Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková."— Transkript prezentace:

1 Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika 1 DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Mgr. Hana Cibulková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-M/2-MA-1/16 Název DUM Statistika – úvod Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Matematika Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce, případně samostudiu, nutno doplnit výkladem; náplň: Vysvětlení pojmu statistika, příklad statistických údajů Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Statistika, statistické šetření, historie statistiky Datum 16. 4. 2013

3 Statistika – úvod Náplň výuky Vysvětlení pojmu statistika Historické poznámky Příklad statistických údajů

4 Statistika je věda o metodách sběru, zpracování a vyhodnocování statistických údajů. Statistika zkoumá společenské, přírodní, technické a jiné jevy vždy na dostatečně rozsáhlých souborech údajů.

5 Matematická statistika vychází ze statistických údajů – zabývá se jejich matematickým zpracováním a rozborem výsledků.

6 Z historie Název „statistika“ vznikl z latinského slova „status“= stát. Její původní význam byl ve sběru informací o státu, počtu obyvatel, ekonomice apod. První zmínky o statistice se objevují již ve starověku.

7 Nejstarší doložený záznam statistického šetření je z 18. století – týkal se počtu pokřtěných chlapců a děvčat. S rozvojem dalších věd, především astronomie, bylo třeba zpracovávat nové poznatky – s tímto je také statistika úzce spjata.

8 V někdejším Československu vznikl v lednu 1919 zákon o organizaci statistické služby, jehož principy byly velmi podobné těm dnešním. V roce 1919 byl založen Státní úřad statistický, pověřený mimo jiné také sčítáním lidu.

9 Statistická data jsou číselné údaje o společenských, technických, přírodních jevech. Statistický soubor je soubor jevů, věcí, událostí, osob, atd. shromážděných na základě určitých společných vlastností

10 Příklady statistických údajů naší školy  Stavy počtu žáků: Na začátku školního roku Na konci prvního pololetí Na konci druhého pololetí  Počet rozdílových a opravných zkoušek  Počet žáků se sníženým stupněm z chování  Počet udělených důtek ředitele školy  Počet podmíněně vyloučených žáků, apod.

11 Kontrolní otázky: 1. Co je to statistika? 2. Co vedlo ke vzniku statistiky? 3. Uveď příklady statistických údajů.

12 Seznam obrázků:

13 Seznam použité literatury:


Stáhnout ppt "Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková."

Podobné prezentace


Reklamy Google