Psychopatologie Historie psychiatrie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Studijně-poznávací návštěva Ankary –
Advertisements

ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
Vzdělávání pro reformu
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
MUDr. Vladislava Šumberová
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Historické památky města MIKULOV
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,
Organizace psychiatrické péče o děti a dorost
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Ambulance léčby bolesti
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Fakultní nemocnice Ostrava
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Lucie Bankovská Motlová
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE. DNEŠNÍ TÉMATA: Poradenská psychologie(dále PPS) jako odborná profesní činnost Vztah PPS k jiným psychologickým disciplínám Poradenský.
Správa na úseku zdravotnictví. Předpisy Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. zákon.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Představení Uherskohradišťské nemocnice součást nemocnic Zlínského kraje.
Zdravotnictví v Regionálním operačním programu Jihovýchod Ing. Erika Šteflová Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
OS AMICUS - BRNO Občanské sdružení rodičů a příbuzných osob s duševní poruchou AMICUS - BRNO ZÁSADY PRO PŘECHOD DUŠEVNĚ NEMOCNÉHO(DN) Z.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
MUDr. František Schneiberg
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Psychopatologie Historie psychiatrie.
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Charakteristika a specifika oboru:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Psychopatologie Historie psychiatrie.
Reforma psychiatrické péče
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: dermatovenerologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/12 (08/2017)
Hodnoty v péči o seniory
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů.
Obor zdravotních služeb MZ
STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MB
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Správa na úseku zdravotnictví
Veřejný ochránce práv.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Důležitá místa Bc. Cuperová našeho města – Karviná 2 – soud 3 - úřad
Transkript prezentace:

Psychopatologie Historie psychiatrie

Starověk Duševní poruchy chápány jako posedlost zlými duchy, úzdrava: metody šamanů – rituály spojené s obřadními tanci, zpěvem kouzelných písní, recitováním zaříkávacích formulí,… (démonologická koncepce přítomna u některých indiánských kmenů v Latinské Americe). 7. st. př. n. l. – zmínky o duševních poruchách z Indie, mozek označen za sídlo duše. Starověké Řecko – asklepiony – chrámy boha Asklepia, součást lázeňských míst uprostřed přírody (nejznámější Delfy), psychicky nemocní zde uléhali na lůžka a bylo na ně působeno různými prostředky. Hippokrates, Platon, Galenos.

EVROPSKÝ STŘEDOVĚK Doba temna, duševní choroby opět démonizovány, duševně nemocní posedlí ďábli, značný vliv církve, rozšířeny čarodějnické procesy a upalování 1487 Sprener, Kraemer Kladivo na čarodějnice – příručka pro invizitory sloužící k vyhánění ďábla z nemocných zdravotní a sociální záležotosti spadali do kompetence církve, u některých klášterů osady bláznů (druhý názor: duševně nemocní jsou božími dětmi) věže a lodě bláznů – očista měst od duševně nemocných

Humanismus, renesance 16. století Theoprastus Bombastus Paracelsus – příčina duševních nemocí tkví ve změně chemické skladby lidského organismu, první výrazný odpůrce Kladiva na čarodějnice Erasmus Rotterdamský – Chvála bláznovství René Descartes – mozek chápal jako nervové ústředí, může způsobovat duševní poruchu Snaha očistit města pokračuje, duševně nemocní jsou vykazováni z měst či zavíráni do odlehlých domů, často podobných věznicím, zavírání do cel, přikování ke zdi…

Philippe Pinel (1745-1862) 18. století – vzniká psychiatrie jako lékařský obor Francouzský lékař Philippe Pinel, z odporných ústavů v Paříži (muži Bicetre, ženy Salpetriere), propustil několik desítek lidí a věnoval jim psychiatrickou péči (1792, 1795) „…Pinel nahradil řetězy pedagogickým režimem…“, zárodky psychodramatu jako zaměstnání. Duševní nemoc chápal jako formu sociálního odcizení, rozeznával vnitřní a vnější příčiny. Následovník Jean Etien Esquirol.

