DROGOVĚ ZÁVISLÍ NA BENEŠOVSKU Osoby bez přístřeší, užívající návykové látky 18 až 30 let  93 tisíc obyvatel /115 obcí (venkovský region)  Zástupce komunity:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
 Do tvorby strategie jsou zapojení pracovníci příslušných odborů KÚ LK a zároveň další zainteresované subjekty ze sociální oblasti, služeb a vzdělávání.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Modrý kříž v České republice
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Strategie regionu, obce
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Terapeutické komunity
Krizová pomoc.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Festival lokální ekonomiky 2016
Terezie Mertlíková, ředitelka
Ing. Stanislava Správková
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Transkript prezentace:

DROGOVĚ ZÁVISLÍ NA BENEŠOVSKU Osoby bez přístřeší, užívající návykové látky 18 až 30 let  93 tisíc obyvatel /115 obcí (venkovský region)  Zástupce komunity: K-centrum Benešov, Magdaléna o.p.s Aspekty výběru: DROGOVĚ ZÁVISLÍ NA BENEŠOVSKU - Osoby bez přístřeší, užívající návykové látky 18 až 30 let  93 tisíc obyvatel /115 obcí (venkovský region) 3 obce s rozšířenou působností (Benešov, Vlašim, Votice)  Zástupce komunity: K-centrum Benešov, Magdaléna o.p.s Cca. 200 klientů ročně,  věk 24 let, poměr 3 ♂ :1 ♀ Aspekty výběru:  Kontaktní/terénní pracovník K-centra BN spec. Terénní programy pro uživatele drog na Benešovsku.  Vhodný výzkum pro bakalářskou práci.

Pohledy na úroveň materiální a finanční Zástupce cílové skupiny Zástupce místní komunity Zástupce veřejné správy Shody x Neshody Zajímavosti N Nevyřízené doklady. B Bez stálého bydlení (squat…). B Bez práce. N Nedostatečné a nestálé příjmy. D Dávky minim. D Dluhy (poj., pokuty, půjčky.) R Reakce na potřeby klientů: Pomoc s doklady. N Nabídky práce,kontakty a motivaci. A Asistenci na úřadech (dávky). Pomoc při písemné komunikaci (dluhy). Mohou využít: O Odbor sociálních věcí a zdravotnictví. -D -Dávky státní sociální podp. R Registraci na úřadu práce. M Možnost dávek. n Potřeba a nabídka práce.X Vyřizování dokladů. N Nedostupné vhodné bydlení. PMS – nedostupnost výkonu VPP; pomohla by změna legislativy (neprověřování zaměstnanců.)

Pohledy na úroveň sociální Zástupce cílové skupiny Zástupce místní komunity Zástupce veřejné správy Shody x Neshody Zajímavosti S Sociální vztahy špatné (squat), povrchní. N Nefungující rodina.. Neschopnost najít si práci. Většina času se známými a řešení krátkodobých cílů. N Nezájem o dění. P Potřeba motivace ke komunikaci s rodinou a příbuznými. N Nepříznivá sociální situace. b Nutné budování sociálních a hygienických návyků. M Možnost výkonu trestu OPP. K Komunitní plán existuje, ale téma sociální exkluze a drogově závislých zde není řešeno. M Mělo by se komunikovat s rodinou.. Shoda: Pomohla by komunikace s rodinou. R Rozdílné subjektivní pohledy na jejich vyloučenost. Ž Život „na okraji“ od ½ r. (cca.2 až 7let)

Pohledy na úroveň psychickou a osobní Zástupce cílové skupiny Zástupce místní komunity Zástupce veřejné správy Shody x Neshody Zajímavosti B Bývají nespokojení ale nevědí, co dělat. M Mnohdy ztráta naděje a motivace (proč a kvůli komu?). P Posunuté hranice (časové, odpovědnost) Ž Život bez příkazů X X omezení možností pro běžný život. Jednání s rovným příst. M Možnost mluvení o problémech. Š Špatní příklad ze svého okolí - stagnace a rezignace. Rizikový životní styl. Závislost. Mnohdy potřeba terapie. „Chodíme kolem nich, vidíme je venku“. N Negativní reakce od veřejnosti. Jinak se toto téma moc neřeší. Potřeba motivace a podpory. X Zájem, když jde o osobní případ, jinak neporozumění. J Jistá dávka smíření se se situací(a nevidění problémů). Nikdo to s nimi dlouhodobě. neřeší.

Pohledy na úroveň politické reprezentace Zástupce cílové skupiny Zástupce místní komunity Zástupce veřejné správy Shody x neshody Zajímavosti N Nezájem, nečinnost. N Neznají nikoho z drog.problematiky (jen K-centrum). N Nedůvěra v politiky. S Shoda: Legalizace marihuany a  tresty. O činnostech KC O činnostech KC je veřejnost informována. O Obecně je toto téma málo zastoupeno. Spíše jen ze strany organizací. Ž Žádná publikace není, nechystá se. T Téma není dostatečně zmiňováno v médiích (jen pod zmínkou bulvární situace). „Bulvární téma“. x Neshoda v tom, kdo by měl co prezentovat. Adekvátnější informace chybí, ale naprostá většina lidí to pouze konstatuje.

Faktory překonání sociální exkluze Zástupce cílové skupiny Zástupce místní komunity Zástupce místní správy Shody x neshody Zajímavosti P Potřebná motivace (mít proč „se“ měnit). U Upevňování a znovu-navazování sociálních vztahů. Zajištěné doklady a finance (legál.práce). Najít Najít si ubytování. si Možnost si promluvit,poradit se, požádat o pomoc. M Motivování klientů. Z Zlepšení sociálních dovedností. Z Zmírňování negativních důsledků (HR).  informací (kl., veř., prac.,...) S Starost o zdraví. S Snaha žít bez drog. V Větší informovanost. F Finanční dotace. O Odbory sociál. věcí – práce s ohroženými. Poradenství, vyplácení dávek, sociální kurátor. Potřeba rozšíření informací. X Podílí se málo složek. K Konec životní etapy.

Strategie překonání sociální exkluze Názory výzkumníka, studenta Katedry SP, na řešení problematik: Důležité detaily a drobnosti. Vhodné pobytové služby. Dostupná nekvalifikovaná práce a možnost VPP. Práce s ubytováním. Přeceňování abstinence (obecně). Pomoc pracovníků K-centra BN a TP. Rozsáhlejší komunikace v rámci sociální sítě. Splácení dluhů – motivace, odborník. Více angažovanosti ze strany státní sféry. Větší podíl sociální práce a poradenství. Člověk z oboru v komunitním plánování. Větší míra informovanosti. Zvýšení finanční pod pory.

Ilustrační fotografie

Tento výstup vznikl za podpory Univerzity Karlovy v Praze, Filozofické fakulty z prostředků specifického výzkumu na rok 2009, číslo projektu Otázky pro plénum posluchačů: J aké jsou Vaše zkušenosti se spektrem služeb, i potenciálních, pro tuto cílovou skupinu? M yslíte si, že jsou všeobecně stávající služby nedostatečné nebo naopak, že jsou nabídky služeb od subjektů až benevolentní? J aký je Váš názor na to, zda začít poskytovat resocializační služby již stávajícím uživatelům drog? Děkuji za pozornost: Děkuji za pozornost: Andrea Košanová, .cz