Očekávané dopady systému emisního obchodování. Prezentace závěrečných výsledků Studie předpokládaných dopadů systému obchodování s povolenkami na emise.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty Dopady systému obchodování s povolenkami na emise CO 2 Stav věci a možný další postup.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 Podnikání v elektroenergetice a teplárenství velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XIX. seminář energetiků Jelenovská 20. – 22. ledna 2009.
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
EU-ETS a jeho budoucnost z pohledu ČEZ odborný seminář AEM, Tomáš Chmelík, Environmentální produkty, ČEZ a.s.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Fungování energetických trhů v EU a ČR 2010 Teplárenství na rozcestí Martin Hájek Martinický palác, 2.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Nový zákon o ochraně ovzduší
Operační program životní prostředí
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Očekávané dopady systému emisního obchodování

Prezentace závěrečných výsledků Studie předpokládaných dopadů systému obchodování s povolenkami na emise CO 2

Očekávané dopady systému emisního obchodování Návrh revize směrnice 2003/87/ES Nejpodstatnější změnou je změna metody alokace povolenek – do konce roku 2012 jsou povolenky přidělovány zdrojům emisí zdarma, avšak od roku 2013 začíná příděl zdarma rychle klesat a pro rok 2020 je navrhována 100% aukce pro všechna odvětví, v případě výroby elektrické energie je příděl zdarma jen pro účinnou vynucenou výrobu elektřiny Výnosy aukce budou příjmem národních vlád Do systému obchodování budou zahrnuty všechny zdroje s tepelným příkonem nad 20 MW Z hlediska menších provozovatelů je důležité vyloučení malých zdrojů – ty jsou v návrhu definovány jako zdroje s tepelným příkonem menším než 25MW a ročními emisemi CO 2 nižšími než 10 tis. t Nově se předpokládá rozšířit systém i na producenty dalšího skleníkového plynu oxidu dusného a elektrolytickou výrobu hliníku – v ČR by se to dotklo jen některých chemických výrob hlavně výroby kyseliny dusičné

Očekávané dopady systému emisního obchodování Vývoj očekávané alokace povolenek zdarma

Očekávané dopady systému emisního obchodování Očekávaný nárůst přímých nákladů na nákupy povolenek u reprezentativní skupiny podniků (mil. Kč) Podniky spadající pod NAP III Výroba skla Výroba vláknin, papíru, lepenky Výroba vápna Výroba cementu Cihlářský průmysl Výroba dvoustopých motorových vozidel Hutní kombináty Výroba elektřiny Výroba elektřiny a tepla (teplárny, výtopny) Celkem

Očekávané dopady systému emisního obchodování Podíl dodatečného nákladu k současným celkovým nákladům

Očekávané dopady systému emisního obchodování Očekávaný přímý dopad na rentabilitu aktiv

Očekávané dopady systému emisního obchodování Očekávaný dopad na ceny vybraných komodit KomoditaMěrná jednotka Emisní faktorZvýšení ceny (Kč/m.j.) Orientační tržní cena pro konečného zákazníka bez DPH (Kč/m.j.) Přímý dopad na cenu (%) Vápnotuna1 t CO % Cementtuna0,7 CO % Oceltuna2 t CO % Papírtuna0,5 t CO ,1-3,8% Elektřina - uhlíMWh1,17 t CO 2 877, % Elektřina - OZEMWh0 t CO % Elektřina - jádroMWh0 t CO % Teplo – zemní plyn GJ75 kg CO % Teplo – hnědé uhlí GJ150 kg CO % Teplo - biomasaGJ0 kg CO %

Očekávané dopady systému emisního obchodování Přínosy návrhu Návrh představuje ekonomicky efektivnější systém alokace než byl příděl na základě historických emisí – aukční metoda představuje transparentnější metodu alokace bez možnosti ovlivnit alokaci centrální autoritou Návrh vede k relativnímu zvýhodnění nízkoemisních technologií – obnovitelných zdrojů nebo účinných technologií výroby a tepla Vlivem jasného cenového signálu dojde k přesunu části poptávky směrem od energeticky náročné produkce a k úsporám energií