VÝVOJ PSYCHIATRIE NA ÚZEMÍ ČR 1234 první písemná zmínka o psychiatrické péči na našem území – vyhrazení místnosti pro duševně choré v klášteře sv. Františka v Praze 1755 – Marie Terezie ruší zákon o čarodějnictví 1782 – byla upálena poslední duševně chorá jako čarodějnice ve Velkých Losinách 1790 – první ústav pro duševně nemocné v Praze v prostorách dnešní Všeobecné nemocnice, kapacita 60 lůžek další ústav v roce 1822 a v roce 1844 (postavena první budova areálu psychiatrické léčebny Bohnice) Jan Theobald Held (1770 – 1851) – první český psychiatr, osvícenský racionalista, chápal psychogenní a sociální vliv na vznik duševních chorob

VÝVOJ V BRNĚ zmínka z roku 1770 – duševně nemocní zavření v zamřížovaných klecích byli ukazováni na náměstích klášterní špitály financované církví 1748 – byla vyhrazena 4 lůžka pro psychiatrické pacienty v nemocnici u milosrdných bratří 1786 – první samostatné psychiatrické oddělení v nově otvírané nemocnici u Svaté Anny 1863 – Moravský zemský ústav pro choromyslné v Černovicích, kapacita 350 lůžek, na svou dobu moderní ústav se stal vzorem pro budování dalších podobných zařízení v Rakousku-Uhersku v průběhu dalších let prošel ústav různými vývojovými etapami odpovídajícími vývoji psychiatrického léčení v Evropě, původně koridované stavby se začaly doplňovat pavilony, jejichž kapacita se postupně zvyšovala až na 1300, aby se ustálila na současných 830 lůžkách

Goyovy přízraky Rok 1792, Španělsko, Madrid. Církevní hodnostáři se právě shodli, že je na čase, aby byla opět zřízena Inkvizice. Inkvizice je však instituce až přespříliš podezřívavá a tak se, shodou nešťastných událostí, do křížku s ní dostane i počestná dívka Inés. Její zhrzený otec hledá pomoc u svého přítele, malíře Francesca Goyy, který se zná s jedním z vyšších představitelů církve, bratrem Lorenzem. I přes Goyův apel na bratra Lorenza a ujištění o Inésině nevině se však nezdá, že by měla být osvobozena, neboť inkvizitoři ji, stejně jako stovky dalších, svými nekalými praktikami donutili k “doznání“. Film však není jen o tragickém osudu jedné dívky, ale také o zkaženosti, chamtivosti a nenasytnosti všech, kteří mají moc, ale touží po ještě větší a po ještě větším bohatství. http://www.csfd.cz/film/220918-goyovy-prizraky-goyas- ghosts/videa/

Psychiatrická léčebna černovice Psychiatrická léčebna v Brně je odborným léčebným ústavem. Je řízena Ministerstvem zdravotnictví, které je jejím zřizovatelem. Finanční prostředky pro svoji činnost získává z úhrad za poskytnutou zdravotní péči od zdravotních pojišťoven, zřizovatele, Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Magistrátu města Brna, občanů a právnických osob, z jiných příspěvků, darů a vlastní činnosti. Podle závazného opatření Ministerstva zdravotnictví o stanovení spádových území psychiatrických léčeben poskytuje léčebna: komplexní psychiatrickou lůžkovou péči obyvatelstvu spádového území lůžkovou psychiatrickou péči dospělým nemocným se všemi druhy psychických poruch ústavní ochrannou léčbu sexuologickou, psychiatrickou, protitoxikomanickou a protialkoholní včetně kombinovaných druhů ambulantní péči v oborech psychiatrie, neurologie, interna, psychoterapie, AT konziliární služby v oborech dermatovenerologie, chirurgie, gynekologie, TRN, ORL, oftalmologie, sexuologie, ortopedie a pedopsychiatrie

Psychiatrická léčebna černovice Léčebna má v současnosti kapacitu 830 hospitalizovaných pacientů o které se stará zhruba 650 pracovníků. Léčebna zahrnuje 29 oddělení (1 detašované pracoviště ve Slavkově)

Psychiatrická revoluce Tři zřejmé body: Renesanční výklad šílenství v protikladu ke koncepci posedlosti ďáblem. Čas zrození azylů a prvních léčeben v 18. století pod Pinelovým vlivem. Vznik psychoanalýzy – duševní choroba nazírána jako patologický výsledek vnitřních konfliktů individua, které mohou zrcadlit i sociální patologii. ? Vznik hnutí mentální hygieny, pozitivní psychologie, jak si uchovat duševní zdraví. ? Nástup psychofarmakologie po 2. světové válce. ? Zavedení skupinové práce a její vliv na duševní zdraví