Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Daně Vypracoval: Ing. Adam Skovajsa Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 OBSAH Funkce daní Fiskální funkce Alokační funkce Stimulační funkce
Stabilizační funkce Redistribuční funkce Otázky k procvičení Použitá literatura

3 Funkce daní V podmínkách daňového řádu ČR rozlišujeme funkce: Fiskální
Alokační Stimulační Stabilizační Redistribuční

4 Fiskální funkce je schopnost naplnit veřejný rozpočet
tato funkce musí být vždy zachována

5 Alokační funkce vyplývá z toho, že na některých trzích efektivnost tržních mechanismů selhává, např. očkování může využívat i opačný efekt – znevýhodňuje spotřebu nebo výrobu určitých statků (spotřební daň z cigaret nebo alkoholu)

6 Stimulační funkce využívá toho, že daně jsou subjekty vnímány zpravidla jako újma, a taj jsou ochotny udělat hodně proto, aby svou daňovou povinnost omezily (stát poskytuje různé formy daňových úspor)

7 Stabilizační funkce uplatňuje se při opatřeních ke zmírnění výkyvů ekonomického cyklu (konjunktura = vyšší důchody = vyšší příjmy z daní)

8 Redistribuční funkce spočívá v přerozdělování důchodu od bohatších k chudším podle růstu základu daně ve vztahu k dani rozlišujeme daň progresivní a degresivní

9 Otázky k procvičení ? Kde bychom hledali definici daňového subjektu?
Daně je povinen sám platit poplatník daně nebo plátce daně? Můžeme podnik, který má zaměstnance považovat za plátce daně?

10 Doplňovačka Funkce …………musí být vždy zachována.
Funkce redistribuční je založena na skutečnosti, že je třeba eliminovat …………… v důchodech jednotlivých subjektů. Funkce …………… vyplývá z toho, že v některých případech efektivnost tržních mechanismů selhává.

11 Použitá literatura Bakeš, M. a kolektiv. Finanční právo. Praha: C. H. Beck. Praha, ISBN Vejvodová, H. Kopřiva, J. Právo I – Finanční právo. Brno: VUT v Brně: Fakulta podnikatelská, ISBN Vančurová, A. Láchová, L. Daňový systém ČR VOX, a. s. Praha, s. ISBN

12 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google