Způsoby intervence, které u nás vznikají

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Rodinné centrum Kamarád Nenuda o.s.: Enkaustika pro rozvoj osobnosti Mgr. Ivana Scharfová
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Zákon o sociálních službách
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Jak se (ne) stát závislákem! „Jak se (ne) stát závislákem !“ je interaktivní výchovný program pro „….náctileté“ s tématikou primární prevence některého.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_15.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
ohroženým domácím násilím
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Sdružení Podané ruce, o.s.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Sociální patologie SCPT SCPA
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Projekt Pšov Evropský sociální fond Operační program rozvoje lidských zdrojů ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Most Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Způsoby intervence, které u nás mají tradici
Sankční systém trestního práva Přednáška
Tresty a ochranná opatření
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
TRESTY a OCHRANNÁ OPATŘENÍ
Trest odnětí svobody a jeho výkon
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Limity a úskalí resocializačního působení u pachatelů z řad mládeže
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Název projektu: Moderní škola
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Krizová pomoc.
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Transkript prezentace:

Způsoby intervence, které u nás vznikají

Vězení … Novověk – převažující forma trestu Trest, odstrašení, místo výchovného působení FUNKCE VĚZENÍ – odplata a izolace NEPŘÍZNIVÉ ÚČINKY VĚZENÍ – posilování asociálního chování, kriminogenní působení věznic, syndrom otáčivých dveří

… otázky k problematice vězení … Jaký je smysl trestu Odnětí svobody nesnižuje kriminalitu V jistých případech (násilné a organizované trestné činy) má své opodstatnění Jaký je žádoucí efekt trestu - Izolace jedinců, u nichž je málo pravděpodobná změna Jak je pro společnost nákladný - Náklady na provoz věznic stoupají

Ústavní a poústavní péče Diagnostické ústavy se zvýšenou péčí - Oficiální limit pobytu 2 měsíce (problematické) Výchovné ústavy s ochranným režimem Nabízejí učební obory Problematika kapacity a průběžného umisťování svěřenců z dg. ústavů Výchovné ústavy s léčebným režimem

ALTERNATIVNÍ TRESTY

PROBACE 1841 – USA – obuvník John Augustus “probace” – latinsky - zkoušet, svěřovat nebo osvědčovat diferencovanější přístup k zacházení s pachateli různých trestných činů využívání jiných, účinnějších prostředků k reakci na méně závažnou kriminalitu než je trest odnětí svobody Pachatel je uznán vinným, ale je ušetřen škodlivých důsledků výkonu trestu odnětí svobody a není vystaven negativním zkušenostem z pobytu ve vězení alternativa k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, jejíž podstatou je převýchova pachatele trestného činu PROBAČNÍ DOHLED

ČÁSTEČNÁ DETENCE Ve výkonu trestu je umožněno pracovat nebo studovat mimo vězeňské zařízení VÍKENDOVÁ DETENCE DOMÁCÍ VĚZENÍ V ČR není možné

TERAPEUTICKÁ ZAŘÍZENÍ Pobytová zařízení Specializovaná léčebná péče Trestná činnost spojená s drogovou problematikou (trest odnětí svobody do 2 let) V ČR – ochranná léčba

POKUTA, PENĚŽITÝ TREST Hojně využíváno v zahraničí Systém denních pokut – počet dní – kompenzace finanční částkou V ČR – peněžitý trest 2000 – 5 mil. jako samostatný nebo vedlejší trest

KOMPENZAČNÍ OPATŘENÍ, NAROVNÁNÍ Odškodnění oběti po stránce materiální i lidské Snaha o zvýšení odpovědnosti pachatele za vyřešení situace Oběť se může k situaci vyjádřit Pachatel i oběť se podílejí na řešení

SANKCE OMEZUJÍCÍ NEBO ODNÍMAJÍCÍ NĚKTERÁ PRÁVA Př. Zákaz řízení motorových vozidel Zabavení, zákaz činnosti, zákaz pobytu … Ochranná výchova

OBECNĚ PROSPĚŠNÉ PRÁCE Určený počet hodin práce, která splňuje podmínku obecného a veřejného zájmu Odsouzený ji vykoná bezplatně V ČR 50-400 hodin Za každé 2 neodpracované hodiny – 1 den trestu odnětí svobody

PODMÍNĚNÉ ODSOUZENÍ Podmíněné odložení výkonu trestu vězení

JAK BYSTE ŘEŠILI … Josef, 16 let, učeň 2. ročníku SOU, žije ve společné domácnosti se svými rodiči a mladší sestrou. V minulosti s ním nebyly výchovné potíže. V době jeho nástupu na SOU se zhoršil v prospěchu, měl několik neomluvených absencí, několikrát přišel domů pozdě v noci, rodiče nevědí nic o jeho kamarádech ani jak tráví volný čas. Josef spolu s dalšími kamarády fyzicky napadl skupinu vietnamských mužů, došlo k několika závažným poraněním cizinců. Který z alternativních trestů byste zvolili a proč? Jak byla tato situace vyřešena ve skutečnosti?

