Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 100 10.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Energetická (ne)bezpečnost
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Transkript prezentace:

Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.: Fax: Internet:

Bruselská deklarace o nové úloze obnovitelných zdrojů energie pro udržitelnost, bezpečnost a konkurenceschopnost energetické budoucnosti Evropy návaznost na cíle ve snížení emisí skleníkových plynů zvyšování závislosti na dovozu fosilních paliv z politicky nestabilních oblastí rizika spojená se zásobením energií významný přínos OZE pro energetickou bezpečnost a nezávislost, vytvoření nových pracovních míst a ekonomický rozvoj, zejména venkova

Náměty pro diskusi o evropské energetické politice Vyšší potenciál růstu než jiné energetické zdroje Je třeba zajistit stabilní podmínky pro tyto investice (záruku), kde tržní ceny různých druhů energie zahrnují všechny související náklady včetně externalit Využití OZE představuje významný potenciál využitelný pro omezení závislosti na dovozu energetických surovin a diverzitu energetických zdrojů

závazný cíl 20% podílu OZE na spotřebě energie v roce 2020, který by byl dosažen prostřednictvím národních závazných cílů, jak navrhla Komise nutnost přijímání dlouhodobých strategií, přijetí společné strategie pro OZE posílení vedoucí pozice EU v oblasti technologií OZE a zvýšení podílu na plnění Lisabonské strategie – nová pracovní místa a ekonomický růst OZE jsou považovány za základ udržitelné, bezpečné a konkurenceschopné evropské energetické strategie

Priority Státní politiky životního prostředí ČR ochrana příroda, krajiny a biologické rozmanitosti udržitelné využívání přírodních zdrojů životní prostředí a kvalita života ochrana klimatického systému Země a omezení dálkového přenosu znečištění ovzduší

Státní politika životního prostředí - energetika Podporovat vyšší využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie a potenciálu úspor zajistit meziroční pokles energetické náročnosti plnit emisní stropy a Národní program u zvláště velkých spalovacích zdrojů podporovat vědecký a technologický vývoj k udržitelné energetice podporovat zavádění moderních energetických technologií

Cíle Státní energetické koncepce v oblasti životního prostředí Zajištění maximální šetrnosti vůči životnímu prostředí minimalizace emisí poškozujících životní prostředí minimalizace emisí skleníkových plynů minimalizace ekologického zatížení budoucích generací minimalizace ekologické zátěže z minulých let

Bezpečnost diversifikace primárních zdrojů energie (větší podíl OZE, příp. plynu) decentralizace (více zdrojů znamená menší zranitelnost) využívání domácích obnovitelných zdrojů využít OZE pro místní potřeby v případě krizových situací (kalamity) na zásobení teplem a elektřinou pro vybrané objekty – schopnost dodávek energie při poškození rozvodné sítě (ostrovní systém?); mělo by být v zájmu obcí

Dostupnost energie využívání místních zdrojů (biologicky rozložitelné odpady, odpady ze zemědělské výroby, cíleně pěstované energetické plodiny, městské lesy,...) ekonomická dostupnost, resp. odpovídající ceny energie (ovlivňování cen v regionech v případě společností – výrobců tepla nebo elektřiny, vlastněných obcemi a městy; narozdíl od pitné vody lze řešit obdobně jako v odpadovém hospodářství)

Programy MŽP (SFŽP ČR, Operační program Životní prostředí) v oblasti energetiky zaměření na obnovitelné zdroje a úspory energie především u domácností (rodinné domky) a obcí podle Programového prohlášení bude forma nárokové dotace u obcí bude preferována tzv. energetická soběstačnost obcí

Energeticky soběstačná obec maximální využití obnovitelných zdrojů v dané lokalitě (odpady, zemědělské produkty) využití např. formou výroby bioplynu a společné výroby elektřiny a tepla založení společnosti s možností financování z rozpočtu obce – zásobení teplem se zárukou ceny, výroba paliva (peletky, brikety) přednostně pro obyvatele

Pilotní projekt na Šumavě řešení dlouhodobých neshod mezi národním parkem a obcemi nabídnutí řešení zásobování energií z místních zdrojů (lesy, zemědělská půda) podpora SFŽP ČR ekonomické řešení (akceptovatelná cena energie)

Studie „Vytápění biomasou na Šumavě“

nosné problémy studie biomasa jako zdroj energie technologie spalování spotřebiče tepla příklad možnosti využití vytápění v obci Kvilda využití orné půdy a luk k výrobě paliva zobecnění pro celou oblast NP a CHKO

Předběžné závěry studie ideou je získávat energetické suroviny v rámci regionu na příkladu obce Kvilda je ukázáno, že lze počítat s roční výrobou cca 300 tun pelet z biomasy; projekt by se mohl týkat instalovaného výkonu cca 1MW v cca 25 objektech (je počítáno s výhřevností pelet cca 15 MJ/kg a účinností zařízení 80 %); při výrobě pelet z biomasy o výnosu 10 tun z hektaru půdy se jedná o plochu 30 ha (v níže položených oblastích), která by dokázala Kvildu zásobovat předpokladem je dobrá komunikace s obyvatelstvem kombinace centrálního vytápění a decentrální výroby tepla

Děkuji za pozornost!