Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Advertisements

Zapojení veřejnosti do SEA Integra Consulting Services Jana Svobodová Jana Hrnčířová.
Pořizování územního plánu (vztah k dotčeným orgánům)
Územní plán Liberec.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Nástroje územního plánování
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Michal Musil 10. listopadu 2011
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Úvodní veřejný seminář Radim Misiaček Ústí nad.
úřad územního plánování
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Zákon o posuzování vlivů na ŽP č. 100/2001 Sb. Ekologie a životní prostředí 2014 Petr Vybral Původní základ prezentace: Barbora Kněžínková, 2011.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Informace o stavu prací na II. plánovací cyklus Zpracovali: Ing. Mgr. Michal Pravec, Ing. Martin Pytloun.
Novela stavebního zákona
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Věra Velecká Löw a spol. s.r.o. Vranovská 102, Brno
Posuzování vlivů na ŽP Veronika Tomoszková
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Posuzování vlivů na ŽP Veronika Tomoszková
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Posouzení vlivů Národního rozvojového plánu pro programové období 2007 – 2013 na životní prostředí Regionální environmentální centrum ČR Praha,
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí Ústí nad Labem 3/ Ing. Jaromír Vachta.
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí Ústí nad Labem 4/ Ing. Jaromír Vachta.
Umisťování staveb.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
Zákon o posuzování vlivů na ŽP č. 100/2001 Sb.
Porada ochrany přírody – Brno,
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
Územní plán Liberec.
Seminář pro starosty obcí Karlovarského kraje
Územní opatření o stavební uzávěře
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Transkript prezentace:

Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona č. 93/2004 Sb. (dále jen „ZPV“)

SEA = Strategic Environmental Assessment Mezinárodní právo Protokol o strategickém posuzování vlivů na ŽP („Kyjevský protokol“, „SEA protokol“) k Úmluvě o posuzování vlivů na ŽP přesahujících hranice států („Espoo konvence“) Právo ES směrnice Rady a Evropského parlamentu 2001/42/ES o posuzování vlivů některých plánů a programů na ŽP

Relevantní ustanovení Speciální ustanovení §10i ZPV zajišťuje provázanost se SZ Zákon č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, (Stavební zákon, dále jen „SZ“) ZPV

Fáze procesu SEA ve vztahu k procesu ÚP Předložení oznámení příslušnému úřadu Zjišťovací řízení, závěr Zpracování SEA vyhodnocení Předložení SEA vyhodnocení, zveřejnění Veřejné projednání,připomínky Stanovisko SEA Předložení návrhu zadání DOSS Připomínky DOSS Zpracování konceptu ÚP Předložení a zveřejnění konceptu ÚP Veřejné projednání, připomínky Předložení návrhu souborného stanoviska DOSS

Účel posuzování Integrace zájmů ochrany ŽP do územního plánování Vytvoření odborného podkladu pro výběr řešení (např. volbu mezi variantami) Nástroj informování veřejnosti a spolupráce s veřejností

Principy posuzování Vyhodnocení je součástí konceptu Vyhodnocení zpracovává osoba se speciální autorizací (záruka odborné úrovně) Vyhodnocení vzniká souběžně s konceptem (ovlivňuje průběžně jeho podobu) Spolupráce pořizovatele, zpracovatele SEA, zpracovatele konceptu a příslušného úřadu SEA jako průřezový (horizontální) nástroj ochrany ŽP – všechny složky ŽP a veřejné zdraví Nezávaznost

Zúčastněné subjekty Pořizovatel ÚP Zpracovatel ÚP Zpracovatel SEA Příslušný úřad (pro ÚP obcí orgán kraje, pro ÚP VÚC MŽP)– vydává závěr zjišťovacího řízení, posuzuje kvalitu předloženého vyhodnocení, vydává stanovisko SEA Spolupráce

Zjišťovací řízení Screening = postup pro rozhodnutí, zda je nutné provést SEA (zpracovat vyhodnocení) Podklady: návrh zadání, kritéria z přílohy č. 8 ZPV Scoping = stanovení individuálních požadavků na obsah a rozsah vyhodnocení, požadavek na variantní řešení Závěr ZŘ - nevztahuje se na něj propadná lhůta 30 dnů pro vyjádření DOSS k návrhu zadání

Vyhodnocení vlivů na ŽP Obsah – dle požadavků ZZŘ, přiměřeně dle přílohy č. 9 ZPV Veřejně projednán jako součást konceptu Možnost požadovat dopracování (rozsah či kvalita) Metodu volí autorizovaná osoba

Stanovisko Podklady: VP konceptu, připomínky ke konceptu, návrh souborného stanoviska Vlivy provádění ÚP na ŽP Pořadí variant Schvalující orgán (zastupitelstvo) nesmí schválit ÚP bez stanoviska (procesní „formální“ závaznost) Stanovené podmínky a požadavky (výběr variant) nejsou závazné (hmotněprávní „obsahová“ nezávaznost Nezahrnutí musí být odůvodněno v usnesení o schválení (zveřejnění) Neřeší se jako rozpo

Předmět SEA ÚP VÚC – vždy ÚP obcí a změny všech ÚP – dle výsledků zjišťovacího řízení (screening) Zákonná podmínka (§ 10a ZPV)– stanoví rámec pro budoucí povolení záměrů