Co je riziko ? Z historie:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOOD DECISIONS – BAD OUTCOMES
Advertisements

Vliv nejistoty na hodnotu PPP projektu
Pojištění úvěrů pro české investice v zahraničí Nový produkt dle VPP „If“ pro investiční úvěry poskytnuté finančními institucemi.
Pojišťovnictví Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Underwriting Úpis rizika:
ŘÍZENÍ FINANČNÍCH RIZIK
Hodnotový management Teorie rozhodování
Rozhodování spotřebitele v podmínkách rizika
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Výpočet pojistného. Riziko rriziko je stupeň nejistoty s určitou pravděpodobností, přičemž pravděpodobnost je poměr počtu dané alternativě příznivých.
Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy.
ROZHODOVACÍ ÚLOHY.
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Řízení rizik I Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
Finanční deriváty Zdeněk Jelínek. Finanční deriváty Finanční derivát je finanční nástroj založený na určitém finančním nástroji (podkladovém aktivu).
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
MANEK Antonín ŠMEJKAL (2012) Antonín ŠMEJKAL (2012) ŘÍZENÍ RIZIKA.
Česká pojišťovna a.s. Rating „A+“ (Standard & Poor´s) Předepsané pojistné 37, 5 miliardy korun Pojistné smlouvy více jak 9,5 milionu Obchodní místa 700.
Průvodce systémem řízení rizik na krajském úřadě kraje Vysočina 2005
Proces řízení rizik.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_14_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Řízení finančních rizik
Rizika mezinárodního obchodu
Současný a budoucí příjem, úrok, kapitálový trh
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Právní aspekty podnikání pojišťoven
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
15. Ekonomie informací Osnova přednášky Rozhodování za rizika a nejistoty Asymetrická informace - úvod Nepříznivý výběr Morální hazard.
Řízení finančních rizik Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
Struktura přednášky Rozhodování jedince za rizika
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Náhradní závěrečný test Test je zadáván posluchačům prezenčního a kombinovaného studia, kterým nebyl udělen zápočet v prvním termínu.
Komerční pojišťovna.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
Referát pro Seminář z aktuárských věd Vít Šroller ( ) Diversifikace (J.F.Walhin)
Analýza pojistného trhu životního pojištění
ROZHODOVÁNÍ Osnova: Východiska Procesní stránka rozhodování
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
Problematika optimalizace portfolia
Bezpečnostní politika
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Projektový management Risk management
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Finanční řízení podniku 2. př „Jak z peněz, které máme dnes, získat zítra více“
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojišťovací a zajišťovací činnost.
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
Zajištění - úvod 1. přednáška, Definice zajištění pojištění pojišťovny; nebo finančně ekonomická kategorie úzce spojená s pojištěním, z jehož.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
Pojištění jako součást discioplíny risk management Risk management – disciplína, která umožňuje se vyrovnávat s důsledky vyplývající z nejednoznačnosti.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
Právo sociálního zabezpečení
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnější a vnitřní kontrola
Komerční pojišťovna.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Ukazatele pojistného trhu
Transkript prezentace:

Co je riziko ? Z historie: „risico“ – úskalí, kterému se museli plavci vyhnout odvaha či nebezpečí -“odvážit se něčeho„ hrozba možné ztráty

Definice rizika I. Pravděpodobnost či možnost vzniku ztráty, „nezdaru“ Variabilita možných výsledků nebo nejistota jejich dosažení Odchýlení se od skutečných a očekávaných výsledků Pravděpodobnost jakéhokoliv výsledku, odchylného od výsledku očekávaného Situace, kdy kvantitativní rozsah určitého jevu podléhá jistému rozdělení pravděpodobnosti

Definice rizika II Nebezpečí negativní odchylky od cíle (čisté riziko) Nebezpečí chybného rozhodnutí Možnost vzniku ztráty nebo zisku (spekulativní riziko) Neurčitost spojená s vývojem hodnoty aktiva (investiční riziko) Možnost, že specifická hrozba využije specifickou zranitelnost systému

Nutnost + nahodilost Riziko je podmíněno nahodilostí jako formou projevu nutnosti (nutného výsledku) Nutnost a nahodilost jako filosofické kategorie, kde zdrojem formy projevu je objekt

Jak je to v pojištění ? životní pojištění x neživotní pojištění širší či užší míra nahodilosti „Pojistnou smlouvou se pojistitel zavazuje, vůči pojistníkovi poskytnout jemu nebo třetí osobě pojistné plnění, nastane-li nahodilá událost krytá pojištěním (pojistná událost ), a pojistník se zavazuje zaplatit pojistiteli pojistné“ ( Díl 15, Závazky z odvážných smluv,, oddíl 2, „Pojištění“ , § 2758 NOZ)

Druhy rizik: Politická (teritoriální) Bezpečnostní Ekonomická (tržní, inflační, kurzovní, úvěrová, obchodní, platební) Bezpečnostní Právní (odpovědnost za škodu/ újmu) Předvídatelná a nepředvídatelná Specifická (pojišťovací, manažerská, finančně-tržní, odbytová, inovační)

Základní pojmy, definující riziko Neurčitý (nejistý) výsledek Alespoň jeden z možných výsledků je nežádoucí Změna (ekonomické) veličiny (charakteristiky systému) v čase – tj. odchylka oproti očekávání (negativní či pozitivní)

Jak definuje riziko finanční teorie? „volatilita finanční veličiny očekávané hodnoty (hodnota portfolia, zisk) v důsledku změn řady parametrů“ (pozn. : za zdroje rizika jsou považovány i pozitivní odchylky) kombinace předvídatelného a nepředvídatelného rizika

Předvídatelná / nepředvídatelná rizika s vysokou pravděpodobností s menší, nízkou pravděpodobností Nepředvídatelná

Riziko jako míra ohrožení Míra nebezpečí, že se uplatní hrozba a dojde k nežádoucímu výsledku vedoucímu ke vzniku škody Riziko vzniká působením hrozby a aktiva Jak je to v pojištění?????

Základní pojmy analýzy rizik Subjekt Aktivum (hmotné, nehmotné) + jeho hodnota Hrozba (nebezpečnost, její přístup k aktivu, tj. frekvence výskytu hrozby, motivace) Zranitelnost Protiopatření

Jak je to v pojištění? pojistné nebezpečí x pojistné riziko ?????

Obecný postup analýzy rizik Stanovení hranice analýzy rizika (aktiva, jež budou zahrnuta do analýzy) Identifikace aktiv, hrozeb Analýza hrozeb a zranitelností Pravděpodobnost jevu Měření rizika

Nástroje pro snižování rizika Vysoká tvrdost, vysoká pravděpodobnost Vysoká tvrdost, nízká pravděpodobnost Nízká tvrdost, vysoká pravděpodobnost Nízká tvrdost, nízká pravděpodobnost

Praktické přístupy k řízení rizika Neriskuj více, než kolik si můžeš dovolit (snížení, retence rizika ) Uvažuj o pravděpodobnostech (souvislostech) pravděpodobnost ztráty je faktorem při rozhodování „jak s rizikem naložit“ (pojištění) Neriskuj mnoho pro málo