ELIPSA, ZEUGMA Petra Libíková 14.4.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Advertisements

Významové vztahy ve větě jednoduché
POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk.
Nepravidelnosti větné stavby
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Přívlastek (Pk).
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
T ENTO DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL (DUM) VZNIKL NA ZÁKLADĚ ŘEŠENÍ PROJEKTU OPVK, REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.5.00/ S NÁZVEM „V ÝUKA NA GYMNÁZIU PODPOROVANÁ.
Doplněk Český jazyk - 7. ročník.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Přístavek 8. ročník.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_023_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
Stylistika Marcela Jurková.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
Elipsa a zeugma Jan Martikán (325587).
Rozvíjející větné členy - opakování -
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_17
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.4.
58.1 Podstatná jména rodu středního – vzor moře
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0118 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
holé, rozvité, několikanásobné
Rozvíjející větné členy - opakování -
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Anakolut Chlapci, když přišli ráno do školy, byla jim zima. Poslední podmínkou je zhlédnutí pěti filmů, z toho tři filmy české a dva zahraniční. Víme,
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ odchylky od pravidelné stavby věty Název sady: Český jazyk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N13_Přívlastek TEMA: Český.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_94 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková PŘEDMĚT Pt Chlapec = viděl stromek hvězdu dárky ozdoby světlo sníh.
Návo d Znáš dobře mluvnici? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_Jir_II_20 Slovosled Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba listopadu 2011
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
O útvarech, žánrech a textech
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PODMĚT.
Soustava lineárních rovnic
Neurčitá zájmena SOME, ANY, NO
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Zvláštnosti větné stavby
Významové vztahy mezi slovy - synonyma, antonyma, homonyma
Němčina pro 8. třídu. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Vlasta Hackelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ NJ.8.A.05_privlastnovaci_zajmena_po_predlozce_se_3_a_.
O útvarech, žánrech a textech
Přívlastek Rozvíjí podstatné jméno Ptáme se: jaký, který, čí? Je vyjádřen: podst. jménem, příd. jménem, zájmenem, číslovkou, popř. infinitivem.
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK
Rozvíjející větné členy
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Transkript prezentace:

ELIPSA, ZEUGMA Petra Libíková 14.4.2010

ELIPSA Z řeckého slova ellipsis = nedostatek, chyba, vynechání Označována též výpustka (výpustek) ELIPSA = vynechání takových slov nebo vět, které označují skutečnosti známé ze situace nebo z kontextu, a které si proto můžeme bez deformace smyslu doplnit. Příčinou elipsy bývá silné citové vzrušení nebo snaha vyjadřovat se stručně a neopakovat se

ELIPSA Rozlišujeme tyto druhy: elipsa aktuální – závislá na kontextu projevu a lexikalizovaná elipsa ustálená – např. „Je šest.“ Eliptické věty jsou běžné v hovorovém stylu, zejména v dialogu nebo v rozkaze (také nápisy, nadpisy, telegramy, drobné zprávy) Uplatňuje se také v publicistických projevech a v uměleckém stylu (v řeči autorské i v řeči postav)

ELIPSA - příklady Dialog číšníka a hosta: číšník: „Dáte si?“ host: „Guláš se šesti a malé světlé.“ Po jídle: host: „Platit.“ číšník: „Okamžíček! Sedmdesát šest.“ host: „Osmdesát.“ Zajisté poznáváte, co vyplynulo ze situace, a jaká slova ještě mohla být užita.

ELIPSA - příklady Nevím, kam dřív. Zítra musím do Londýna. tělo jeho – skála na skále ležící (K. J. Erben) Kolik je? Prodavač při placení: Kartou nebo hotově? Po zkoušce se zeptáme studenta: Za kolik? Hodie mihi, cras tibi (dnes mně, zítra tobě.) Aut Caesar, aut nihil. (Chci být buď Caesarem, nebo ničím) Et tu, mi fili? (I ty, můj synu?)

