Finanční arbitr Dana Šramková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Advertisements

Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Ekonomická gramotnost
Bankovní poplatky Téma „Finanční trh“
Vedení správního řízení
Finanční arbitr ČR prezentace na jednání BV SKB - zkušenosti s roční platností nového Zákona o platebním styku - statistika Tomáš Landrichter Kancelář.
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Změny v podnikové praxi vyplývající ze zákona o platebních službách Ondrej Simon.
Reklamace a řešení sporů V Praze, 26.února 2009 Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky - 1 -
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Správní řád č. 500/2004 Sb. Publikovaný právní úprava pro vedení správního řízení, platná od , jež zrušila stávající zákon č. 71/1967.
Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Praha 8. – Finanční arbitr České.
Řízení před Soudním dvorem EU
Finanční arbitr - informace o činnosti, informační spolupráce s ČBA V Praze dne Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky - 1.
Poštovní poukázky.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Řízení ve věcech pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
Exekuční řád po novelách
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Finanční arbitr - informace o činnosti, informační spolupráce s Bezpečnostním výborem SBK V Praze dne Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Správní řízení M. Horáková Přednáška Správní řízení 5.
Evropský platební rozkaz
Občanské právo procesní
Řízení o drobných nárocích Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 861/2007 ze dne 11. července 2007, kterým se zavádí evropské řízení o drobných.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Finanční arbitr JUDr. Dana Šramková, Ph.D..
Evropská občanská iniciativa
Charakteristika a členění bankovních produktů
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Občanské právo procesní
Správní řád -vybrané instituty
Proces správy daní Michal Radvan.
Odpovědnost za porušení předpisů v oblasti platebního styku omezení plateb v hotovosti opatření proti „praní špinavých peněz“
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Platební služby On-line v EU 2012 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠFS, externí odborný asistent.
Elektronické platební prostředky, platební karty, platební systémy Předmět Platební styk, Jaro 2008 Mgr. Bc. Libor Kyncl Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Mimosoudní vyrovnání sporů v oblasti platebních prostředků určených k elektronickému použití JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry bankovnictví.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Finanční arbitr Dana Šramková.
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Procesní prostředky regulace správního řízení
Finanční arbitr.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Reklamace a řešení sporů
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Finanční arbitr Dana Šramková

Zákon o platebním styku: opakování provádění převodů: peněžních prostředků na území České republiky v české měně, přeshraničních převodů elektronické platební prostředky: jejich vydávání a užívání

Ochrana el. platebních prostředků - opakování ochrana smluvního vztahu (obchod) vyřizování reklamací: vyhl. č. 62/2004 Sb. ochrana držitele při užití elektronického platebního prostředku na dálku ochrana ze strany ČNB soudní ochrana a ochrana zajišťovaná finančním arbitrem

Finanční arbitr: základní právní úprava článek 8 Směrnice 97/7/ES o ochraně spotřebitele v případě smluv uzavíraných na dálku Zákon č. 229/2002 Sb., o FA Zákon č. 124/2002 Sb., o platebním styku Zákon č. 6/1993 Sb., o ČNB …

Finanční arbitr - pojem Mimosoudní orgán pro řešení sporů Zákon č. 229/2002 Sb. smírčí orgán rozhodující spory podle tohoto zákona pouze spory podle § 1 odst. 1 zákona (viz dále)

Arbitrabilní spory 1 mezi osobami, které provádějí převody peněžních prostředků (tzv. převádějící instituce, např. banky) a jejich klienty při provádění převodů peněžních prostředků, opravného zúčtování, inkasní formy placení (např. SIPO - sdružené inkaso plateb obyvatelstva), jestliže výše částky, která je předmětem sporu vyjádřená v eurech nepřesahuje ke dni podání návrhu částku 50tis.

Arbitrabilní spory 2 mezi osobami, které vydávají elektronické platební prostředky (viz. zákon č. 124/2002 Sb.), a držiteli elektronických platebních prostředků při vydávání a užívání elektronických platebních prostředků.

Ad arbitrabilní spory Finanční arbitr je kompetentní řešit výše uvedené spory, pokud nastaly po okamžiku účinnosti zákona o finančním arbitrovi a dále ve smyslu účinnosti zákona o platebním styku: u sporů při provádění převodů v rámci České republiky a sporů mezi vydavatelem a držitelem elektronického platebního prostředku: od 1. ledna 2003 u sporů z přeshraničních převodů: od 1.5.2004 u sporů mezi převádějící institucí a klientem v oblasti inkas. formy placení a opravného zúčtování: po 1.1. 2005.

Příklady – lze či nelze? 1 Dne 3. května 2004 jsem prostřednictvím elektronického bankovnictví zaslal příkaz k úhradě na částku EUR 4.000,-- splatný 5. května 2004 ve prospěch účtu příjemce v Rakousku. Podle výpisu z účtu jsem zjistil, že převod byl proveden až 6. května 2004. Prostředky na účtu byly v dostatečné výši. Banka neuznala mou reklamaci.

