Kudy vlastně přišla ta kočka? Václav Honzík, František Musil, Karel Šimánek Fyzikální seminář – zimní semestr 13.11.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FYZIKA NA NAŠÍ ŠKOLE ANEB FYZIKA POD LUPOU
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Byl to týden plný zajímavých události,ne jen ze života Modré ústřice ale taky ze života Růžového šneka. Po roce se opět konal skvělý seminář v Divišově.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU KATEDRA ATLETIKY Název kreditní práce Název práce v angličtině Kondiční atletika Kreditní práce.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_32.
Jak jsem uvedla na první stránce, jmenuji se Gábina a ještě doplním příjmení Urválková. Tak tedy, neznáte mě. A protože se vzájemně nevidíme a nemůžete.
VY_32_INOVACE_21-01 PRAVDĚPODOBNOST 1 Úvod, základní pojmy.
pedagogických pracovníků.
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
Kryptografie Kvantová mechanika A jak to spolu souvisí?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.01 Téma: PowerPoint Číslo.
Zrakové klamy ŠKEBLOŇ 2009.
Atmosférický tlak a jeho měření
Dvouštěrbinový experiment
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
Advent máme, svíce plane…
Vypracoval: Karel Koudela
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Denní tisk ve fyzice Dotek každodennosti ve vyučovací hodině.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_04_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
PŘÍPRAVA PREZENTACE Ing. Česlava Lukaštíková SPŠ Karviná.
Důležité téma Autor Prezentace GPJPPraha. Osnova prezentace Úvod Úvod Úvod Obeznámení s problematikou Obeznámení s problematikou Obeznámení s problematikou.
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_121_Předmět chemie AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 5.
Nevyžádaná nabídka NEVYŽÁDANÁ NABÍDKA - obchodní dopis, ve kterém se firma snaží získat zákazníky. Nevyžádaná nabídka je určena: pro současné (dřívější)
Zprovoznění experimentu "Elektronspinová a jaderná magnetické rezonance" pro pokročilé praktikum T. Přeučil, J. Kubant (Gymnázium Jaroslava Seiferta) Ing.
Fotoelektrický jev Petr Okrajek Seminární práce. Stručný přehled historie fotoelektrického jevu 1888Hertz objev jevu 1887 → Hallwachs systematické studium.
III. ATOM – ELEKTRONOVÝ OBAL
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
FAKTORIÁL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Laserový telefon Otto Hartvich Michal Farník Dagmar Bendová.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
Teslův transformátor Fyzikální seminář 2013, zimní semestr Martin Malý, Milan Polášek, Zlata Tabachová, Radim Tichý.
Výukový software - přehled, komparace Jiří Tesař.
JARO Jaro má 3 měsíce. Březen, Duben, Květen. Je aprílové počasí.
Vyhledávání na internetu, SEO
Základní informace k projektu Zapiš se do dějin Jakub Kočí, Klára Ludvíková Letní semestr 2015.
Pavel Jež, Ctirad Martinec, Jaroslav Nejdl
Balmerova série vodíku
Nevaž se, PROVAŽ SE I Kvantová teleportace
Provázání ve fyzice.
Fyzikální týden 2006, ČVUT v Praze, FJFI Cavendishův experiment J.Macháček - Gymnázium Jeseník J.Nowaková - Gymnázium Třinec Z.Mouchová - Gymnázium Václava.
VI. Neutronová interferometrie cvičení KOTLÁŘSKÁ 11. DUBNA 2012 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Prezentace byla vytvořena v rámci projektu EU OPVK CZ.1.07/1.3.45/ s názvem Rozvoj profesních kompetencí učitelů fyziky ZŠ a SŠ v Olomouckém kraji.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Kouzelné ruce Pomůcky - Papír, nůžky, špendlík, modelína, obyčejná tužka.
PREZENTACE.  Základní principy prezentace  Příprava prezentace  Struktura prezentace  Závěr.
Piráti do Parlamentu Krajský plán pro rok 2017 Piráti na Vysočině
SLOVENSKO 2016.
Moje škola Tereza Nehybová.
ČÍM CHCI BÝT, AŽ VYROSTU? Václav Pfleger.
„KAREL IV. A JEHO MOST“ - divadelní představení
Vzor individuální prezentace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
8. Výroba jednoduché zámkové desky
Modernizace společnosti
Banka budoucnosti.
Úvod do moderní fyziky Co je to „moderní“ fyzika?
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Ringoturnaj 2019.
Transkript prezentace:

Kudy vlastně přišla ta kočka? Václav Honzík, František Musil, Karel Šimánek Fyzikální seminář – zimní semestr

Obsah >Úvod do experimentu >Princip kvantové gumy >Vlastní provedení >Závěr

Úvod do experimentu >Kvantová mechanika Pozn.: Pár faktů o kvantové mechanice. >Kvantová guma Pozn.: Pouze název jevu. >Kudy přišla ta kočka? Pozn.: Stručný důsledek jevu na příkladu kočky (pro zaujmutí auditoria). >Kočka = částice Pozn.: Zklamání auditoria tím, že kočka je pouze reklama.

Princip kvantové gumy Pozn.: Vysvětlení principu na známém jevu interference na dvojšterbině, který se pokusu dosti podobá. Interference na dvojšterbině obrázek

Zabránění interferenci obrázek

Obnovení interference použitím kvantové gumy obrázek

Vlastní provedení Pozn.: Bude obsahovat 7-9 slidů s obrázky z vlastního experimentu

Závěr >Co dělá kvantová guma? Pozn.: Stručné shrnutí principu a praxe do toho nejdůležitějšího. >(Ne)dostižnost zajímavých skutečností z moderní vědy Pozn.: Inspirace auditoria ohledně dostupnosti jevů moderní vědy nejen v super-moderních zařízeních.

>Krásy kvantové mechaniky Pozn.: Máme v úmyslu na tomto místě spustit „humorné“ video. Současné s tím budeme vykládat o zajímavostech kvantové mechaniky (zmíníme i Schrödigerovu kočku). Výklad nebude schválně nijak souviset s daným videem. Ke konci videa se pak zmíníme, že se lidstvo může jen těšit co nám přinese kvantová mechanika v budoucnosti a kdo ví, třeba se bude jednou moc „kvantová kočka“ teleportovat. Video zde: Pokud se vše povede doufáme, že to bude hodně hezká a hlavně humorná tečka za naší prezentací.

Děkujeme za pozornost! Literatura: HILLMER, R. – KWIAT, P. Vyrobte si KVANTOVOU GUMU. Scientific American české vydání, duben-květen 2008, roč. 2008, č. 4, s. 84–89.