Kmitavý pohyb http://www.spszl.cz/~vascak/moje/fyzika_ve_flashi/novapruzina.php http://www.spszl.cz/~vascak/moje/fyzika_ve_flashi/kyvadlo.php.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmitavý pohyb.
Advertisements

MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI
Jak si ulehčit představu o kmitání
Harmonický pohyb Mgr. Alena Tichá.
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Mechanické kmitání.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Mechanické kmitání a vlnění
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jako se rychlost v průběhu kmitání mění
S ložené kmitání. vzniká, když  na mechanický oscilátor působí současně dvě síly  každá může vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru  a oba.
11. Přednáška – BBFY1+BIFY1 kmitání
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_25.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_42.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_08 Tematická.
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ44 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
polohový vektor, posunutí, rychlost
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI
Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny
Poznámky pro výuku Předmět: FYZIKA Autor: Jaroslava Šmerdová
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_14 Tematická.
KYVADLO
Derivace –kmity a vlnění
Mechanika I. Rovnoměrný pohyb po kružnici VY_32_INOVACE_10-10.
SLOŽENÉ KMITÁNÍ.  Působí-li na mechanický oscilátor současně dvě síly, z nichž může každá vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru,
Skládání kmitů.
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
Kmity.
Kmitání.
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Kmitání mechanických soustav I. část - úvod
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Kmity frekvence f (Hz) perioda T = 1/f (s) w = 2p.f
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,
Obvody střídavého proudu
Kmitání Kmitání (též oscilace nebo kmitavý děj) je změna, typicky v čase, nějaké veličiny vykazující opakování nebo tendenci k němu. Kmitající systém se.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Kmitavý pohyb.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Mechanické kmitání.
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_15 Název materiáluHarmonický.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Mechanické kmitání, vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Polární soustava souřadnic
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Harmonické kmitání: y = f (t)
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Kmity HRW2 kap. 15 HRW kap. 16.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Mechanické kmitání, vlnění
Mechanické kmitání a vlnění
Transkript prezentace:

Kmitavý pohyb http://www.spszl.cz/~vascak/moje/fyzika_ve_flashi/novapruzina.php http://www.spszl.cz/~vascak/moje/fyzika_ve_flashi/kyvadlo.php

Kmitavý pohyb koná závaží na pružině (mechanický oscilátor) http://lectureonline.cl.msu.edu/~mmp/kap13/cd361a.htm Kmitavý pohyb y koná závaží na pružině (mechanický oscilátor) http://lectureonline.cl.msu.edu/~mmp/kap13/cd361a.htm závaží na pevném vlákně (kyvadlo)

kmit –periodicky opakující se část kmitavého pohybu perioda T (s) –doba jednoho kmitu frekvence f (Hz -hertz) –počet kmitů za 1 sekundu 93/1,2,4,5

časový diagram – závislost výchylky y na čase maximální výchylka ym – amplituda rovnovážná poloha y = 0 harmonický kmitavý pohyb – časový diagram- sinusoida

pro okamžitou výchylku platí : pohyb po kružnici pro okamžitou výchylku platí : program kmitání Pro případ , že v čase t =0 je y=0 (rovnovážná poloha) …….úhlová frekvence (jednotka s-1) 94/7

Napište rovnici harmonického kmitání průběh viz obr. y(cm) 2 1 t (s) B Napište rovnici harmonického kmitání, které má amplitudu 1,5 dm a periodu 0,5 s v čase t = 0 je kmitající těleso v rovnovážné poloze

Rychlost kmitavého pohybu program kmitání

Zrychlení kmitavého pohybu program kmitání

Těleso koná harmonický kmitavý pohyb s amplitudou 2 cm a periodou 0,2 s v čase t = 0 je kmitající těleso v rovnovážné poloze . Napište rovnici : a) výchylky b) rychlosti c) zrychlení

D Napište rovnici pro okamžitou výchylku, pro okamžitou rychlost a zrychlení harmonického kmitání průběh viz obr. 3 s dm 1 1

Pro případ , že v čase t =0 je y =0 …….počáteční fáze

program kmitání 95/11,12,13

trajektorie hmotného bodu je kružnice pohyb po kružnici.fig Rovnoměrný pohyb po kružnici – nejednodušší křivočarý pohyb trajektorie hmotného bodu je kružnice velikost rychlosti je konstantní směr rychlosti se neustále mění (směr tečny k trajektorii) koná jej např. koncový bod ručky hodin, body na obvodu ventilátoru atd.

| r | ….velikost polohového vektoru Polohu hmotného bodu určujeme pomocí tzv.polárních souřadnic. | r | ….velikost polohového vektoru φ ….. úhel, který polohový vektor svírá s kladnou poloosou x y A [| r |;φ ] r φ O x

Velikost úhlu φ určujeme v radiánech x A s r φ O

zpět Úhlová rychlost ω A/ A r s ∆φ O x jednotka úhlové rychlosti …. rad.s-1 (radián za sekundu) např. ω =2 rad.s-1 nebo ω =2 s-1 φ…bezrozměrné číslo