Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Člověk jako obraz Boží – imago Dei Jana Skácelová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Advertisements

MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
37. Izraelité od Hospodina dostali pravidla pro život
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Citáty O LÁSCE.
Integrita bezúhonnost
Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
červenec 2013 Slovo života „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)
TO JE MÁ PROSBA, KDYŽ CÍTÍM, ŽE VŠECHNO PRÁZDNÉ SE ZDÁ. TY JSI MOU TOUHOU, MOU SKÁLOU, MŮJ HRAD, JSI BOHEM CO PŘICHÁZÍ VČAS.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Úvod.
Je jméno důležité? Jméno - bylo výrazem buď nějaké význačné vlastnosti osoby, jíž bylo dáno, nebo nějakých zvláštních okolností, za nichž se ona osoba.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Ve společenství s Matkou Boží
2. neděle adventní/část 2: Modlitba proroků a obrácení srdce.
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Zpívá – Lucie Bílá hudba –Leonard Kohen český text –Gabriela Osvaldová
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Starověká Palestina.
Křesťanství.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Desatero božích přikázání
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
1. Hospodine, k tobě stále | pozdvihuji duši svou, | nadějí kotvím v tvé skále, | když se vlny zloby dmou. | Nechť se ze mne netěší | nepřítel v mém zahanbení,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
TO JE MÁ PROSBA, KDYŽ CÍTÍM, ŽE VŠECHNO PRÁZDNÉ SE ZDÁ, TY JSI MOU TOUHOU, MOU SKÁLOU, MŮJ HRAD, JSI BOHEM, CO PŘICHÁZÍ VČAS. TO JE MÁ PROSBA VE ZKOUŠKÁCH,
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Motivace křesťanského jednání
Křesťanská etika Lukáš Berczik.
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
1. Hned v jitře k tobě duši svou, | ó Bože, nesu modlitbou. | Tys chránil v noci, sen jsi dal, | tys tělo, duši zachoval.
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
1. Křti nás ohněm lásky svaté svojí, | zaněť srdce naše plápolem! | Přepaš horlivosti bedra naše k boji, | navštěv zase, | Pane, tuto zem!
1. Věčný Bože, silný v boji, | jak jsou příbytkové tvoji rozkošní, | ze všech nejkrásnější. | A proto touží má duše | po síních tvých v každém čase, |
1. Svatý, svatý, svatý | Pán Bůh všemohoucí
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Vám dávám nový příkaz 1. /:Vám dávám nový příkaz svůj:
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
Michaela Pecová Nikola Horáčková.  cca 1. st. n. l.  Ježíš z Nazaretu  2 tábory věřících – víra v Ježíše jako mesiáše - konzervativnější (čekají na.
Druh učebního materiálu
Morálka a mravnost Mgr. Michal Oblouk.
Sladit lze všechno ! (je k tomu však potřeba alespoň troška moudrosti)
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
Ježíš.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
Mgr. Jana Harakaľová ZŠ Žitavská 1, Bratislava
Starověká Palestina.
Biblické verše....
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Láska Martina Zachrlová
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Přípravný kurz na PŘ z KN 26. března 2019 v 15:00 hod. v učebně 204
Transkript prezentace:

Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Člověk jako obraz Boží – imago Dei Jana Skácelová

Všechno má svůj čas Všechno má určenou chvíli A veškeré dění pod nebem svůj čas: Je čas rození i umírání, Čas sázet i trhat, Je čas zabíjet a čas léčit, Čas bořit i čas budovat, Je čas plakat i se smát se, Čas truchlit i čas poskakovat,

Je čas kameny rozhazovat i kameny sbírat, Čas objímat i čas obkímání zanechat, Je čas hledat i čas strácet, Čas opatrovat i čas odhazovat, Je čas roztrhávat i čas sešívat, Čas mlčet i čas mluvit,j Je čas milovat i čas nenávidět, Čas boje i čas pokoje (Bible, kniha Kazatel 3)

Miluj Pána, Boha svého, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí. To je největší ze všech přikázání. A druhé pak je jemu podobno: Miluj svého bližního jako sebe samého. Na těchto dvou přikázáních záleží celý zákon i učení proroků.  (Mat. 22:36-40) A tak zůstává víra, naděje, láska – ale největší z té trojice je láska. (Korintským13:13)

Biblický text - Starého zákona - velký význam pro židovskou tradici, tak i pro křesťanství I řekl Bůh: Učiňme člověka , aby byl našim obrazem podle naší podoby. Ať lidé panují nad mořskými rybami a nad nebeským ptactvem, nad zvířaty a celou zemí i nad každým plazem plazícím se po zemi (Ge,. 1, 26) Kontext důležitého období v dějinách Evropy - židovsko-křesťanské tradice

paradoxy, paradoxní povaha života Člověk je Bohu nejblíže i nejdále Je panující i podřízený, je obrazem věčné touhy po transcedenci, po přesahu, po tajemství, které se prostřednictvím Boha zjevuje Imago Dei – člověk se ke svému praobrazu vztahuje Podílí se na Božím plánu a má svobodu a pak tedy i odpovědnost Člověk je také bytost hříšná a omylná

vnímání času člověk v tomto období je člověkem dějinným, čas plyne a má význam , čas setí, odpočinku, atd. člověk v čase usiluje o naplnění svých možností. Člověk se mění vyvíjí, roste, naplňuje se jeho čas a slyší výzvy. Člověk je schopen proměnění. Symbolika

Riziko - člověk dává v sázku sám sebe Např. změnou jména – Jákob se ve Starém zákoně mění na Izraele – stává se svou sebeproměnou, která je založena na autentickém činu, novou osobností a získává novou budoucnost.

Výchova - educatio – vyvádění (viz Radim Palouš, Čas výchovy) Výchova je svatou záleležitostí, má vést k obrácení k Bohu. Původní význam scholé – prázdno. Potřebujeme prázdno od světských věcí , zapomenutí všedního, abychom se mohli obrátit a také uniknout všednodennosti a egosmu. „proměna egocentrické ustaranosti o sebe sama“ (Palouš) .

Význam práce v učení benediktínů, Modli se a pracuj - Ora et labora. potřeba božského přesahu trancendence, tajemství vztah člověka k sobě samému vztah člověka a druhých.

Základní hodnoty křesťanství - víra, naděje a láska Člověk – má bipolární základ : mezi rozumem a citem, mezi disciplínou a chaosem, mezi láskou a nenávistí,. latinsky pokora – humilitas – je třeba akceptovat naši zemitost,

Desatero – etický kodex ? Katechetická formule Já jsem Pán, tvůj Bůh: 1. Nebudeš mít jiné bohy mimo mne. 2. Nevezmeš jména Božího nadarmo 3. Pomni, abys den sváteční světil. 4. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi. 5. Nezabiješ.

6. Nesesmilníš 7. Nepokradeš 8. Nepromluvíš křivého svědectví. 9. Nepožádáš manželky bližního svého. 10. Nepožádáš statku bližního svého. Význam kodexu

Otázky: Co favorizuje člověka v řádu bytí? Co pro vás znamenají hodnoty víra, neděje, láska? Co v sobě nese sousloví čas lidského života? Potřebujeme v životě pokoru? Co je podle vás přesahem lidského života?