Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

III. ATOM – ELEKTRONOVÝ OBAL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "III. ATOM – ELEKTRONOVÝ OBAL"— Transkript prezentace:

1 III. ATOM – ELEKTRONOVÝ OBAL

2 Pozn.1: Budeme se zabývat hlavně vnějšími elektrony,
ty jsou důležité pro chemickou vazbu. Pozn.2: Dále vše velmi zjednodušeně. V letech 1900 až 1930 byla rozluštěna stavba atomů. Ukázalo se, že elektron, proton a neutron: se nechovají podle Newtonových zákonů mají vlastnosti částice i vlny. Zápis těchto skutečností vedl ke: kvantově mechanickému modelu atomu.

3 1) KVANTOVĚ-MECHANICKÝ MODEL ATOMU:
Popisuje chování velmi malých objektů. Je složitý. Plyne z něj: 1) Elektron se může v atomu vyskytovat kdekoliv. Nelze přesně určit, kde je (je i vlna!). Ale lze určit prostor, kde elektron je s největší pravdě- podobností. Tento prostor nazýváme ORBITAL. 2) Orbitaly mají: velikost tvar (orbitaly typu s (koule), p (2-laločné), d, f ) orientaci (s má 1, p má 3, d má 5 a f má 7 orientací)

4 + s orbital : p orbitaly : px : py : + pz : + + d a f orbitaly jsou ještě složitější

5 3) Orbitaly jsou organizovány do VRSTEV a PODVRSTEV
vrstva 1 má 1 podvrstvu s, v té je 1 orbital 1s vrstva 2 má 2 podvrstvy: s, v té je 1 orbital p, v té jsou 3 orbitaly 2s 2p vrstva 3 má 3 podvrstvy: s, v té je 1 orbital p, v té jsou 3 orbitaly d, v té je 5 orbitalů 3s 3p 3d vrstva 4 má 4 podvrstvy: s, v té je 1 orbital p, v té jsou 3 orbitaly d, v té je 5 orbitalů f, v té je 7 orbitalů 4s 4p 4d 4f

6 4) Pro energii elektronu v orbitalu platí:
Čím je orbital dál od jádra, tím je energie elektronu větší. n=4 n=3 + n=1 n=2 Čím jsou vrstvy dál od jádra, tím jsou si vzájemně blíž, tzn. i energie elektronů jsou si bližší. n je číslo vrstvy Pozn.: Učebnice – toto vše vysvětleno pomocí kvantových čísel.

7 1) ZAPLŇOVÁNÍ ORBITALŮ ELEKTRONY :
Pravidla: a) dle rostoucí energie (výstavbový princip) 1s 2s 2p 3s 3p 4s 3d 4p 5s 4d 5p 6s 4f 5d 6p b) v orbitalu mohou být max. 2 elektrony (Pauliho pravidlo) c) v orbitalech téhož typu se nejdřív plní všechny jedním elektronem (Hundovo pravidlo) Př.: Napiš elektron.konfiguraci uhlíku + 1s 2s 2p 6C: 1s2 2s2 2p2 Pozn.: šipky jsou elektrony


Stáhnout ppt "III. ATOM – ELEKTRONOVÝ OBAL"

Podobné prezentace


Reklamy Google