Finanční a rozpočtové právo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Daně.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 25. března 2013.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 31. března 2014.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.  Je schvalován každý rok parlamentem  Obsahuje část příjmovou a část výdajovou VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Základy daní úvod do českého daňového systému
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Účtování daní a dotací „3“
Správa místních poplatků
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Druhy daní Daně FO.
Zápatí prezentace1 Majetkové poplatky Michal Radvan Právnická fakulta MU.
Daňová a poplatková soustava v České republice
Základní prvky daňové techniky
Systém a systematika daní v České republice
Poplatkové právo Michal Radvan.
Michal Radvan Místní poplatky Zápatí prezentace.
Místní poplatky Michal Radvan.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Obsah veřejných rozpočtů II 11. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 30.
Úvod do daňové problematiky Konstrukční prvky daně II.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Daňový systém ČR Rozdělení daní. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Obsah veřejných rozpočtů I 4. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 37.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Daně (prezentace) Autor: Mgr.
Daňová teorie a daňový systém ČR Michal Radvan
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Daňová a poplatková soustava v České republice
Daňová teorie a daňový systém ČR Michal Radvan
Daňová soustava České republiky
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Obsah veřejných rozpočtů II
Daňová soustava v ČR Daňová soustava v ČR Musí odpovídat soustavám EU
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 10 Úvod do problematiky daňového práva

Obsah přednášky Daně a poplatky Zákon o soustavě daní č. 212/1992 Sb.- zrušen zákonem č. 353/2003 Sb. o spotřebních daních Zákony, které upravují jednotlivé skupiny poplatků Daňově právní vztah – obligatorní a fakultativní prvky

Daně a poplatky Daň – povinná a nenávratná platba určená do veř. rozpočtu. Je vynutitelná ze strany státu a pravidelně se opakuje. Poplatek – je povinná jednorázová platba, při které se vyžaduje určité protiplnění (např. nový OP).

Struktura daňové soustavy ČR Daně přímé Daně důchodového typu Daň z příjmu fyzických osob Daň z příjmu právnických osob Daně majetkového typu Daň z nemovitosti Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitosti Daň silniční

Struktura daňové soustavy ČR Daně nepřímé DPH Spotřební daně Daně z minerálních olejů Daň z lihu Daň z vína a meziproduktů Daň z piva Daň z tabákových výrobků Ekologické daně Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů Daň z pevných paliv Daň z elektřiny

Poplatky Nemůžeme hovořit o poplatkové soustavě Existují zákony, které upravují jednotlivé skupiny poplatků

Dělení poplatků dle hlediska, kam plyne jejich výnos Státní poplatky Soudní – zákon č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích Správní – zákon č. 634/2002 Sb., o správních poplatcích Ostatní – např. puncovní poplatky, poplatky dle zákona o obalech apod. Místní – zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích. Obce mohou vybírat tyto poplatky: ze psů za lázeňský nebo rekreační pobyt za užívání veřejného prostranství ze vstupného z ubytovací kapacity za povolení vjezdu motorových vozidel do vybraných míst a částí měst za provozovaný výherní hrací přístroj za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu nebo kanalizace

Daňově právní vztah – obligatorní prvky Subjekt Objekt Obsah Základ daně Splatnost tyto prvky nalezneme v každém daňovém zákoně

Daňově právní vztah – fakultativní prvky Osvobození od daně Sleva na dani Odčitatelné položky Minimální daňový základ Minimální daň Nezdanitelné minimum Daněprosté minimum Daňové zvýhodnění

Daňové zvýhodnění Složení: sleva na dani + daňový bonus Princip: uplatnění slevy na dani až do záporné hodnoty . Pokud je daňová povinnost nižší než daňové zvýhodnění, je tento rozdíl daňovým bonusem, který bude poplatníkovi vyplacen.

Děkuji Vám za pozornost.