Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Peněžní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Peněžní."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Peněžní prostředky vy_32_inovace_MA_15_11 Autor Hajná Lenka Ročník I. Obor 64-41-L/51 Podnikání Datum8. 8. 2013 Anotace Prezentace se zabývá účtováním stravenek a daňovou problematikou, která s tímto tématem souvisí. Nedílnou součástí je i ukázka účtování pomocí účetních schémat. Použité zdroje a odkazy: ŠTOHL, Pavel. Učebnice účetnictví 2011 pro střední školy a pro veřejnost 2. díl. Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s.: Nakladatelství Štohl Pavel Ing. - vzdělávací středisko Znojmo, červen 2011, ISBN 978-80-87237-36-6. ŠTOHL, Pavel. Učebnice účetnictví 2011 pro střední školy a pro veřejnost 1. díl. Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s.: Nakladatelství Štohl Pavel Ing. - vzdělávací středisko Znojmo, 2010, ISBN 978-80-87237-36-6. MRKOSOVÁ, Jitka. Účetnictví 2008. I. vydání. Brno: Computer Press, a. s., 2008. ISBN 978-80-251-1917-4. MUNZAR, Vladimír, Zdeněk BURDA ST. a Zdeněk BURDA ML. Účetnictví pro 2. ročník obchodních akademií a pro ostatní střední školy. I. vydání. Praha 1: Fortuna, 2000. ISBN 80-7168-687-5. http://www.vachtova.cz/ucetnictvi/vzorovy-uctovy-rozvrh http://nb.vse.cz/~strouhal/tur.pdf http://www.podnikatel.cz/clanky/ma-zamestnanec-narok-na-stravne-i-stravenku/ http://www.zlinskedumy.cz

2 Účtování stravenek

3 Daňové předpisy pro účtování Daňově uznatelným nákladem Daňově uznatelným nákladem je příspěvek na stravování za zaměstnance poskytovaný až do výše 55 % ceny jednoho jídla, maximálně však do výše 70 % stravného vymezeného při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin. Další podmínkou je přítomnost zaměstnance v práci během stanovené směny aspoň 3 hodiny.

4 Stravenky, příspěvek na stravné, stravné Zaměstnavatel je povinen umožnit zaměstnancům ve všech směnách stravování. 1.Stravenky – neexistuje na ně zákonný (automatický) nárok od zaměstnavatele 2.Příspěvek na stravné – neexistuje na něj zákonný (automatický) nárok od zaměstnavatele 3.Stravné - poskytuje se na pracovní cestu a závisí na délce pracovní cesty. Zákonný nárok vždy při délce pracovní cesty více jak 5 hodin. Zaměstnavatel je povinen umožnit zaměstnancům ve všech směnách stravování. 1.Stravenky – neexistuje na ně zákonný (automatický) nárok od zaměstnavatele 2.Příspěvek na stravné – neexistuje na něj zákonný (automatický) nárok od zaměstnavatele 3.Stravné - poskytuje se na pracovní cestu a závisí na délce pracovní cesty. Zákonný nárok vždy při délce pracovní cesty více jak 5 hodin. ?

5 Dobrovolné přispívání na závodní stravování Daňově uznatelný příspěvek (dobrovolný) na závodní stravování prostřednictvím jiných subjektů do výše jednoho hlavního jídla. 55 % Do výše 70 % při trvání pracovní cesty 5 – 12 hodin

6 Účtování částečné úhrady I. 527 – Zákonné sociální náklady (daňový náklad) Úhrada do výše 55 % 528 - Ostatní sociální náklady (nedaňový náklad) Úhrada nad 55 %

7 Účtování částečné úhrady II. Rozdíl mezi cenou stravenky a dobrovolným příspěvkem organizace hradí zaměstnanec. 335 – Pohledávky za zaměstnanci Nezaplacený rozdíl v ceně stravenky

8 Příklad na účtování stravenek Číslo operace TextMDD 1.Faktura za stravenky213321 2.Podíl hrazený zaměstnavatelem – daňový náklad do 55 % 527213 3.Podíl hrazený zaměstnavatelem – nedaňový náklad nad 55 % 528213 4.Pohledávka za zaměstnanci335213 Účtový rozvrhrozvrh


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Peněžní."

Podobné prezentace


Reklamy Google