CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_TP_2.08 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 2.Sada – předmět – Technika provozu Tématická oblast : studená kuchyně a moučníky z ŠVP 65-51-E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.8 Moučná jídla Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce TP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2. Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí přípravě a úpravě moučných jídel . Pochopí jejich použití ve veřejném stravování, zná správné technologické postupy. ------------------------------------------------ Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU. -----------------------------------------------
Moučné pokrmy podáváme jako hlavní jídlo, nebo jako doplněk hlavních jídel. Z gastronomického hlediska je podáváme na zakončení menu. Moučníky rozdělujeme na restaurační moučníky a cukrářské moučníky
Jednoduché restaurační moučníky obilné kaše (rýžová, krupicová, z ovesných vloček) moučníky z litých těst (palačinky, omelety, lívance – lité kynuté těsto) moučníky z bramborových těst (ovocné knedlíky, taštičky, šišky) moučníky z kynutých těst (vaříme – ovocné knedlíky, pečeme – plněné buchty a smažíme bavorské vdolečky)
Cukrářské moučníky z listového těsta z plundrového těsta z lineckého těsta z odpalovaného těsta z vaflového těsta z piškotového těsta
? Kdy podáváme moučníky?
Použité zdroje: Potraviny a nápoje v kostce, autor - Ing.Libor Mašek, vydalo nakladatelství RATIO, 1.vydání Technologie v kostce, autor – Libuše Vodochodská, PaedDr. Karel Štěpánek, vydalo nakladatelství RATIO, 1.vydání Foto – autor