ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejná moc a veřejná správa
Advertisements

Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Občanská nauka Ústava ČR; VY_32_INOVACE_D2_10 Interaktivní výklad: Ústava ČR Mgr. Ludmila Muchová.
I.6. Horizontální a vertikální dělba moci
Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
15. Moc soudní a výklad práva
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Státní občanství.
Ústavní právo Moc zákonodárná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ OBČAN A OBČANSTVÍ
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
Ústava ČR a politická soutěž
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ I.7. Unitární stát vs. stát složený
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Státní občanství ČR a občanství EU
TEST 17. POLITOLOGIE
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Kontrola veřejné správy I.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Ústava ČR Pavel Šuranský.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Státní občanství Správa vnitřní
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Dělba moci Moc soudní.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
ÚSTAVA.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Pojem práva a jeho klasifikace
Územní samospráva Obce
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní občanství.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
ČLOVĚK JAKO OBČAN STÁTU
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Státní občanství Zákon č. 186/2013 Sb. - Zákon o státním občanství ČR.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Právní normy (pojem, struktura, působnost)
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_12_Ústava ČR
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR III.10 Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Mgr. Petr Čechák, Ph.D. 22662@vsfs.cz

Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Ústavní pořádek České republiky Polylegální ústava neuzavřený výčet ústavních zákonů (a mezinárodních smluv o lidských právech) Čl. 112 odst. 1 Ústavy: a) Ústava ČR b) Listina základních práva a svobod c) ústavní zákony přijaté podle Ústavy - o vytvoření VÚSC (ÚZ č. 347/1997 Sb.) - o bezpečnosti ČR (ÚZ č. 110/1998 Sb.) - „euronovela“ Ústavy (ÚZ č. 395/2001 Sb.) - o referendu o přistoupení k EU d) další vyjmenované ústavní zákony přijaté před účinností Ústavy a o hranicích se sousedními státy Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Nález Ústavního soudu Pl. ÚS 36/01 podle Ústavního soudu tvoří součást ústavního pořádku ČR i mezinárodní smlouvy o lidských právech Čl. 112 odst. 2 a 3 Ústavy - výslovně uvedené ústavní zákony byly zrušeny - statní ústavní zákony se staly „běžnými“ zákony Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Postavení mezinárodních smluv v Ústavě monismus versus dualismus Čl. 10 Ústavy (po „euronovele“) „prezidentské“ mezinárodní smlouvy, které byly vyhlášeny a ratifikovány (podle čl. 49 Ústavy) jsou pro ČR závazné a mají přednost před zákonem Čl. 10a a 10b Ústavy představuje zvláštní režim (schvalování podle čl. 39 odst. 4 Ústavy) Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Struktura Ústavy Preambule Hlava první – Základní ustanovení (čl. 1-14) Hlava druhá – Moc zákonodárná (čl. 15-53) Hlava třetí – Moc výkonná (čl. 54-80) Hlava čtvrtá – Moc soudní (čl. 81-96) Hlava pátá – Nejvyšší kontrolní úřad (čl. 97) Hlava šestá – ČNB (čl. 98) Hlava sedmá – Územní samospráva (čl. 99-105) Hlava osmá – Přechodná a závěrečná ustanovení (čl. 106-113) Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Hlava první Ústavy - Základní ustanovení - název a forma státu - základní hodnotová orientace - identita, státní idea (tradice československé a české státnosti – promítá se i v používané symbolice) Čl. 1 odst. 1 Ústavy - ČR je svrchovaný, unitární, demokratický právní stát Čl. 2 Listiny odst. 1 je založen na demokratických hodnotách a stát se nesmí vázat na výlučnou ideologii ani náboženské vyznání Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Čl. 2 odst. 2 a 3 Listiny - zásada enumerativnosti veřejnoprávních pretenzí - zásada legální licence Čl. 2 odst. 3 Ústavy - ústavní sebeomezení státu Čl. 9 odst. 2 Ústavy - změna podstatných náležitostí demokratického právního státu je nepřípustná Čl. 9 odst. 3 Ústavy - zákaz změny těchto náležitostí i prostřednictvím výkladu Čl. 23 Listiny – právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, nelze-li tomuto zabránit jinak Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Státní občanství ČR - ius sanquis - zásada pouze jednoho státního občanství - občanem svrchované ČR se stali k 1. 1. 1993 ti, kdo byly občany ČR a ČSFR Podmínky udělení státního občanství: - trvalý pobyt po 5 let (lze prominout) - prokáže, že pozbude dosavadní státní občanství - v posledních 5 letech nebyl pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin - prokáže znalost českého jazyka - plní povinnosti předpisů upravujících pobyt cizinců na území ČR Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Státní občanství se nabývá složením státoobčanského slibu - uděluje je Ministerstvo vnitra ČR ve správním řízení Pozbytí státního občanství - prohlášením (vzdáním se) - nabytím jiného občanství na vlastní žádost Čl. 11 Ústavy Území ČR tvoří nedílný celek, jehož hranice mohou být měněny pouze ústavním zákonem ČR sukcedovala do smluv a převzala i dřívější ústavní zákony Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::

Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení Státní symbolika a státní idea státní idea se odráží právě ve státních symbolech (sem patří např. i státní svátky a vyznamenání) Státní symboly – čl. 14 odst. 1 Hlavní město (čl. 13 Ústavy) zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze Statut hlavního města Prahy Praha je zároveň VÚSC i obec Mgr. Petr Čechák, Ph.D., 22662@vsfs.cz ::