Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ. 1. 07/1
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ8_05 Ústava ČR

2 Najdi ve slovníku cizích slov či na internetu význam slova preambule.
Ústava České republiky je základní zákon České republiky. Byl přijat jako ústavní zákon Českou národní radou 16. prosince 1992 a publikován v české Sbírce zákonů pod č. 1/1993 Sb. Česká ústava je tvořena preambulí a 8 hlavami, zahrnujícími základní ustanovení, moci zákonodárné, výkonné a soudní, Nejvyššího kontrolního úřadu, České národní banky, územních samosprávních celků. Najdi ve slovníku cizích slov či na internetu význam slova preambule. Preambule (z lat. preambulus – úvodní) je úvodní, většinou slavnostní, část textu nějakého písemného dokumentu, která vysvětluje úmysl, záměr, význam či smysl textu následujícího za preambulí. V rozsáhlejších dokumentech se jako hlavy označují hlavní části, českým překladem je slovo kapitola.

3 Pojďme si některé změny ústavy trochu přiblížit.
Pro Českou republiku je typická výrazná stabilita a reálná neměnnost ústavy. Od účinnosti Ústavy (rok 1993) došlo jen k několika málo změnám, které však nijak výrazně neovlivnily podobu českého ústavního systému. Do dubna 2011 byla Ústava šestkrát novelizovaná. Devět článků bylo dotčeno změnami, devět článků bylo doplněno, dva články byly vloženy a jeden článek byl v Ústavě zrušen. Pojďme si některé změny ústavy trochu přiblížit. Vyšší územní samosprávné celky První zásah do textu Ústavy byl uskutečněn ústavním zákonem č. 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků. Tímto ústavním zákonem byly vytvořeny vyšší územní samosprávné celky. Do kterého vyššího samosprávného celku patří tvé bydliště? Patříme do Královehradeckého kraje.

4 Referendum o vstupu do Evropské unie
NATO Další změnu do textu Ústavy přinesl ústavní zákon č. 300/2000 Sb., jenž byl přijat v souvislosti se vstupem České republiky do Severoatlantické aliance (NATO) v roce Upravuje otázky vysílání ozbrojených sil, pobyt spojeneckých sil na území České republiky atd. Referendum o vstupu do Evropské unie Odpor části politické reprezentace k zavádění přímé demokracie, tedy např. referenda, byl přijat ústavní zákon č. 515/2002 Sb., který do textu Ústavy doplnil jednorázovou úpravu.. Ačkoliv jsou v současnosti tato ustanovení Ústavy obsahově zastaralá, jejich znění bude nejspíš využito i pro případná další referenda. Víš kdy se konalo referendum o vstupu ČR do EU? Referendum o vstupu České republiky k Evropské unii proběhlo 13. a 14. června Přes 77 % voličů tehdy členství podpořilo a tak ČR do EU vstoupila 1. května 2004. Zkusme podiskutovat o tom, jak by asi hlasování dopadlo dnes.

5 Jak vidíš, nikdo není neomylný.
Samorozpuštění Sněmovny V roce 2009 byla přijata další novela Ústavy (ústavní zákon č. 319/2009 Sb.) kterou byla zavedena možnost samorozpuštění Poslanecké sněmovny. Zároveň byla odstraněna zásadní chyba v Ústavě, která vznikla při její přípravě v roce Ústava tehdy totiž pominula přechod pravomocí vyhlašovat volby do Parlamentu v případě, že prezident nemůže tuto svoji funkci vykonávat. Tato mezera mohla způsobit, že pokud by mezi rozpuštěním Parlamentu a vyhlášením voleb do ní nastala situace, že by prezident třeba pro nemoc nemohl svůj úřad vykonávat, nemohly by být volby vůbec vyhlášeny. Jak vidíš, nikdo není neomylný. Přímá volba prezidenta V červnu 2011 předložila vláda Poslanecké sněmovně návrh ústavního zákona, který počítal se zavedením přímé volby prezidenta. Návrh byl v Poslanecké sněmovně přijat v prosinci 2011, v Senátu v únoru Datum nabytí účinnosti (1. říjen 2012) bylo stanoveno tak, aby umožnilo již letos konání volby prezidenta přímou volbou.

6 Struktura Ústavy ČR Preambule Hlava první: Základní ustanovení Základní princip Státní moc Listina základních práv a svobod Soudní ochrana Politický systém a politická rozhodnutí Ochrana přírody Územní samospráva Změna ústavy a imperativ nezměnitelnosti Vázanost mezinárodními smlouvami Přenesená pravomoc, povinnost informovat a právo vyjádření Územní celistvost Státní občanství Hlavní město Státní symboly Hlava druhá: Moc zákonodárná Parlament, jeho komory a členové Náhradní zákonodárství Zasedání komor, rozpuštění sněmovny a veřejnost schůzí

7 Společná schůze Schůze, podmínky přijímání usnesení Zákonodárný proces Právo interpelace Hlava třetí: Moc výkonná Prezident republiky Vláda Státní zastupitelství Hlava čtvrtá: Moc soudní Ústavní soud Soudy Hlava pátá: Nejvyšší kontrolní úřad Hlava šestá: Česká národní banka Hlava sedmá: Územní samospráva Hlava osmá: Přechodná a závěrečná ustanovení Ústavní pořádek Účinnost Poznámky Jednu kapitolu si vyber, přečti si ji a pak nám o ní řekneš pár slov.

8 Základní lidská práva a svobody
Zkuste ve skupinách sepsat seznam základních lidských práv. Pak se podíváme společně co vymysleli ti před námi. Způsobilost mít práva Právo na život Nedotknutelnost osoby a jejího soukromí Osobní svoboda Zákaz nucených prací nebo služeb Právo na zachování lidské důstojnosti, osobní cti, dobré pověsti a dobrého jména Právo vlastnictví Nedotknutelnost obydlí Listovní tajemství, tajemství jiných písemností a záznamů Svoboda pohybu a pobytu Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání, vědeckého bádání a umělecké tvorby Právo svobodného projevu náboženství nebo víry

9 Anotace: Prezentace slouží jako textový a obrazový materiál k výuce kapitoly Ústava ČR. Je doplněna o interaktivní prvky umožňující snadnější a záživnější zapamatování učiva. Obrázky galerie Klipart.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1"

Podobné prezentace


Reklamy Google