ÚSTAVA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj české ústavnosti
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
 Stát je institucí, která má moc vládnout, soudit a vytvá ř et zákony spole č nosti. Stát je vymezen Státní moc (výkonnou, zákonodárnou a soudní Stálým.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Česká republika-demokratický stát
Občanská nauka Ústava ČR; VY_32_INOVACE_D2_10 Interaktivní výklad: Ústava ČR Mgr. Ludmila Muchová.
Pilíře politického systému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita.
Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Právní základy státu.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Ústavní právo Moc zákonodárná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Formy státu b.wz.cz/st/h/huspo_wz_cz/bartonova_07_zsv.ppt.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
STÁT A PRÁVO.
Česká republika – demokratický stát
Česká republika Demokratický stát.
Politická geografie III
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
VY_32_INOVACE_02_SVP_067_Zrn Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová.
Členění a organizace veřejné správy
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
PRÁVNÍ ŘÁD ČR = souhrn všech platných právních předpisů, nejčastěji zákonů PRÁVO = pravidla, kterými se musíme řídit (zákony,vyhlášky, nařízení, školní.
Ústava ČR Pavel Šuranský.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Demokracie x totalita 20. ledna 2006 Politická geografie IV.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Ústava
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
Teorie státu.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Územní uspořádání a státní zřízení Název sady: Zeměpis 7. ročník.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní základy státu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Listina základních lidských práv a svobod
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
VY_32_INOVACE_11_ČR – demokratický stát
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Veřejný ochránce práv.
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

ÚSTAVA

Co je to ústava? Ústava je právní akt nejvyšší právní síly, upravující principy určitého státu, základy organizace veřejné moci, územní samosprávy a základní práva a svobody člověka a občana. Jednoduše řečeno je to nejvyšší a základní zákon státu

ÚSTAVA ČR Obsahuje: preambuli (úvodní prohlášení) 113 článků, rozdělených do osmi hlav Ústava ČR: psaná (vyjádřena ve formě psaného zákona) rigidní (k její změně potřeba souhlas kvalifikované většiny) demokratická republikánská (hlava státu je volena na určité období) unitaristická (stát není federací) Přijata: 16.Prosince 1992

Fakta Na dodržování ústavy a případné rozpory s ostatními zákony dohlíží Ustavní soud Ústava stanovuje: Typ státu a charakteristiku státního zřízení (republika, monarchie…) Nejvyšší orgány státní moci a správy katalog základních lidských, občanských a hospodářských, sociálních a kulturních práv státní občanství, státní území, státní symboly a hlavní město Ústava je přijímána v ústavodárné proceduře

Pojmy demokracie – vláda lidu přímá demokracie- lid vykonává státní moc přímo vyslovením své vůle. nepřímá demokracie- lid vykonává státní moc prostřednictvím volených zástupců. stát- organizované společenství lidí, žijící trvale na určitém ohraničeném území. svrchovaný stát – nezávislý stát (není podřízen žádné jiné (státní) moci nesvrchovaný stát – závislý stát demokratický stát – vládne lid diktatura - opak demokratického státu monarchie - nejvyšším představitelem monarcha republika - v čele státu zvolený představitel složený stát – stát je svazkem dvou nebo více státních celků jednotný stát – stát má jedno řídící centrum federace – pevný svazek států. Mají jednotnou měnu, armádu, politku… konfederace – volný svazek států ústava – nejvyšší a základní zákon státu preambule – úvodní (slavnostní) prohlášení na začátku ústavy rigidní ústava – k změně ústavy potřeba souhlas kvalifikované většiny unitaristická ústava – stát není federací ústavní soud – soud, který dohlíží na dodržování ústavy

Přestřelka 1.demokracie 2.přímá demokracie 3.stát 4.federace 5.ústava 6.preambule 7.rigidní ústava

Zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy http://cs.wikipedia.org/wiki/Demokracie http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1t http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Astava http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Astava_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky Prezentaci připravili: Choutková Simona, Henzlová Denisa, Prokopová Adéla, Kopalová Tereza, Šuhajová Klára, Šafránek Martin, Koten Kryštof, Sirotek Adam, Švejda Petr, Tichý Jan