Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Evropská a česká legislativa ve výrobě a distribuci potravin
Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zákon o obalech Česká republika
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Registrace podniku – živočišné produkty.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Ing. Lucie Janotová, Ph.D., UniConsulting
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Spotřebitel a jeho práva
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Ing. Jana Balachová, Ing. Jiří Mauer inspektorát SZPI v Ústí nad Labem
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
Přehled možných potravinových alergenů.
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Marketing medu MUDr.Radek Hubač.
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
úsek legální metrologie ČMI
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Potraviny pro zvláštní výživu
Právo ochrany spotřebitele v roce 2008 Ivo Krýsa.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
KONTROLA ČERSTVÉHO OVOCE A ZELENINY dle Nařízení Komise (EU) č. 543/2011.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Tvorba značky. Značka Hodnota Investice Přínosy Systém hodnot.
Implikace novely zák. č. 110/1997 Sb., z pohledu transpozice EU předpisů v kontextu budoucího PRV Podzim 2014 Ing. Jindřich Fialka Ing. Martin Štěpánek.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_078 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
PŘÍSTUP SZPI KE KONTROLE ČERSTVÉHO OVOCE A ZELENINY OD
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Konference č. 1 Léčivé přípravky – Reklama zaměřená na odborníky Sponzoring - Setkávání odborníků Dr. Pavel Kovář Medical Director Pfizer spol. s r.o.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Nekalá soutěž Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Konstrukční dokumentace
Problematika potravinových odpadů v ČR
Definice - Pojmy Důležité pro porozumění právních předpisů v krmivářství. Důležité pro vzájemnou komunikaci. Definice jsou uvedeny v právních předpisech.
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Označování potravin Ing. Jiří Koudelka

Označování potravin, předpisy Vyhláška č.113/2005 Sb. Označování potravin, předpisy Obecné předpisy (platí za určitých podmínek pro všechny potraviny) zákon o potravinách vyhláška č. 113/2005 Sb. vyhláška č. 450/2004 Sb. (nutriční značení) nařízení 1924/2006 a výživových a zdravotních tvrzeních … Speciální předpisy (jen pro určité komodity) komoditní vyhlášky (např. vyhláška č. 326/2001 Sb. – maso, masné výrobky …; 77/2003 Sb. – mléko …; atd.) nařízení 1234/2007 o společné organizaci trhů; další nařízení

Označení Jen nezbytné odlišit označení potravin a reklamu Vyhláška č.113/2005 Sb. Označení Jen nezbytné odlišit označení potravin a reklamu Označení potravin (nelze uvádět přehnané údaje) Reklama (součástí reklamy je „nadsázka“)

Označení - definice Veškerá slova označující název potraviny Vyhláška č.113/2005 Sb. Označení - definice Veškerá slova označující název potraviny údaje o firmě (výrobce, dovozce, prodávající, balírna), číselné údaje, ochranné známky, zobrazení, symboly, znaky vztahující se k potravině a umístěné na jakémkoliv obalu nebo na jejich nesnadno oddělitelných součástech na připojených součástech nebo v písemné dokumentaci, která potravinu doprovází

Zákon 40/1995 o regulaci reklamy Reklama Reklamou se rozumí oznámení, předvedení či jiná prezentace šířené zejména komunikačními médii, mající za cíl podporu podnikatelské činnosti, zejména podporu spotřeby nebo prodeje zboží …

Označení, základní pravidla povinné údaje nepovinné (nad rámec platných předpisů) Označení musí být úplné (všechny povinné údaje) správně provedené (uvedené stanoveným způsobem) pravdivé

Článek 16 Obchodní úprava Nařízení 178/2002 Aniž jsou dotčena specifičtější ustanovení potravinového práva, nesmí označování, propagace a obchodní úprava potravin nebo krmiv, jejich tvar, vzhled nebo balení, použité obalové materiály, způsob jejich úpravy a místo vystavení, jakož i informace poskytované o nich jakýmkoli médiem uvádět spotřebitele v omyl.

Zákon 634/1992 Sb. Zákaz nekalých a klamavých obchodních praktik : Obchodní praktika je klamavá Je-li při ní použit nepravdivý údaj Je-li údaj sám o sobě pravdivý, ale může uvést spotřebitele v omyl Opomene-i podnikatel uvést důležitý údaj Jsou-li porušena práva duševního vlastnictví Pokud podnikatel neoprávněně používá značku jakosti atd. ….