ALTERNATIVNÍ FORMY PRÁCE

VÍCEÚROVŇOVÝ MODEL PÉČE PRIMÁRNÍ PREVENCE OSVĚTA, LEGISLATIVNÍ ÚPRAVY, FINANCOVÁNÍ PROGRAMŮ PÉČE … KOMUNITNÍ PRÁCE STŘEDISKA PÉČE, KRIZOVÁ KENTRA, PROGRAMY PRO MLÁDEŽ … TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE AKTIVNÍ VYHLEDÁVÁNÍ RIZIKOVÝCH JEDINCŮ A SKUPIN A PRÁCE S NIMI … AMBULANTNÍ PÉČE KLIENT ZŮSTÁVÁ VE SVÉM PŘIROZENÉM PROSTŘEDÍ … DENNÍ/NOČNÍ CENTRA DENNÍ – DOBRÝ KONTAKT S RODINOU, NOČNÍ – DOBRÁ ADAPTACE NA OKOLNÍ PROSTŘEDÍ, PROBLÉMOVÉ VZTAHY V RODINĚ

JAK VYPADÁ PREVENCE? 

NEOnácek: Chcete ho? informační kampaň o hrozbách neonacismu Kampaň zaměřená na informování veřejnosti o aktuální činnosti extrémně pravicových skupin na území České republiky a varování před hrozbami, které může pro společnost představovat jejich rostoucí popularita a veřejná aktivita má dvě hlavní části - veřejnou a vzdělávací www.chceteho.cz

TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE Nevládní občanská sdružení Pouliční sociální pracovníci (pod MPSV) – zatím nepracují se skupinami s pevnou strukturou (skinheads, drogově závislí, prostitutky …)

Sociální byt (o.s. Proxima sociale) 1995-1998 Praha – Modřany - 3+1 na sídlišti Klienti – 15-18 let, selhání ve škole, konflikty s rodinou řešené útěky z domova Před přijetím – zjišťována rodinná a sociální situace, s klienty a rodiči je sepsána smlouva – cíl pobytu Soc. pracovník – monitoring a podpora (odpoledne a v noci), obdoba rodičovské autority Provoz bytu je na klientech Pravidla - zakázáno používání alkoholu a drog možné návštěvy partnerů do 21:00 (toto je i večerka, kromě sobot 23:00)

RESOCIALIZAČNÍ PROGRAM OKRESNÍHO ÚŘADU Liberec – 1993 – REP – resocializační pomoc Klienti 15-18 let, poruchy chování, zatím nestíhán pro trestnou činnost Délka trvání 1,5 roku Interakční skupinová práce, sociální tréninkové učení, reflexe a sebereflexe, tematické skupiny Také individuální konzultace Pobytová soustředění REP – JUNIOR – mladší 15 let REP – T – mladiství a mladí dospělí, kteří se již provinili proti zákonu

PROGRAMY V PŘÍRODĚ „Greati things are done when the men and mountains meet.“ Zážitkové a pobytové akce v přírodě různého stupně obtížnosti Fyzicky i psychicky náročný program – zvýšení respektu k sobě, druhým i přírodě Studie Kelly, Baer – po skončení kurzu došlo u většiny mladistvých ke snížení počtu recidiv kriminálního chování

PROGRAMY V PŘÍRODĚ Základní body: Aktivní a smysluplná podoba, využitelný výsledek v praxi Vychází z momentální úrovně poznatků a zkušeností účastníka, respekt k jeho potřebám a pocitům změna dosavadních zkušeností, rozšíření o nové poznatky

PRÁZDNINOVÁ ŠKOLA LIPNICE „Posláním Prázdninové školy Lipnice je náročnými výzvami motivovat a mobilizovat v člověku odvahu a tvořivost, které jsou nezbytné pro aktivní nabývání zkušeností. Podporujeme takovou Zkušenost, která vede k pozitivní změně, nárůstu sebevědomí a odpovědnému přístupu k vlastnímu životu, druhým lidem a světu.“

Z ÚSTAVU DO ŽIVOTA DOKUMENT – je určen především pedagogickému personálu ústavní výchovy, který připravuje své klienty na vstup do „reálného života vybraná témata, která expertní skupina složená z vychovatelů ústavní výchovy vybrala jako klíčová pro získávání pracovního místa, hledání bydlení apod. společenská hra - „C´est la vie! … to je život“ - nácvik modelových situací např. získávání vzdělání, zaměstnání, bytu, orientací ve státních institucích apod. Většina kapitol je prakticky zaměřených - je zde k dispozici řada interaktivních aktivit

viz. přednáška Prostředky dosahování pozitivních změn v práci s rizikovou mládeží STŘEDISKA VÝCHOVNÉ PÉČE PRO DĚTI A MLÁDEŽ DOBROVOLNICKÁ POMOC – sdružení Lata

POUŽITÁ A DOPORUČENÁ LITERATURA: Matoušek, O., Kroftová, A. (1998). Mládež a delikvence. Portál : Praha Labáth, Vl. a kol. (2001). Riziková mládež. Slon : Praha http://trestni.juristic.cz/481190/clanek/trest3 http://www.proximasociale.cz http://www.psl.cz/index.php?submenu=3 http://www.varianty.cz/download/doc/stats/z_ustavu_do_zivota.pdf www.chceteho.cz

DĚKUJI ZA POZORNOST …