ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉMY A SUBSYSTÉMY EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Advertisements

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍM OBCHODNÍM ŠKOLSTVÍ ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Historické etapy vývoje managementu
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Zvláštnosti ekonomických předmětů z hlediska jejich zařazení do rozvrhu hodin ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Vybrané problémy českého vzdělávání v cestovním ruchu Jiří Šíp Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Didaktické zpracování učiva pro střední školy
Aplikace didaktických zásad a gnoseologických postupů v ekonomickém vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
STUPŇOVITOST A METODY USPOŘÁDÁNÍ UČIVA V EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTECH
Časová koordinace ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Věcná koordinace v ekonomickém vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Didaktický proces Androdidaktika.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Statistika – základní pojmy, diagramy
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
Postavení pedagogiky mezi vědami
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Pedagogické disciplíny
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Hospodářská politika VY_32_INOVACE_40_815
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Veřejné Finance.
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Vyhodnocení stavební zakázky
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Prvky edukačního procesu
5. přednáška.
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.

Analýza učiva v ekonomickém vzdělávání 1)Učivo jako pedagogický pojem 2)Analýza učiva v ekonomickém vzdělávání 3)Druhy učiva z hlediska jeho funkce 4)Potřeba analýzy učiva – k čemu slouží 5)Kritéria analýzy učiva – podle jakých hledisek se provádí 6)Analýza učiva podle obsahu společenskovědních poznatků 7)Analýza učiva podle gnoseologického hlediska 8)Typy jednotlivých ekonomických předmětů podle charakteru učiva

1) Učivo jako pedagogický pojem znamená Konstituování ekonomických předmětů na základě ekonomických disciplín Selekci poznatků ekonomických disciplín určených jako vzdělávací cíl (učivo) Pro učitele látku určenou k didaktickému zpracování Pro žáky osvojované poznatky

2) Analýza učiva v ekonomickém vzdělávání představuje Stanovení prvků učiva Uspořádání prvků učiva do soustavy Stanovení vazeb mezi prvky učiva

3) Druhy učiva z hlediska jeho funkce Učivo je naplněním cílů ekonomického vzdělávání (osvojované poznatky) Učivo slouží jako didaktický nástroj (výkladový příklad, procvičovací příklad, názorná pomůcka)

4) Potřeba analýzy učiva – analýza slouží k Určení základního učiva Stanovení novosti učiva Posouzení dodržování didaktických zásad Volbě vyučovacích metod Tvorbě metodických prostředk ů

4) Potřeba analýzy učiva – analýza slouží k Zhodnocení zp ů sob ů osvojování učiva žáky Vymezení vztahu teoretického a praktického vyučování Hodnocení mezipředmětových vztah ů Charakteristice jednotlivých ekonomických předmět ů

5) Kritéria analýzy učiva – analýza se provádí podle hledisek Obtížnosti (jak je náročné pro osvojování žákem: mzda, derivát) Motivace (jak je učivo pro žáky zajímavé: učetní doklad, burzy) Obsahu poznatků v učivu obsažených (jaké jevy a procesy vyjadřuje: přírodní, technické, společenské, ekonomické) Gnoseologických (konkrétní: míra nezaměstnanosti 8,9%, abstraktní: zisk)

6) Analýza učiva podle obsahu společenskovědních poznatků Ekonomické učivo (cena, mzda, daň) Politické (daňová politika, rozpočtová politika, sociální politika) Státoprávní (ministerstvo financí, obchodní zákoník) Etické (klamavá reklama, bankovní etika) Psychologicko pedagogické (motivování pracovníků, kvalifikace pracovníků)

Dějepisné (cechy, hospodářská krize 1929 – 1933) Geografické (těžba hnědého uhlí v SHR, těžba zlata v JAR) Kulturní (financování divadel, péče o kulturní vyžití osazenstva firmy) Filozofické (ekonomické a ostatní společenské vztahy, úloha výroby) Smíšené povahy (daň: peněžní částka, zákon o DPH, daňová politika, daňový únik)

7) Analýza učiva podle gnoseologického hlediska Formy poznávání (přímé: stavba výrobní haly, nepřímé: hrubý domácí produkt) Stupně obecnosti (konkrétní: 200 korunová bankovka ČNB, abstraktní: papírové peníze) Obsahu a jevových forem (obsah: rozdělování národního důchodu, forma: mzda, zisk) Stavu a vývoje (stav: nezaměstnanost v roce 2006, dynamika nezaměstnanosti v letech 2000 – 2005)

8) Typy jednotlivých ekonomických předmětů podle charakteru učiva Ekonomie (převažuje abstraktní učivo) Ekonomika ( zaměřena abstraktně, aplikačně, má úzký vztah k praxi) Účetnictví (systematické a praktické) Písemná a elektronická komunikace (praktická, komunikativní)

8) Typy jednotlivých ekonomických předmětů podle charakteru učiva Statistika (matematicky náročná, orientovaná na kvantifikace) Informační technologie (převažuje neekonomické učivo, důraz na pěstování dovedností) Fiktivní firmy (praktičnost, konkrétnost, komplexnost, možnosti integračního přístupu, důraz na praktické využití)