ELIPSA Běžné použití elipsy je v pořádku. Nevhodná elipsa – patří k chybám ve větné stavbě. Vypustíme část sdělení, které známe. Adresát však tuto skutečnost nezná a text nemusí správně pochopit. Např. Policista byl poškozeného navštívit. Stále ještě nemohl vypovídat. (Kdo nemohl vypovídat?)

ZEUGMA Přejato z řečtiny = spojení Zeugma – chybné spřežení vazeb = odchylka od pravidelné větné stavby. Vzniká spojením jednoho pádu se dvěma různovazebnými slovesy. Mluvnicky správné je tak pouze poslední spojení. Dochází k němu někdy v překladech pod tlakem syntaxe originálu. Např: „.. nesnáším, bojím se, nenávidím vás.. “ (český překlad Anny Kareninové) – splývá vazba akuzativní s genitivní

ZEUGMA Za spřežení různých vazeb se také považuje: Navázání výrazu na řídící větný člen pomocí dvou předložek, z nichž každá vyžaduje různý pád: např. Výsledky nelze očekávat před nebo během mírových rozhovorů. Souřadné spojení přívlastků neshodných, které vyžadují jiné navázání na řídící jméno: např. Pro podobný typ chování a boje s vnějším nepřítelem není v zákoně opora.

ZEUGMA - příklady Starala se a vyučovala svého syna.(strarat se o koho, co, vyučovat koho co). Přednesl a diskutoval svůj referát. (přednášet koho co/příp. komu, čemu a diskutovat koho co) Správné znění: Starala se o svého syna a vyučovala ho. Přednesl svůj referát a diskutoval o něm. → pomůžeme si tím, že předmět ve druhé větě nahradíme zájmenem.

ZEUGMA - příklady Sylvestr Stallone našel a ujal se velmi chlupatého psa, kterému dal jsméno Charlie. vyskakování a naskakování do tramvaje ničení a šlapání po trávníku zneužívání a plýtvání přírodními zdroji A tak jsem osobně viděla a mluvila s naším jubilantem.

ZEUGMA v AJ a NJ Angličtina: V tomto jazyce je spřežení vazeb zcela běžné, ba stylisticky elegantní: Např: They love and take care of their children. (= Milují své děti a starají se o ně.) Němčina: Podobně jako ČJ v tomto ohledu méně pružná: Např. Sie lieben und kümmern sich um ihre Kinder. Správně: Sie lieben ihre Kinder und kümmern sich um sie.

ZEUGMA Stylistika dnes připouští užití takových zeugmat, jejichž odstranění by vedlo k přesnému, ale těžkopádnému vyjádření. Např: Existuje řada faktorů, které hovoří pro i proti vstupu do EU. Toleruje se i spřežení jmen, jejichž koncovky jsou ve 2 pádech náhodou shodné, ale pouze pokud jde o konkurenci 1. a 4. pádu. Např: Lze uskutečnit a jsou divadelně životné i takové věci, které…

ELIPSA, ZEUGMA - vlastní příklady Jak je? Kdo to? Přejete si? Opovaž se! Tempo! Dē quandō? (Od kdy?) Cūr nōn? (Proč ne?) Nōn dīcēte! (Neříkejte!) Zeugma: Časté používání a plýtvání vodou je nežádoucí. Nemůžeme chodit po nebo přes cizí pozemek. Chápu a souhlasím s tímto názorem. Caedere et laedere bestiae nōn hūmānum est. (Bít a ubližovat zvířatům je nelidské) Currere in et ex scholā nōn licitus est. (Běhání do a ze školy není dovoleno)

Zdroje: Ústav pro českou a světovou literaturu ČSAV. Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel, 1984 KOSTEČKA, Jiří. Český jazyk pro 3. ročník gymnázií. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2002 PECH, Jaroslav. Schůzky s češtinou aneb hezky česky. Praha: NS Svoboda, 2007 ŠMAJSOVÁ BUCHTOVÁ, Božena. Rétorika. Grada Publishing, 2006 http://www.mojecestina.cz