Zkušenosti z kontroly údajů v RIV Kolokvium Řízení, financování a hodnocení SHV Praha, 17. 6. 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Advertisements

Psaní grantových žádostí
SEMINÁŘ PRO EXTERNÍ HODNOTITELE - HODNOCENÍ, PPH, NÁLEŽITOSTI POSUDKŮ.
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Výběr GP Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Fondy EHP 2009 – 2014 (2016) Finanční mechanismy (FM) 2 Posuzování a hodnocení žádostí Programová oblast č.16 Odbor projektového řízení MK Oddělení fondů.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Nadace Sirius Centrum podpory, o. p. s.
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
E-knihy a problematika hodnocení výsledků VaV karel oliva Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace, předseda OK SHV a člen KHV.
RVŠ a financování výzkumu, vývoje a inovací 17. září 2009 Karolinum RVŠ pokládá za neproduktivní další diskusi k tématu VaVaI bez navýšení finančních prostředků.
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
Stanovení postupu soutěžního dialogu Jonathan Davey, Partner, Addleshaw Goddard
Vkládání záznamů do databáze OBD
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Zpracování rešerše Mgr. Anna Vitásková.
Národní referenční rámec excelence - NRRE Ladislav Cabada
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
patentový a známkový zástupce
FRVŠ 2005 TO E Vysokoškolské knihovny Marta Machytková předseda OK E.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Střednědobé hodnocení Operačního programu Rybářství Ing. Kateřina Krylová.
Návod pro vkládání výsledků vědy a výzkumu do IS.MUNI Mgr. Michal Petr Oddělení pro výzkum, rozvoj a projektovou podporu LF MU Platné pro rok 2011.
Metodika Metodika hodnocení výsledků VaV 2010.
, 2. sněm RVŠ Závěry ankety k novele zákona č. 130/2002 Sb. Zpracovali : B. Tremlová a F. Ježek.
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 4. Opakování Software pro tvorbu projektu jako platforma pro přenos znalostí – pro tým připravující projekt.
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2010 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Listopad 2009.
1. Současnost a budoucnost podpory VaVaI Miroslav Janeček člen předsednictva Praha 2. dubna 2015.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“. Proces definice SKSS Fáze – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období,
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
RIV11 a sběr publikačních aktivit 1. LF UK a VFN Ústav vědeckých informací 1.LF UK a VFN Pracovní seminář 1. a
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Úvod do psychologie Barbara Caková Carl Rogers – Sposob bytia.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Projekty SIPVZ 2005 Rozbor kritických momentů v přípravě projektů SIPVZ.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Školení IGA AF MENDELU 2015 IGA AF MENDELU 2015 týmové projekty Havlíček doc. Dr. Ing. Zdeněk Havlíček Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D.
SEMINÁŘ „ORGANIZACE SBĚRU DAT DO IS VaVaI – informační oblasti RIV“ (Mgr. Arnold SANTUS, MŠMT) AV ČR :30 hod.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Praha, duben 2016.
Úvod do psychologie Úvod do psychologie - cíle podnítit zájem Osvojení vědeckého způsobu uvažování (zdravý rozum x vědecká metoda) Jazyk vědy.
Seminář pro žadatele – výzva IGA 2014 Komise IGA PEF ČZU v Praze.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ROČNÍKOVÁ PRÁCE je určena pro žáky 9. tříd Hlavním cílem je naučit se využívat získané poznatky v praxi, vhodně doplnit učivo základní školy a ověřit získané.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Informační prameny I. část
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Inventarizace
Centrální databáze RIV aneb Co se s vašimi daty děje dál
Akvizice a informační fond
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Komise LRV a LRV 14. prosince 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Seminář SK ČR 2018 Okénko pro katalogizátory
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
Transkript prezentace:

Zkušenosti z kontroly údajů v RIV Kolokvium Řízení, financování a hodnocení SHV Praha,

Kontrola RIV Zadání ke kontrole výstupů typu B (kniha) a aplikovaných výsledků typu P, S, T, Z byla vyzvána OK SHV v červnu 2008 (stejně jako ostatní komise); zadavatelem byla RVV, ve SHV šlo o celkem 3960 položek typu B a 114 položek typu P, S, T, Z za období 2003 až 2007, odborné komise měly označit ty výsledky, které dle jejich názoru nesplňují definice druhů výsledků, které byly (jsou) platné v roce jejich uplatnění. Nástroje kontrola záznamů v RIV, možnost fyzické kontroly v Národní knihovně.

