72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2.1 Substantive – Genus, Artikel
Advertisements

Elektronická učebnice - I
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
44.1 Pádové otázky Kdo, co? Komu, čemu? Oslovujeme, voláme Koho, co?
68.1 Podstatná jména rodu mužského – vzor stroj
Shoda přísudku s podmětem 1
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
46.1 Skloňování podstatných jmen - číslo a rod
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
67.1 Podstatná jména mužského rodu – vzor muž
Shoda přísudku s podmětem
61.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor žena
84.1 Skloňování číslovek, druhy
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
66.1 Podstatná jména rodu mužského – vzor hrad
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
35.1 Zájmena Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
85.1 Slovesný způsob Mlč! mlčel bych….. Mlčme! mlčel bys… mlčím…
6f.1 Písmenko O Zkuste si pohádku vyprávět.
90.1 Podstatná jména rodu mužského - vzory předseda, soudce
71.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod ženský Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk.
60.1 Podstatná jména rodu středního – vzor stavení
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
80.1 Přídavná jména TVRDÁ TVRDÁ (vzor mladý)
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ.
43.1 LOMENÉ VÝRAZY 3
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
82.1 Přídavná jména PŘIVLASTŇOVACÍ
79.1 Přehled vzorů přídavných jmen
59.1 Podstatná jména rodu středního – vzor kuře
62.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor růže
37.1 Slovesa Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
58.1 Podstatná jména rodu středního – vzor moře
64.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor kost
63.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor píseň
35.1 Pamětné odčítání v oboru do 1000 – rozšíření učiva
57.1 Podstatná jména rodu středního – vzor město
81.1 Přídavná jména MĚKKÁ TVRDÁ (vzor mladý)
56.1 Zásobník - Přehled vzorů podstatných jmen
37.1 Písemné odčítání v oboru do 1000
53.1 Časování sloves - čas minulý
65.1 Podstatná jména rodu mužského - vzor pán
70.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod střední
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu středního Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj.
36.1 Písemné sčítání v oboru do 1000
8.1 Sčítání do 20 bez přechodu desítky
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
63.1 Sčítání zlomků se stejným jmenovatelem
22.1 Násobení a dělení číslem 1 a 10 – násobení číslem 1
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Shoda přísudku s podmětemNajdi podmět a podtrhni ho Jakého je rodu.
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Shoda přísudku s podmětem
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Elektronická učebnice - I
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 048
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
Elektronická učebnice - I
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský Zahradníci se pečlivě starali o své květinové záhony. Záhony rozkvetly již koncem května. Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Hana Kopčanová

72.2 Co už víme? Pracujte s větou. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 72.2 Co už víme? Pracujte s větou. Návštěvníci obdivovali krásné kulturní i historické památky našeho hlavního města. Poznáme větu, druh věty. Píšeme správné znaménko (?, !, . ). Spočítáme slova ve větě. Určíme slovní druhy. U podstatných jmen určíme rod, číslo, pád, vzor. U podstatných jmen rodu mužského určíme životnost. Najdeme podstatné jméno v 1.p. – podmět. Najdeme sloveso – přísudek. Poznáme větu jednoduchou (jedno určité sloveso). Poznáme souvětí (více slovesných tvarů).

72.3 Co si řekneme nového? Ovocné stromy na jaře krásně rozkvetly. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 72.3 Co si řekneme nového? Určete podmět a přísudek ve větách (opakuj: podmět – podst. jm. 1. p., přísudek – sloveso). V jakém rodu je podmět? V jakém čísle? Jakou koncovku má sloveso - přísudek? V jakém je čase? Zakroužkuj ji. Ovocné stromy na jaře krásně rozkvetly. Ptáci zpívali už od časného rána. Na louce poletovali krásní barevní motýli. Květinové záhony voněly po celém parku. Pamatuj! Pokud je podmětem podstatné jméno rodu mužského životného, napíšeme v koncovce příčestí minulého –i. Pokud je podmětem podstatné jméno rodu mužského neživotného, píšeme v koncovce příčestí minulého -y.