Ano, lze předložit FA: Dne 3. května 2004 jsem prostřednictvím elektronického bankovnictví zaslal příkaz k úhradě na částku EUR 4.000,-- splatný 5. května 2004 ve prospěch účtu příjemce v Rakousku. Podle výpisu z účtu jsem zjistil, že převod byl proveden až 6. května 2004. Prostředky na účtu byly v dostatečné výši. Banka neuznala mou reklamaci. Tento případ je v kompetenci finančního arbitra. Operace prováděné od 1.5.2004 v EUR a v rámci zemí Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru řeší finanční arbitr v maximální výši převodu EUR 50.000,--.

Příklady – lze či nelze? 2 Dne 21. ledna 2007 jsem složil v hotovosti na přepážce České pošty s.p. celkem Kč 14.000,-- za účelem zaplacení poštovního poukazu (jako úhradu výživného). Do dnešního dne však úhrada nebyla převedena na účet příjemce. Má stížnost nebyla akceptována.

Ne, nelze předložit FA: Dne 21. ledna 2007 jsem složil v hotovosti na přepážce České pošty s.p. celkem Kč 14.000,-- za účelem zaplacení poštovního poukazu (jako úhradu výživného). Do dnešního dne však úhrada nebyla převedena na účet příjemce. Má stížnost nebyla akceptována. Tento případ není v kompetenci finančního arbitra. Převod prostřednictvím poštovního poukazu není považovány za převod ve smyslu zákona o platebním styku (§ 3 odst. 3).

Řízení před FA Zahájeno na návrh klienta Podání návrhu má stejné účinky na promlčení jako podání žaloby Návrh: lze na formuláři (není nezbytné), viz: http://www.finarbitr.cz/soubory/Navrhduben06.pdf http://www.finarbitr.cz/index.php?rubrika=3&podrubrika=6 (elektronicky) Řízení se nezpoplatňuje (každý účastník nese své náklady, pouze náklady tlumočení dle § 13 nese instituce)

Nepřípustnost návrhu: § 9 Spor nenáleží do působnosti FA Ve věci už rozhodl soud nebo byla podána žaloba (v ČR se lze obrátit nejprve na FA a pak na soud, nikoliv opačně) Spor již byl řešen FA Spor již byl předmětem rozhodčího řízení

Obsah návrhu Stanoven § 9 Nutný doklad (či čestné prohlášení) o tom, že instituce byla vyzvána k nápravě, leč neúspěšně Obsahuje-li návrh něco navíc: nevadí Nedostatky návrhu: arbitr uvede nedostatky + lhůtu k nápravě

Další postup FA (po přijetí návrhu do vydání nálezu): Výzva instituci k vyjádření (15 dnů) Arbitr není vázán návrhem, může aktivně opatřovat důkazy Případně šetření ve věci (provádí FA, pověření zaměstnanci ČNB či jiné pověřené osoby) – Případně dotaz k dožádané instituci (např. provozovatel bankomatu) Ústní jednání být nařízeno může, ale nemusí (§ 12/2)

Nález FA Arbitr rozhoduje nálezem: Obecně do 30 dnů Ve složitých případech do 60 dnů Lze lhůtu prodloužit Nález: výrok + odůvodnění + poučení o námitkách Doručuje se do vlastních rukou

Opravné prostředky Námitky Podány do 15 dnů od doručení nálezu Autoremedura Rozhodnutí o námitkách je konečné Nález, který byl doručen a nelze již napadnout námitkami je vykonatelný dle OSŘ: ve lhůtě v něm určené není-li, pak po nabytí právní moci

Soudní přezkum nálezu Oběma stranám je zajištěna možnost soudního přezkumu

Sankce Pokud FA v nálezu alespoň částečně vyhoví navrhovateli - § 17a: Sankce 10% z částky, min 10.000 Kč (příjem ČNB, vymáhá ČNB dle ZSDP) Při neplnění povinností institucí - § 19: Pokuta dle závažnosti až 1 mil. Kč Lze uložit i opakovaně (příjem ČNB, vymáhá ČNB dle ZSDP)

Další činnosti FA Preventivní funkce a pomoc navrhovatelům se zahájením řízení Informační povinnost (viz výroční zprávy FA na www.finarbitr.cz) Informuje orgány dohledu (ČNB) o zjištěných nedostatcích v činnosti institucí Uveřejňování info o projednávaných sporech FA je členem Výboru pro finanční trh (viz § 45a zákona o ČNB)

Mezinárodní spolupráce FA by se měl stát součástí FIN-NET: FIN-NET: Cross-border Out-of-Court Complaints Network for Financial Services Seznam členských zemí viz http://www.finarbitr.cz/index.php?rubrika=6 Blíže viz doplňující odkazy k výuce a studijní text na ISu

Děkuji za pozornost.

Doplňující internetové zdroje http://www.cnb.cz Česká národní banka http://www.finarbitr.cz Finanční arbitr http://www.fin-net.eu/ FIN-NET (dostupné v A, N, F) http://www.czech-ba.cz/FIN-NET/GUIDE/FINNET_GUIDE.pdf (FIN-NET guide) http://www.ecb.int Evropská centrální banka