Kontrola RIV – typ B Vstupní problémy definice knihy, monografie, odborné knihy se v průběhu let měnila ( neexistovala Metodika, v Metodice není definice knihy, kniha = vědecká knižní publikace, kniha = odborná kniha, kniha = odborná kniha vytvořená jedním autorským kolektivem), hodnotitelé – členové OK SHV jsou ve střetu zájmů, kontrola položek v RIV je prováděna ryze na základě formálních znaků výstupu, OK je jen poradním orgánem; má minimální pravomoci, slabé materiální a finanční zázemí, nízké úvazky členů. Je problematické činit dostatečně transparentní a systematická rozhodnutí o kvalitě publikací (tj. doporučení, že výstup splňující formální kritéria je natolik nekvalitní, že by měl být vyřazen z hodnocení). Výsledky kontrol mohou být poměrně snadno napadnutelné.

Kontrola RIV – typ B Postup kontroly ke každému podoboru SHV (AA až AQ dle RIVu) byl z členů OK SHV ustaven garant kontroly, předseda OK SHV instruoval o přístupech doporučovaných KHV v případech, kdy nejsou pravidla pro kontroly nebo jejich uplatňování jednoznačná. V rámci toho předseda OK tlumočil stanovisko KHV, že v tomto prvním kole kontrol byl OK doporučen benevolentní přístup, garanti OK SHV zaslali výsledky předběžných kontrol, kde kromě položek k vyřazení označili položky k vizuální kontrole (kontrola vhodná, kontrola nutná), předseda OK SHV zpracoval kvalitativní a kvantitativní souhrnný přehled výsledků předběžných kontrol pro členy OK SHV, a to v zájmu sladění přístupu a přísnosti hodnocení. předseda OK SHV zajistil vyhledání a fyzické shromáždění položek doporučených k vizuální kontrole v čítárnách AV a NK. Na základě vizuálních kontrol garanti vypracovali finální seznamy, předseda OK SHV zpracoval kvalitativní a kvantitativní přehled výsledků a s členy OK provedl drobná doladění finálních výstupů. Na základě zkušeností členů OK SHV z kontroly byla vypracována zpráva.

Kontrola RIV – typ B Výsledky kontroly formální kontrola položek v RIV jako původní vědecké monografie byly v RIV běžně zařazeny cestopisy, beletrie, texty divadelních her, krásná literatura, výběrové bibliografie, ročenky a výroční zprávy, proslovy, učebnice, reportáže, soubory studentských soutěžních prací, turistické průvodce, komerční překlady z cizích jazyků, čtyřstránkové working papers, testy pro přijímací zkoušky na VŠ, příručky, učební texty, propagační brožury, sborníky z konferencí apod., co přesně je učebnice? Je to text, který slouží primárně pro výuku, neobsahuje nově vytvořené vědecké poznatky, ale pouze shrnutí existujících znalosti? Kde je hranice mezi skutečnou učebnicí a monografii shrnující stav oboru, která se využívá pro výuku? některé publikace byly zadány vícekrát se stejným ISBN, rozlišovány a označovány důvody vyřazení. fyzická kontrola v NK či AV řada publikací chyběla (vina vydavatele, ne autora), řada publikací splňujících formální kritéria zařazení do RIV jako typ B jsou z vědeckého hlediska problematické, subjektivní posuzování vědeckosti publikace, bez fyzické kontroly nelze poznat skutečný charakter publikace.

Kontrola RIV – typ B Výsledky kontroly kvantifikace výsledků kontroly různí hodnotitelé, různé výsledky (k vyřazení navrženo min. 0 %, max. 20 %; k fyzické kontrole min. 0 %, max. 18 %), různá míra přísnosti (v rámci OK i mezi OK) ovlivňuje ohodnocení výsledků předkladatelů – střet zájmu, benevolence není na místě, poškozuje dobré výsledky, celkově vyřazeno 28 % (tj výsledků); oborově nejvíce 48 % (AF), nejméně 12 % (AB, AK), podle poskytovatelů vyřazeno nejvíce 56 % (MPSV), nejméně 9 % (MO, MS) nejvíce vyřazeno za rok 2006 (32 %, tj. 385 výsledků), 15,3 % nesplňovalo kritérium 50 stran.

Kontrola RIV – typ B Závěry z kontroly kontrola záznamů typu B v RIV by měla být prováděna, OK nejsou vhodným hodnotitelem, byly shrnuty některé zkušenosti OK SHV → zpřesnění definice výstupu typu B, ale další kontroly se nekonaly, i když byly avizovány, přístup a přísnost kontrol velmi rozdílná → subjektivita hodnocení s dopadem na předkladatele, posuzování vědeckosti a kvality výstupů typu B je výrazně vázáno na obor, kontrolu by měli zajišťovat poskytovatelé, nutnost sankcí za nekvalitní záznam.

Kontrola RIV – typ B Děkuji za pozornost