českého jazyka Sociokulturní kurzy Internetové pracoviště a knihovna Tlumočení Veškeré uvedené služby poskytujeme zdarma, bez rozdílu věku, individuálně, ve vzájemné spolupráci, zároveň při zachování rovnosti a respektu. Působnost Centra se neomezuje pouze na krajské město, svými aktivitami pokrývá území celého kraje. Sociální poradenství – je realizováno prostřednictvím sociálních pracovníků. V rámci činnosti Centra je registrována služba Odborné sociální poradenství (a to podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách), poradenství tedy probíhá ambulantně přímo v Centru nebo terénní formou. Cílem je napomáhat klientům z cílové skupiny při řešení jejich nepříznivé sociální situace nebo orientace v systémech platných v České republice – oblasti poradenství jsou: náležitosti pro pobyt, sociální pomoci a dávek, zdravotní péče a zdravotního pojištění, bydlení, vzdělávání a školství. Právní poradenství – je velmi úzce propojeno se sociálním poradenstvím a taktéž je realizováno přímo v Centru. Kurzy českého jazyka – rozsah obtížnosti kurzů začíná od úplných začátečníků a končí úrovní odpovídající úrovni A2 Evropského referenčního rámce jazyků (případně i vyšší). Více informací samostatně v určeném slaidu. Sociokulturní kurzy – kurzy sociokulturní orientace, jež poskytují cizincům znalosti a dovednosti nutné pro seznámení s podmínkami života v České republice, pomáhají jim orientovat se zejména v sociálním, zdravotním a vzdělávacím systému. Podporujeme tři typy zprostředkování témat cílové skupině – důraz na témata obsažená ve výuce češtiny pro cizince, kurzy vložené do výuky češtiny a tematické semináře s odborníky. Internetové pracoviště a knihovna – Centrum je vybaveno několika počítači, které jsou cizincům přístupné v otevíracích hodinách Centra. Součástí Centra je i knihovna, kde si klienti mohou zapůjčit noviny a knihy v anglickém, francouzském, ruském, ukrajinském a vietnamském jazyce. Tlumočení – zajišťujeme tlumočnické služby nejčastěji do vietnamštiny, mongolštiny, ruštiny a ukrajinštiny přímo od tlumočníků. Nově se také snažíme zapojení členů cizineckých komunit do integračních aktivit Centra, kdy se tito zástupci mohou zapojit do příprav a propagací sociokulturních kurzů nebo kulturních a společenských akcí zaměřených na majoritní společnost. Taktéž se mohou podílet na zajištění asistenčních služeb pro cizince, například formou dobrovolnictví při pomoci dětem cizinců při jejich adaptaci.

6 Kurzy českého jazyka Základní Intenzivní Specializované
Kurzy českého jazyka realizujeme ve všech lokalitách na území kraje podle zájmu klientů. V případě dětských kurzů se snažíme klienty směřovat na školy, jež využívají finanční zdroje pro žáky z rozvojového programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, v Liberci je to ZŠ Husova. Jinak tyto dětské kurzy zajišťujeme zejména v období letních prázdnin. Nově bychom rádi zajistili pro první stupeň ZŠ dobrovolnickou činnost, takzvanou „pomoc s přípravou do školy“.

7 Kurzy českého jazyka Základní kurz Možno navštívit jednorázově
Nemusí se do kurzu předem zapisovat Výuka 1x týdně 90 minut Opakující se témata Intenzivní kurz Počet míst je omezen Nutné se do kurzu předem zapsat Úrovně od A1.1 po B1.3 20 lekcí, výuka 2x týdně Po skončení dle účasti osvědčení Základní kurzy jsou koncipovány jako nízkoprahové, je tedy možné navštívit je i jednorázově, bez předchozího přihlášení. Většinou probíhá celoročně v rozsahu výuky 1x týdně 90 minut, jedná o otevřenou skupinu. Cílem základního kurzu je naučit klienty lépe se dorozumět v základních situacích jako je návštěva u lékaře, na úřadě… Na intenzivní kurz je potřeba se předem přihlásit – a to formou návštěvy Centra v otevíracích hodinách, klient vyplní test, ve kterém se zjistí jaká jazyková úroveň mu odpovídá, následně vyplní přihlášku do daného typu intenzivního kurzu. Jednotlivé lekce na sebe navazují, proto je potřeba chodit pravidelně. Cílem je umožnit klientům snadněji komunikovat ve složitějších situacích, například u pracovního pohovoru nebo pomoci s přípravou na požadované jazykové zkoušky. Po splnění účasti alespoň 75% klient obdrží osvědčení a absolvování intenzivního kurzu.

8 Kurzy českého jazyka Specializovaný
Určené především pro děti, žáky a studenty nebo rodiče s dětmi Možnost specifického zaměření například pro zlepšení jazykových kompetencí Nutné se do kurzu předem zapsat Počet míst je omezen 20 lekcí, výuka 1 – 2x týdně Po skončení dle účasti osvědčení Specificky zaměřené kurzy mohou být například kurzy zaměřené na zlepšení písemného projevu a gramatiky, dále individuální kurzy, které jsou určeny především pro výuku dětí ve školním věku, kterým tato příprava usnadňuje začlenění se do školního prostředí i mezi své vrstevníky. V případě dětských kurzů se snažíme klienty směřovat na školy, jež využívají finanční zdroje pro žáky z rozvojového programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Jinak tyto dětské kurzy zajišťujeme zejména v období letních prázdnin. Nově bych rády zajistili pro první stupeň takzvanou „pomoc s přípravou do školy“.

9 Aktivity Centra zaměřené na majoritní společnost a její instituce
Realizace pravidelných setkání partnerů regionální platformy Realizace osvětových, kulturních a společenských akcí Centrum organizuje v kraji pravidelní setkání regionální platformy. Smyslem setkávání je propojit regionální aktéry integrace, definovat bariéry procesu integrace, stanovovat krátkodobá či dlouhodobá doporučení a vymezit role jednotlivých aktérů při jejich praktické realizaci. Každé setkání platformy určíme konkrétní téma, jež se dotýká problematiky integrace cizinců – například vzdělávání dětí, žáků a mladistvých cizinců, nostrifikace zahraničního vzdělání, změna v zákoně o pobytu cizinců a podobně. Organizujeme nebo podporujeme realizaci kulturních, společenských nebo sportovních akcí a osvětových aktivit zejména na školách a veřejných institucích. Z největších akcí je to například festival Liberec – jedno město pro všechny (partneři akce KSK, KÚ, TUL), na základních školách přednáška pro první stupeň „Po stopách Vietnamu“ – cílem je hravou formou dětem přiblížit život ve Vietnamu a rozdíly v kultuře a chování.

10 Další informace naleznete na www.integracnicentra.cz
Děkuji za pozornost Žaneta Kaprasová vedoucí Centra na podporu integrace cizinců Liberecký kraj


Stáhnout ppt "Centrum na podporu integrace cizinců Liberecký kraj"

Podobné prezentace


Reklamy Google