Očekávané dopady systému emisního obchodování Identifikované problémy návrhu směrnice I Návrh nejasně stanovuje způsob nakládání s výnosy z aukce, v podstatě bude záležet na rozhodnutí národních vlád. Očekávané výnosy z aukce až 60 mld. Kč v roce 2020 budou v konečném důsledku platit spotřebitelé ve zvýšení cen. Návrh tak ve skutečnosti znamená zvyšování daňové zátěže obyvatelstva. Nová zátěž podniků způsobí růst cenové hladiny, případně zahraniční obchod. Očekávaný dopad na nákladovou situaci dotčených podniků a jejich rentabilitu je významný a u některých oborů znamená nárůst nákladů o více než 20% (elektroenergetika, teplárenství a výroba vápna a cementu) Návrh působí diskriminačně pro některé technologie a pokrývá jen některé emitenty – zatěžuje např. centralizovanou výrobu tepla, ale ne samovýrobu v menších kotlích. To bude působit negativně na konkurenceschopnost teplárenských soustav.

Očekávané dopady systému emisního obchodování Identifikované problémy návrhu směrnice II Nejistota ohledně budoucí ceny povolenky vnáší do podnikání rizika a bude zhoršovat plánování budoucích investic, což se projevuje už dnes také v důsledku nejistoty budoucích dodávek paliv a jejich cen. Očekávaný dopad je dostatečně velký, aby vedl k zániku některých soustav CZT využívajících zejména uhlí. To by v konečném důsledku znamenalo návrat ke zdrojům s vyššími měrnými emisemi vypouštěnými v nízkých výškách (okolo 10 m), což by mělo negativní dopad na kvalitu ovzduší v lidských sídlech. Vlivem zahrnutí pouze části emisí hrozí, že přínosy dosažené u regulovaných zdrojů budou vykompenzovány nárůstem emisí u všech ostatních (menší zdroje, doprava). Systém povede k nahrazení části domácích zdrojů (uhlí) za dovážený zemní plyn, což povede ke zvýšení závislosti na dovážených energiích.

Očekávané dopady systému emisního obchodování Závěrečná doporučení I V první řadě usilovat o obdobné závazky v oblasti snižování emisí skleníkových plynů v zemích mimo EU v rámci post-kjótských vyjednávání Zajistit fiskální neutralitu systému, aby boj s klimatickými změnami nevedl ke zvýšené míře přerozdělování s negativním dopadem na rozvoj soukromého podnikání U materiálových výrob, kde existuje úzká vazba mezi produkcí a emisemi, uplatnit jinou metodu alokace – benchmarking s přídělem povolenek zdarma i po roce 2020, která motivuje ke snižování emisí bez ohrožení konkurenceschopnosti těchto výrob na světových trzích. V případě výroby vápna a cementu se jedná o obory, u kterých jsou emise ze 66% (cement) a 75% (vápno) tvořeny tzv. procesními emisemi, které nelze nikterak ovlivnit. U vápna může být přesun výroby mimo EU již od hladiny ceny 20€. Zvážit možnost úlev pro výrobu tepla v centralizovaných zdrojích dodávaných domácnostem, aby nedošlo k narušení stávajících tržních relací (specifikum zejména nových členských států)

Očekávané dopady systému emisního obchodování Závěrečná doporučení II Snaha snížit náklady na nákupy povolenek může u některých výrob (materiálové výroby – cement, vápno, nespecializované oceli) vyústit až k přesunu mimo prostor EU s nutností přesunů až milionů tun materiálů ročně Ochránit materiálové využití kvalitní surovinové biomasy před jejich energetickým využíváním, protože systém ETS povede k výraznému zvýhodnění spalování biomasy spojené s úsporou emisí CO 2 Zajistit takový systém aukce, který minimalizuje možnost zneužití silnějšími hráči na úkor ostatních Domníváme se, že je stále dostatek času zabývat se i jinými možnostmi snižování emisí (plošně zavedená uhlíková daň, dobrovolné dohody, diferencovaná odpisová politika aj.), které jsou více „tržní“ a budou vnášet méně nejistot do podnikání (v případě ETS zejména nejistota budoucí ceny povolenky) a způsobovat méně deformací trhu nebo zvážit použití metody benchmarkingu při alokaci povolenek namísto systému aukcí

Očekávané dopady systému emisního obchodování Děkuji za pozornost. Mgr. Luděk Pur ENVIROS