Vliv Dunning-krugerova efektu na přijímání a prosazování reforem a veřejnou volbu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Advertisements

Čím věda přispívá společnosti Václav Pačes Akademie věd ČR.
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,. Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce.
Opakování Hranice Produkčních Možností Ekonomické statky „Scarsity“
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Politika a politické strany
Komunikace citů „Každý se může rozzlobit – to je snadné. Avšak rozzlobit se na toho pravého člověka, tou pravou mírou, v ten pravý čas, z toho pravého.
Komunální volby a volební geografie Michal Pink
Projekt Kreativní města Future City Game Snímek 2 „Rozvoj města stojí na pomezí řádu a chaosu. Nemá žádný počátek ani konec. Rozvoj města je.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Organizace sociální správy
Role nelékařů v českém zdravotnictví
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Imigranti na trzích práce v EU
Marketingové prostředí
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Profesní etika JUDr. Maxim Tomoszek.
Vládní selhání a veřejná volba
Otazníky nad terciárním vzděláváním jako předpokladu využití a rozvoje sociálního potenciálu populace Pro konferenci VŠFS – „Lidský kapitál a investice.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Podpora odborných praxí a stáží studentů ESF MU
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
Tvorba veřejných politik - přístupy Veřejná politika Zaměření činnosti nebo nečinnosti veřejné moci ve vztahu k určitému problému (course.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Tiskový mluvčí v media relations Duben 2011: vláda chtěla ušetřit 6 mld Kč na stavebním spoření zavedením zvláštní 50% sazby daně z poskytnuté zálohy státní.
Soňa Pelikánová UČO: DATUM:
PNP Střípky z minulosti. na seminář „Příspěvek na péči“
Generátory tvorby hodnoty
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
„SAMOSPRÁVA 2020“ (Řešení pro budoucnost) – Zlín Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Institut ochránce práv dětí
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Aktuální judikatura k územnímu plánování
VÝSLEDKY PRŮZKUMU Zúčastněné země:.
Střední a východní Evropa: Bezpečnost investic v rozvíjejícím se světě
Komunikační a prezentační dovednosti / C2b
Nepřátelé pokroku, demokracie a ducha svobody
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Intuitivní rozhodování
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Domácnosti na úvěrovém trhu
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

Vliv Dunning-krugerova efektu na přijímání a prosazování reforem a veřejnou volbu.

Co je to Dunning-Krugerův efekt? Autoři: David Dunning a Justin Kruger Dunning-Krugerův efekt říká, že míra odbornosti v daném oboru má vliv na schopnost hodnocení sebe i druhých. Lidé s nízkými schopnostmi či kompetencemi v dané oblasti dosahují nízkého výkonu, avšak mají naopak tendenci výrazně přeceňovat dosažený výsledek při srovnávání s ostatními. Naopak lidé s vysokou odborností své dosažené výsledky mírně podceňují. V prvním případě jde o přecenění vlastních sil, ve druhém případě o přecenění sil ostatních.

Dunning-Kruger effect- Graf 1 účastníci Dosažené výsledky

Dunning-Kruger effect- Graf 2

Neschopní lidé v daném oboru trpí následujícími chybami: 1. Jejich neschopnost jim brání dosáhnout dobrých výsledků. 2. Díky své neschopnosti nejsou schopni rozpoznat svojí neschopnost. 3. Kvůli tomu, že si nejsou vědomi své neschopnosti a svých chyb, nemohou se z nich poučit a tím jsou nuceni k jejich opakování. 4. Jelikož nejsou schopni poznat svoji chybu a žijí v iluzi o svých schopnostech, tak když jsou konfrontováni se svými špatnými výsledky, mají tendenci svádět svá špatná rozhodnutí na externí faktory. 5. jelikož nemají dostatečné schopnosti pro kvalitní rozhodování, tak jsou snadno ovlivnitelní.

Vliv na vytváření a prosazování reforem Reformy jsou předmětem politické agendy. Tedy o jejich vytváření nerozhodují pouze odborníci, ale politici, kterým jde jednak o vlastní zájmy a jednak nemusí mít dostatečné schopnosti k jejich pochopení. Pokud nemají dostatečné schopnosti k jejich pochopení, tak dochází i k problémům s jejich interpretací veřejnosti.

Vliv na veřejnou volbu. V tomto ohledu se za schopnost v dané oblasti dá považovat inteligence člověka. Způsoby provádění veřejné volby: 1.Systém přímé volby. 2.Zastupitelský systém.

Rozložení inteligence v populaci

Chyby neschopných ve veřejné volbě 1.Rozpor mezi chtěným a potřebným. 2.Určení správného postupu. 3.Opakování chyb. 4.Nenalezení prostoru pro kooperaci.

Možná řešení Změna státního zřízení (monarchie, diktatura) Změna systému na meritokratický. -(Vláda schopných) - prokázání schopnosti.

Děkuji za pozornost! Rád uvítám Vaši konstruktivní kritiku!