Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nepřátelé pokroku, demokracie a ducha svobody

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nepřátelé pokroku, demokracie a ducha svobody"— Transkript prezentace:

1

2 Nepřátelé pokroku, demokracie a ducha svobody
Milan Šimek Občanská výchova

3 KDO JSOU HLAVNÍ NEPŘÁTELÉ ?

4 NEVĚDOMOST Člověk, jemuž chybí znalosti a informace, se nerozhoduje správně, je omezen možnostmi volby, dělá chybné kroky, aniž o nich ví. Nevědomost brání pokroku a rozvoji člověka.

5 SLEPÁ VÍRA Slepá víra v jakoukoli ideologii omezuje svobodu rozhodování, neumožňuje pokrok ani rozvoj demokracie. Člověk zaslepený vírou si neuvědomuje, že skutečnost může být jiná a že jeho víra nemusí odpovídat skutečné pravdě.

6 IDEOLOGICKÁ DOGMATA Hlásání jen své „ svaté pravdy „
Odmítání jiných názorů Prosazování politických nebo náboženských autorit. Bránění lidem v hledání pravdy a poznání Vytváření umělých hranic.

7 FILOZOFICKÉ MYŠLENKY Svoboda je právo člověka na omyl.
Jakmile se objevili neomylní lidé, stala se svoboda zbytečnou. Když byl objeven způsob, jak myslet správně, nebylo už třeba o čem přemýšlet. Došli jsme k pravdě, není kam dál jít. Kdo přemýšlí - nemá dobré úmysly.

8 II. Přemýšlení mělo smysl, dokud se nevědělo, kdo má pravdu. Dnes je boj názorů zbytečný, jenom by nás vedl zpátky. Existují zákony, kterých je třeba se přidržovat, a budete vždy myslet správně. Lidé si nemyslí nic. Své názory slyšeli na kurzech od lidí, jimž nemají žádný důvod nevěřit.

9 III. Někteří považují demokracii za povel „VOLNO“ mezi dvěma jinými povely. Kromě zákonů demokracie jiné strážce nepotřebuje. O zneužití demokracie hovoří nejčastěji ti, kteří by ji nejraději zneužili sami. Ti, kteří nechápou a neuznávají jiné názory, jiný vkus a zájmy než své vlastní.

10 HLAVNÍ VINÍCI

11 SPOLEČNÉ ZNAKY Neuznávají svobodu člověka. Odmítají demokracii.
Prosazují jen své zájmy a vnucují ostatním svou pravdu. Odmítají konstruktivní dialog. Činí člověka nesvobodným Brání člověku v přístupu k informacím. Potlačují lidská práva. Naprogramují člověku život spoustou přikázání, příkazů, zákazů a zákonů. Brání v možnosti volby svobodně se rozhodnout.

12 II. Jiný názor považují za projev neposlušnosti a mocensky jej potlačují. Co je v jiných kulturách odlišné, to je pro ně barbarské a zavrženíhodné. Prosazují kolektivismus a rovnostářství, ale sami je nedodržují (uplatňují elitářství jen pro sebe, kážou vodu, pijí víno).

13 III. Pronásledování inteligence.
Snaha vytvořit z lidí pouhé stádo bez vlastního názoru a postoje.


Stáhnout ppt "Nepřátelé pokroku, demokracie a ducha svobody"

Podobné prezentace


Reklamy Google