72.4 Doplňte následující tabulku: Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 72.4 Doplňte následující tabulku: číslo jednotné číslo množné Zedník pracoval na stavbě. Čmelák bzučel v jeteli. Na nádraží přijel zpožděný vlak. V kuchyni vařil kuchař polévku. Strom se ohýbal ve větru. Jeho sešit ležel na lavici.

72.5 Už to umíme? Pamatujte si. Doplňte neúplné věty. Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 72.5 Už to umíme? Pamatujte si. Doplňte neúplné věty. Shoda podmětu s přísudkem rod mužský životný -i rod mužský neživotný -y rod ženský rod střední -a Hlasy zvířat Krávy bučel_. Kočky mňoukal_. Medvědi bručel_. Ovce bečel_. Prasata chrochtal_. Slepice kdákal_. Hadi syčel_. Ptáci zpíval_. Zvuky věcí Okna řinčel_. Vozy rachotil_. Zvonky zvonil_. Potoky hučel_. Auta troubil_. Trubky troubil_.

72.6 Pro šikovné. Na co si musíme dát pozor! Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 72.6 Pro šikovné. Na co si musíme dát pozor! 1. Ve větách určete podmět. Určete rod podmětu. Dítě si hrálo s míčem. Děti navštívily divadlo. Bolelo mě oko. Oči se mi už zavíraly. rod střední rod ženský rod střední rod ženský Pamatujte si! Je-li podmětem podstatné jméno děti, oči, uši, má příčestí minulé koncovku –y. Děti, oči, uši – tvrdé y jim sluší! 2. Pozor na některé věty, kde musíme správně určit podmět! Davy lidí stály na náměstí. 3. Podmět několikanásobný (ve větě více podmětů)- přednost má vždy rod mužský životný, v koncovce příčestí minulého –i. Př.: Slepice a kohouti pobíhali po dvoře. 4. Podmět všeobecný v příčestí minulém je koncovka –i. Př.: Co jste potřebovali? (vy všichni) Šli jsme ven. (my všichni)

72.7 CLIL number singular plural The cook was cooking soup. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 72.7 CLIL number singular plural The cook was cooking soup. The cooks were cooking soup.

72.8 Test znalostí 1. U podstatných jmen rodu mužského určujeme: Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 72.8 Test znalostí 1. U podstatných jmen rodu mužského určujeme: rod, číslo, pád, vzor osobu, číslo, pád rod, číslo, pád, vzor, životnost osobu, číslo, čas, způsob 3. Který podmět doplníme do věty – …… se pilně připravovali na výuku. Děvčata Žáci Děti Stroje 2. Podstatné jméno rodu mužského životného je, když se: 1. a 4.p. shoduje 1. a 4.p. neshoduje 1. a 2.p. shoduje 1. a 5.p. neshoduje 4. Který přísudek doplníme do věty – Tulipány ve váze už ………….. . uschli uschla uschly u schly Správné odpovědi: c b Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 72.9 Použité zdroje, citace Obrázky z databáze klipart http://www.tbs.cz/obrazky/detail/nightprague.jpg slide č.2 http://www.uniquewedding.cz/assets/galleries/stripe_old_town_hall/fullsize/Czech-Republic-Praha-Ol-Town-Hall-Clock-101_8947-Web.jpg slide č.2

72.10 Anotace Autor Mgr. Hana Kopčanová Období 01 - 06/2013 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 72.10 Anotace Autor Mgr. Hana Kopčanová Období 01 - 06/2013 Ročník 4. ročník Klíčová slova Shoda podmětu s přísudkem rod mužský Anotace Prezentace popisující učivo o shodě podmětu s přísudkem v rodě mužském, o koncovkách v příčestí minulém.