Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Jak se přiblížit k dětem psychologické poznatky ve výchově.
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
MUDr. Martin Kučera Mgr. Kateřina Fritzlová
Mladší školní věk Škola:
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK 6/7 – 11/12 vývojová psychologie.
Vývojová psychologie Škola:
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Speciální péče na naší škole
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Piaget, Kohlberg, Selman, Gilliganová
Teorie Lawrence Kohlberga
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Mladší školní období.
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Kognitivní vývoj Jean Piaget viděl vývoj intelektových ( v širším slova smyslu kognitivních) schopností jako 4 etapy, přičemž každá z nich znamená objevení.
Zdravá škola.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PŘEDŠKOLNÍ VĚK.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Přednáška č. 3 Předškolní období
Vývojová stádia člověka (porod – starší školní věk) 5. ročník
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Mravní výchova.
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Alternativní a augmentativní komunikace
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
Mladší školní věk (raný x střední)
Vývojová dysfázie.
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Metodické materiály a pomůcky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vývoj člověka Ontogeneze.
Mladší školní věk (raný x střední)
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální psychologie – CŽV 2012
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování Mladší školní období Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování

Mladší školní období (6-11, případně 12 let) Změny již nejsou tak převratné jako v předchozím věku Vývoj pokračuje plynule ve všech složkách Období střízlivého realizmu (plné zaměření na to, co je a jak to je). Viz kresby, knihy (cestopisy, dobrodružství dětí, encyklopedie, realistické kresby).

Mladší školní období (6-11, případně 12 let) Zpočátku se jedná o realismus naivní (pan učitel říkal, že………nezpochybnitelná pravda), později o realismus kriticky realistický. Období mladšího š. věku je dobré rozlišovat na období 6-8 let a 9-12 let, tato dvě období se dost liší. 6-8 let-ještě hravost, krátká pozornost, fantazie, chlapci i dívky spolu. 9-12 let-stabilita, větší vyhraněnost, zájmy od pohádek do životní reality, větší význam dětské skupiny!!!Normy skupiny nabývají na důležitosti.Vzdalování chlapců a dívek.

Mladší školní období (6-11, případně 12 let) Obecné charakteristiky. Výrazné zlepšení hrubé a jemné motoriky (psaní, míčové hry, gymnastika…). Smyslové vnímání-zejména sluchové a zrakové-pokroky. Odpoutávání od přítomnosti, pohyb po časové ose s jistotou (kromě konečno-nekonečno, život –smrt) Řeč-roste slovní zásoba (až do cca 15 let, 30 000 slov)

Mladší školní období (6-11, případně 12 let) Rozumový vývoj-teprve na počátku školního věku je dítě schopno logických operací (stadium konkrétních operací dle Piageta), tj. úsudků, které odpovídají zákonům logiky. Toto se týká pouze konkrétních věcí a vjemů, které si lze názorně představit. Např. úloha pro 8-9 leté dítě (vyvození závěru ze dvou premis): Všechny šelmy jedí maso. Vlk je šelma. Co z toho můžeš uhádnout o vlkovi? Teprve 12 leté dítě vyřeší úlohu: Všechny Feso jsou Daro. Daro žijí ve vodě. Co můžeš uhádnout o Feso?

Mladší školní období (6-11, případně 12 let) Schopnost vzít v úvahu více aspektů situace (viz pokus se sklenicí) tedy od cca 7 let, ale v sociálních situacích mnohem později (přechod od jednorozměrného myšlení k vícerozměrnému). Vývoj inteligence Inteligence různě definována, nejčastěji jako schopnost přizpůsobovat se novým (nenaučeným) situacím, na podkladě pochopení celkových vztahů. Usuzujeme na ni z výsledků různě komplikovaných slovních a praktických úloh.

Mladší školní období (6-11, případně 12 let) Emoční vývoj a socializace-skupina Už v předškolním období se některé děti profilují jako „vedoucí“. Schopnost seberegulace značně narůstá (tj. sebeovládání) Ve školním věku dítě pozná, že emoce lze skrývat, roste schopnost emočního porozumění. Hodnoty a sociální kontroly (co je dovoleno, zakázáno) již u předškoláka, ale labilní.

Mladší školní období (6-11, případně 12 let) Morální vývoj- Piaget a později rozpracované Kohlbergem, 1/ stadium předkonvenční - u předškoláka a malého školáka (cca do 8 let)-určováno rodiči, resp. Učiteli, co je dobré a co ne. Mravní hodnocení je tedy plně závislé na autoritě dospělého. Pro dítě je důležité následné potrestání či odměnění chování. 2/ stadium konvenční - pro dítě je důležité plnění sociálního očekávání, mravní chování slouží zejména k udržení dobrých vztahů, případně u starších dětí k vyhnutí se pocitům viny. 3/ stadium postkonvenční - co je správné a co ne záleží na principech, které jedinec sám vědomě přijímá. Pozor, vývoj morální probíhá u různých dětí dost odlišně, ne všichni dospělí se „dopracují“ do stadia postkonvenční úrovně.