Stáří.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikat je když....? Realita Ivan PilnýHradec Králové prosinec 2011.
Advertisements

Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Etická hlediska péče o staré občany
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Hodnotová orientace svobodné generace
Presenium - do 70 let. Senium - nad 70 let.
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Obecná a vývojová psychologie dne
Pozornost, vědomí Škola:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
PSYCHICKÉ JEVY.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
KDO NEPROŽIL STÁŘÍ, NEVÍ JAKÉ JE..
Psychohygiena seniora
Emoce (city).
Období dospělosti.
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
DOSPĚLOST mladší dospělost, let střední dospělost, do 45 let
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
OSOBNOST.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Obecná a vývojová psychologie
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Alzheimerova nemoc.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Vývoj kognitivních schopností v mladším školním věku
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
(Presenium) Jiří Vítovec
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Základy sociální psychologie
Vývoj hlasu Hlasové změny – hlasové poruchy (vady)
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Pozdní dospělost = období bilancování Pavlína Bílá Marianna Majerová.
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
Jonatán Müller, Matěj Hužvár, Tomáš Urban
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
STÁŘÍ Morávková, Jiránková C3A. STÁŘÍ poslední etapa lidského života, vysoký věk imunitní systém oslaben → větší náchylnost k nemocem stáří rané (65 -
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 Rané stáří – presenium (cca let)  Pravé stáří (od 75 let výše)
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období adolescence, plné dospělosti, zralosti, středního věku a stáří.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Inteligence,tvořivost, paměť
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Psychologie adolescentů
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Psychologie dospělých
Rodičovství biologické a pěstounské
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Transkript prezentace:

Stáří

Kdy je člověk starý? Nesnadná otázka ze tří důvodů: 1. interindividuální variabilita – pokles výkonnosti v některé činnosti, zatímco v jiné stoupá nebo je zachován 2. intraindividuální variabilita - rozdíly mezi jedinci v zachování svěžesti 3. sociální kontext – pokroky ve zdravotní péči a celkové společenské změny, člověk je starý, když ho za takového považuje zbytek společnosti, v roce 1800 40letý kmet, v roce 1890 50letý stařec, dnes nejdříve rok 65 a hranice se stále posouvá Stárnutí – souhrn změn ve struktuře a funkcích organismu, které podmiňují jeho zvýšenou zranitelnost a pokles schopnosti a výkonnosti jedince.

Charakteristika Stáří jako postvývojová fáze života, protože byly realizovány všechny latentní schopnosti rozvoje. Přináší nadhled a moudrost, pocit naplnění, ale také úbytek energie. Erikson – vývojovým úkolem je dosáhnout integritu v pojetí vlastního života, jinak dochází k zoufalství (možno i sebevraždě, po 65 roku počet prudce stoupá) Rané stáří = třetí věk 60-75 let Pravé stáří = čtvrtý věk 75 a více let Z lidí, kteří překročí 60 rok se 80 dožije jen pětina žen a desetina mužů.

Integrita Pravdivost k sobě samému – nemá smysl nic předstírat Smíření – vlastní život je třeba přijmout, jiné řešení nemá smysl, zásadní změna již není možná. Stabilizace a generalizace postoje k životu – prožitá zkušenost umožňuje nadhled, možnost chápat život šířeji, v souvislostech, zároveň máloco je nové „efekt slečny Marplové“ Kontinuita – osobní zkušenost ve prospěch dalších generací

Biologické projevy stárnutí snižuje se odolnost vůči infekcím zvyšuje se sklon k nádorovým onemocněním zpomaluje se hojení ran ztrácí se pružnost vaziva zvýšená lomivost kostí sklerotizují cévy největší projevy v oblasti nervové a endokrinní soustavy zmenšování hmotnosti mozku: odumírání neuronů x jejich zmenšování a snižování počtu synapsí

Změny u stárnoucích lidí zhoršení smyslového vnímání následováno ztíženou komunikací, změny v emoční oblasti, zvýšená úrazivost, 90% populace zhoršení zraku, 30% populace zhoršení sluchu zhoršení paměti, obzvláště pro nové události, zatímco dávno minulé zážitky zůstávají v paměti dobře uchovány a jsou snadno vybavovány, minulé je hodnoceno spíše pozitivně, tzv. vzpomínkový optimismus, zvýšené až nepochopitelné lpění na minulosti, problém s přizpůsobením se změnám prostředí, prudké zhoršení psychického stavu při přechodu do neznámého prostředí – relokační syndrom, smrt z maladaptace (ve vysokém věku 30-70%)

Změny inteligence měření klasickými int. testy prokazují snížení longitudinální výzkumy – generační posuny inteligenčního kvocientu krystalická inteligence – budována ze všech životních zkušeností, získaných spontánně i formálním vzděláním, stoupá v průběhu života, roste i ve stáří fluidní inteligence – kognitivní flexibilita, projevuje se ve schopnosti učit se novým věcem, rychlostí, prací pod časovým stresem, schopností přecházet z jednohu způsobu myšlení ke druhému, klesá již po 30 roce života, ve stáří snížena

Změny afektivní prožívání snižuje se intenzita emocí, citové prožívání se stává méně bezprostředním – již se tak snadno nenadchne, ale ani nerozlobí, situace hodnotí klidněji, racionálněji na počátku stáří – potřeba seberealizace, smysluplnost, být užitečný pro druhé poté – potřeba emočního zakotvení a pozitivního přijetí v kruhu blízkých v pozdějším stáří – druzí lidé se začínají vzdalovat, jejich osudy se stávají lhostejnými, velké soustředění na sebe a na své problémy, ztrácí schopnost nadhledu a porovnání, přecitlivělost a sebezaměřenost může být vystupňována v sobeckost a hypochondrii reálná sociální izolace x subjektivní pocity osamocení

Kreativita klesá od střední dospělosti – měřeno počtem významných uměleckých či vědeckých prací lidská tvořivá činnost dosahuje vrcholu obvykle mezi 25. a 40. rokem záleží však na odvětví činnosti – ve vědě filosofie x fyzika povzbuzující příklady: Michelangelo – téměř v 90 letech tesal Pietu Goethe – v 83 letech dokončil druhý díl Fausta Sofokles Komenský Květa Legátová …

Manželství stárnoucích lidí Tendence ke kognitivní konzistenci – posuzovat ho jako dobré již na základě délky trvání – kritérium úspěšnosti Nárůst spokojenosti s manželstvím, roste vědomí hodnoty partnera i emoční vazba, přestože četnost vzájemných interakcí klesá Rozvodovost – za jeden rok (2004): 50-54 let – ženy 2100, muži 3000 55-59 let ženy 1000, muži 1500 Nové manželství lidí nad 50 let věku: svobodní – ženy 100, muži 250 rozvedení – ženy 1700, muži 2450 ovdovělí – ženy 300, muži 250

Strategie vyrovnání se se stářím Seřazeno dle sociální přijatelnosti: Konstruktivní strategie Strategie závislosti Strategie obranná Strategie hostility – nepřátelství a hněvivost vůči druhým Strategie sebenenávisti

Optimální adaptace na stáří - Švancara Zásady pěti P: perspektiva – udržení orientace na budoucnost pružnost – přijímat nové podněty, měnit své zvyklosti prozíravost porozumění pro druhé potěšení – udržovat a budovat si zdroje radosti Aktivizační programy