Potraviny z hlediska obalu Zákon o potravinách (zákon č. 110/1997 Sb.) Balené (balené ve výrobě) Zabalené (mimo provozovnu výrobce a bez přítomnosti spotřebitele; např. v obchodě) Nebalené

Označení potravin balených § 6 odst. 1 zákona o potravinách Označení potravin balených Údaje uváděné vždy Název firmy Název potraviny Údaj o množství Datum (použitelnosti nebo minimální trvanlivosti) Údaj o složení Údaje uváděné jen někdy O skladování O způsobu použití O určení pro zvláštní výživu Šarže Nepříznivé ovlivnění zdraví O ošetření ionizujícím zářením Nutriční hodnoty Jakost (je-li stanovena) Další údaje dle veterinárního zákona

Označení potravin balených § 6 odst. 2 zákona o potravinách Označení potravin balených Obaly, jejichž největší plocha povrchu je menší než 10 cm2, a skleněné lahve určené k opakovanému použití, které jsou nesmazatelně označeny, a které z tohoto důvodu nejsou opatřeny etiketou krčkovou nebo rukávovou, musí být označeny minimálně údaji: Názvem Údajem o množství Datem použitelnosti nebo minimální trvanlivosti Dalšími údaji

Označení potravin balených § 6 odst. 3 zákona o potravinách Označení potravin balených Mezinárodní symbol "e" pro označení množství potraviny lze uvést na obalu jen tehdy, pokud byly splněny požadavky stanovené zvláštním právním předpisem. Viz zákon 505/1990 o metrologii ukládá zvláštní podmínky pro proces plnění množství do obalu (písemné nahlášení ČMI; zavedení systému kontroly plnění; evidence měření; dodržení dovolených odchylek atd.) ČMI = Český metrologický institut

Označení potravin balených § 6 odst. 4 zákona o potravinách Označení potravin balených Stanovené údaje musí být uvedeny v české jazyku

Označení potravin balených / Vnější obaly § 6 odst. 6 zákona o potravinách Označení potravin balených / Vnější obaly Vnější obaly (přepravní a skupinové) obsahující spotřebitelská balení se označí: názvem potraviny datem minimální trvanlivosti nebo datem použitelnosti údajem o ošetření potraviny ionizujícím zářením třídou jakosti, pokud je stanovena vyhláškou Toto není třeba u způsobu balení, umožňující bez porušení obalu zjistit uvedené údaje přímo na obalu potraviny určeném pro spotřebitele.

§ 6 odst. 7 zákona o potravinách Označení potravin balených / potravina před prodejem konečnému spotřebiteli Pokud potravina v obalu určeném pro spotřebitele je uváděna do oběhu před prodejem konečnému spotřebiteli (případně distributorovi nebo velkoskladu) nebo provozovně stravovacích služeb, nemusí být obal označen všemi povinnými údaji. Tyto údaje však musí být uvedeny v průvodní dokumentaci

Označení potravin zabalených § 7 zákona o potravinách Označení potravin zabalených Potraviny zabalené mimo provozovnu výrobce a bez přítomnosti spotřebitele Firma, která potravinu zabalila Název potraviny Množství (objem, hmotnost), Složení Původ, pokud jeho neuvedení může způsobit omyl DP / DMT Skladování Nepříznivé ovlivnění zdraví Třída jakosti (je-li stanovena) Dalšími údaji, stanoví-li tak prováděcí právní předpis

Označení potravin nebalených § 8 zákona o potravinách Označení potravin nebalených Název potraviny Množství (objem, hmotnost), DP / DMT Nepříznivé ovlivnění zdraví Ošetření ionizujícím zářením Třída jakosti (je-li stanovena) Dalšími údaji, stanoví-li tak prováděcí právní předpis

Seznam alergenní složek Vyhláška č. 113/2005 Seznam alergenní složek Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich Korýši … Vejce …. Ryby … Arašídy … Sója … Mléko … Suché skořápkové plody … Celer … Hořčice … Sezam … Oxid siřičitý a siřičitany (˃ 10 mg / kg nebo na litr) Vlčí bob … Měkkýši …