Zákonné zastoupení Vypracovali: Těšínská Jitka Kubisková Lenka Novotná Lenka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
O R D O & I U S T I C I A oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli.
Právo na duševní a tělesnou integritu
Správní činnosti.
Základní právní předpisy
Komanditní společnost
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ZÁKLADNÍ ODVĚTVÍ SOUKROMÉHO PRÁVA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
účastníci správního řízení
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Zákonné zastoupení Martina Jandová, Kateřina Nováková,
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Právní dokumenty v organizaci
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
PLNÁ MOC (ZMOCNĚNÍ) Jde o zmocnění, udělené k určitému úkonu nebo k určitému jednání. Ten, kdo dává plnou moc, se nazývá zmocnitel – zastoupený (může být.
Majetek státu. Úvodem při výkonu majetkových práv stát vstupuje do občanskoprávních vztahů podpůrně se uplatňuje občanský zákoník veřejnoprávní specifika.
Právní subjektivita Petr Machala.
Zákonné zastoupení Fatková Tereza Komínková Zuzana Severová Petra
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní vztahy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:srpen.
Procesní subjekty.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
Právní procesy.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Jednání podnikatele přímé jednání zastoupení
JUDr. Jaroslav Stránský
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
vedoucí odštěpného závodu
Zplnomocňování - návrh dokumentů
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_03_PRÁVO.
Podnikání jako základ tržní ekonomiky. Obsah výkladu 1. Podstata podnikání 2. Podnikání 3. FO a PO 4. Obchodní rejstřík 5. Jednání jménem podnikatele.
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Práva a povinnosti mezi manželi
Základní pojmy právní – podzim 2016
Novela zákona o místních poplatcích
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Účastníci řízení
NOZ - Zastoupení Katedra práva
JEDNODUCHÁ PRÁVNÍ LISTINA
7. Subjekty práva a jejich způsobilost
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
ODVOLÁNÍ PLNÉ MOCI ZMOCNITELEM
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Transkript prezentace:

Zákonné zastoupení Vypracovali: Těšínská Jitka Kubisková Lenka Novotná Lenka

Co je zákonné zastoupení? Pojmem zákonné zastoupení se rozumí ve smyslu § 23 obč. zák. buď zastoupení vzniklé přímo ze zákona, nebo rozhodnutím státního orgánu (opatrovnictví) uplatňuje se obecně u osob nezpůsobilých k právním úkonům vzniklé ze zákona se uplatňuje u nezletilých dětí, za které jednají jejich zákonní zástupci (rodiče)

Zákonné zastoupení vzniklé na základě rozhodnutí soudu (Opatrovnictví) přichází v úvahu v těchto případech:Opatrovnictví 1. U fyzické osoby, která byla rozhodnutím soudu zbavena způsobilosti k právním úkonům nebo jejíž způsobilost k právním úkonům byla rozhodnutím soudu omezena.fyzické osoby

2. Soud může ustanovit opatrovníka také osobě, jejíž pobyt není znám, jestliže je toho třeba k ochraně jejích zájmů nebo vyžaduje-li to veřejný zájem. 3. Soud ustanoví zvláštního zástupce (tzv. kolizního opatrovníka) v případě, dojde-li ke střetnutí zájmů zákonného zástupce se zájmy zastoupeného nebo ke střetu zájmů těch, kteří jsou zastoupeni týmž zákonným zástupcem.kolizního opatrovníka

Fyzická osoba Účastník občanskoprávních vztahů kterákoli lidská bytost, zásadně bez ohledu na bližší specifikaci i (např. pohlaví, národnost, původ, apod.) 2 způsobilosti: právní subjektivita způsobilost k právním úkonům Postavení blízké fyzické osobě má i počaté, ale dosud nenarozené dítě

Kolizní opatrovník zvl áš tn í z á stupce, povolaným h á jit z á jmy osob zastoupených z á konným z á stupcem, dojde-li ke střetu z á jmu z á konn é ho z á stupce a zastoupen é ho podmínky pro ustanovení kolizního opatrovníka stanoví zákon o rodině

Plná moc jednostranný adresovaný nesamostatný právní úkon, kterým zmocněnec prokazuje vůči osobám, vůči kterým vykonává právní úkony v rámci zmocnění, že je oprávněn zastupovat zmocnitele pouhým průkazem existence zastoupení

Rozlišuje se: smlouva mezi zmocnitelem a zmocněncem, kterou se zakládá zmocnění plná moc jakožto osvědčení existence zmocnění generální, kterou je zmocněnec oprávněn ke všem právním úkonům speciální, kterou je zmocnění omezeno jen na určité druhy právních úkonů, případně jen na jediný úkon

Účinky plné moci zanikají: provedením úkonu, na který byla omezena, odvoláním plné moci zmocnitelem, výpovědí plné moci zmocněncem, smrtí zmocněnce.

Zdroje xt.asp?cd=151&typ=r&refresh=yes&levelid =oc_546.htm

Děkujeme za pozornost