Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úvod do daňové problematiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úvod do daňové problematiky"— Transkript prezentace:

1 Úvod do daňové problematiky
Vlastnosti a funkce daní

2 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: VI _Úvod do daňové problematiky – Vlastnosti a funkce daní Autor: Ing. Jana Csiková Tématický okruh: Ekonomika Ročník: I. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Csiková.

3 Vlastnosti a funkce daní
Klíčová slova Daň, nenávratnost, neekvivalentnost, veřejný rozpočet, funkce daní, daňový výdaj, základní konstrukční prvky daně ?

4 Daň Aby mohla být daň vybírána, musí být jednoznačně vymezena. Musíme se zamyslet, co daň je, jaké má vlastnosti, jaké funkce a podle jakých kritérii daně třídíme.

5 Daň Musíme se seznámit s daňovými subjekty a kde hledat předmět daně.

6 Daň To ale nestačí, je třeba odvodit základ daně, případně stanovit pravidla pro jeho úpravu.

7 Daň Je třeba věnovat pozornost typologii daňových sazeb, jak působí slevy na dani a vysvětlit způsoby výběru daní, jednat o minimalizaci daňové povinnosti.

8 Vlastnosti a funkce daní
Daň lze definovat nejlépe podle vlastností, které musí mít: Daň je povinná, zákonem uložená platba, která plyne do veřejného rozpočtu. Je nenávratná, neekvivalentní a zpravidla neúčelová.

9 Vlastnosti a funkce daní
Veřejně poskytované statky, které se financují především z daní, je nemožné někomu zabránit, aby je spotřebovával. Např. veřejné osvětlení, obrana státu, základní školství (tyto potřeby jsou společné, vznikají společnosti jako celku). Je nesprávné, aby se kdokoli vyhnul příspěvku na ně. Povinnost platit daň je dána všeobecně závaznou právní normou, zákonem.

10 Vlastnosti a funkce daní
Daně jsou určeny ke hrazení společných potřeb. Je efektivnější je hradit ze společných zdrojů, proto daně plynou do veřejného rozpočtu, ze kterého se hradí potřeby obce či státu, kraje nebo státního fondu pro rozpočet Evropské unie.

11 Vlastnosti a funkce daní
Nenávratnost odlišuje daň především od půjčky (majetek se po určité době vrací zpět). Zaplacením daně nevzniká subjektu žádný konkrétní nárok. Je to cena za to, že spotřebovává veřejně poskytované služby. Neekvivalentnost spočívá v tom, že díl, jakým se jednotlivec podílí na společných příjmech, nemá žádný vztah k tomu, v jaké výši se bude podílet na výdajích veřejných rozpočtů nebo spotřebovávat veřejné statky. Daň je zpravidla neúčelová, nikdo neví, když daň platí, co bude z těchto prostředků financováno.

12 Vlastnosti a funkce daní
Daně plní funkce: Fiskální – schopnost naplnit veřejný rozpočet. Alokační – vyplývá z toho, že na některých trzích efektivnost tržních mechanismů selhává, např. očkování jedince – jeho užitek se násobí s počtem osob, které jsou proti onemocnění imunní (čím více je osob očkováno, tím méně se s nákazou setká) Redistribuční - daně jsou vhodným nástrojem pro zmírnění rozdílů v důchodech (více se vybírají důchody od bohatších – zvyšování příjmů chudších) Stimulační – daně jsou subjekty vnímány jako újma, proto stát poskytuje různé daňové úspory Stabilizační – opatření ke zmírnění výkyvů ekonomického cyklu (v době konjunktury vyšší daně pomáhají vytvářet rezervy pro „horší časy“)

13 Základní konstrukční prvky daně
Základní konstrukční prvky daně, které rozhodují o tom, v jaké míře budou na jednotlivé subjekty daně dopadat, jsou: Daňový subjekt Předmět daně Osvobození od daně Základ daně a zdaňovací období Odpočty od základu daně Sazba daně Slevy na dani.

14 Anotace: Prezentace obsahuje výklad pojmů daň, její funkce a vlastnosti, jako nejsledovanější kategorie při řešení, jakým způsobem jsou daně vybírány, jaké množství a pracnost administrativních a evidenčních povinností jsou s výběrem daně spojené. Daně jsou předmětem každodenního zájmu podnikatelů. Prezentace je určena k výkladu do hodiny a k praktickému procvičení učiva. Použité zdroje: PREISLEROVÁ, Ing. Dagmar. Ekonomika: Slovník ekonomických pojmů. Brno, Moldavská 11: MC nakladatelství, 1998. ČISTÁ, Ing. Lydia. Ekonomika: pro střední odborná učiliště a veřejnost. 1. vyd. Praha: Fortuna, ISBN X. MACH, CSC., Ing. Josef. Ekonomika: pro střední odborná učiliště. 3. díl. Praha: Fotruna, ISBN VANČUROVÁ, Alena, Lenka LÁCHOVÁ a Jana VÍTKOVÁ. Daňový systém ČR aktualiz. vyd. Praha: 1. VOX, 2012, 368 s. Ekonomie (1. VOX). ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Úvod do daňové problematiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google