Daňová teorie a politika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled právních předpisů
Advertisements

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Struktura daní v ČR.
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Daňová teorie a politika
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Optimalizace daní a odvodů podniku Ing. Petr Ježek, Ph.D. VŠFS 2009
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. října 2014.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Reforma daňového systému Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová teorie a politika
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
Základy daní úvod do českého daňového systému
Zdanění subjektů terciárního sektoru
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Teoretická doporučení k optimálnímu designu daní a daňových soustav
Ekonomické aspekty veřejné správy
Novela zákona o daních z příjmů JUDr. Ing. Michal Radvan.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Základní prvky daňové techniky
1. téma Úvod do daňové teorie.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
Základy veřejných financí
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. října 2015.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Veřejné příjmy Veřejné příjmy se podílejí na přerozdělování HDP, a to nenávratným způsobem Jsou zdrojem krytí veřejných.
Úvod do daňové problematiky Konstrukční prvky daně II.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení sse systémem daní v ČR AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Úvod do daňové problematiky Konstrukční prvky daně I.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Soustava veřejných rozpočtů
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ PŘÍJMY.
Příjmy a výdaje SR.
Základní pojmy daňové teorie
Obecná část daňového práva procesního I
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obecná část daňového práva procesního I
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Úvod do daňové problematiky
Veřejné Finance.
Teorie fiskálního federalismu
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Ekonomické aspekty veřejné správy
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Daň z příjmů fyzických osob
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Daň z příjmů fyzických osob
Transkript prezentace:

Daňová teorie a politika Ing. Petr Ježek, Ph.D. VŠFS 2009 pje@centrum.cz pjezevec.wz.cz

Témata Daň, charakteristika a funkce, daňový systém Daňové principy; klasické a moderní pojetí, daňová spravedlnost a efektivnost Úplné a neúplné daňové systémy, paušální daň Daňový přesun a dopad, modelové a reálné situace Daňové reformy, příčiny, koncepce a efekty Daňová politika EU – limity pro národní politiku Daňová politika ČR od roku 1993 Vybrané problémy a jejich diskuse

Zdroje Kubátová Květa: Daňová teorie a politika http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/dan_portal.html http://europa.eu/pol/tax/index_cs.htm Kurzy ekonomie a bakalářské daňové kurzy

? Finanční náklad nebo investice poplatníka? Daň Povinná peněžní nenávratná, neekvivalentní, neúčelová a pravidelná platba. Nejdůležitější příjem veřejných rozpočtů. Nástroj fiskální politiky. ? Finanční náklad nebo investice poplatníka?

Daňový systém Přímé daně Nepřímé ? Je clo a sociální pojistné daní? Daně z příjmů (důchodové) Jednotlivců Společností Daně z majetku (majetkové) Vlastněného Používaného Nepřímé Daně ze spotřeby Univerzální Selektivní ? Je clo a sociální pojistné daní?

Předmět daně To, co je nebo má být zdaněno Nikdy není kvantifikován Příjmy Bezprostřední zdroj úhrady daně Umožňuje reagovat na sociální aspekty Majetek Vývojově neperspektivní předmět Využití pro nestandardní rozpočtové určení Spotřeba Perspektivní vzhledem k „neviditelnosti“ Možnost diferenciace dle efektů a koefektů spotřeby ? Široké nebo úzké vymezení předmětu?

Poplatník a plátce Dvě role daňového subjektu Dvě odlišné osoby Poplatník hradí daň ze svého předmětu na svůj účet Plátce daň vypočte a odvede správci daně Dvě odlišné osoby Vyjímečně u přímých daní Závislá činnost a srážkové daně Systematicky u nepřímých daní Plátce přesouvá daň na poplatníka – spotřebitele ? Proč se používá srážka daně plátcem?

Daňová správa a politika Správce daně Systém státních institucí daňové správy Územní hierarchický systém Úplné a částečné pověření Výběr daní v rámci zákonů o veřejných rozpočtech Zpětná vazba pro daňovou politiku Subjekt daňové politiky Ministerstvo financí – daňový odbor Daňová legislativa Daňové statistiky Výzkum a optimalizace daní a daňového systému ? Provádí stát „daňový terorismus“?

Konstrukce daně Předmět (-) osvobození Základ (-) odpočet Zdanitelný základ (x) sazba Daň (-) sleva Výsledná daňová povinnost (daň) ! Základní schéma k aplikaci u konkrétních daní!

? Je možný ekonomický systém bez daní? Smysl daní Nástroj přerozdělování důchodů v ekonomice z důvodu jeho nespravedlivého nebo neefektivního rozložení a finanční zdroj pro veřejné výdaje. Daně podmiňují alokační a redistribuční a rozšiřují stabilizační funkci veřejných financí. ? Je možný ekonomický systém bez daní?